marcin70 Napisano 16 Marca 2018 Share Napisano 16 Marca 2018 Konstrukcyjnie te dechy Chyba nie w ta stronę. Ale mamy Architekta na forum to się dopytaj co do budowy. Reszta piękna jak zawsze ( koncepcji na zrobienie SF mam wiele ... ale jakoś chęci brak.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 18 Marca 2018 Autor Share Napisano 18 Marca 2018 (edytowane) Konstrukcyjnie te dechy Chyba nie w ta stronę. Ale mamy Architekta na forum to się dopytaj co do budowy. Nie mam pojęcia co z tym dachem nie tak? bo wszystko jest zgodne z rys. poniżej.( wymiary, kąty, rozstaw belek, i długości) Ale wracając do prac. Akcja tego rozdziału dzieje się w roku 2013r. a budynek tego sioła został opuszczony po pierwszej emisji reaktora w 1986r. Więc budynek nie może być ani nowy ani stary, i dlatego że mieszkańcy Ukrainy i Białorusi nie należą bo bogatych i tak jak u nas w latach 70-80 na dachach domów często gościł eternit a nie problematyczna strzecha, więc postanowiłem odeskować dach i zamontować eternit Najprostszym rozwiązaniem był zakup tektury falistej szarego koloru, ale jako że te rozwiązanie było zbyt proste i faktura zbyt gładka postanowiłem sobie sam zrobić eternit. Wybór materiału padł na folię aluminiową z wieczek masła roślinnego (fajna faktura) którą po przycięciu do wymiaru pasującym w skali 200cmx1,05cm potraktowałem tekturą. Efekt sami możecie osądzić. Teraz podkład i pigmenty i myślę, że będzie Chciałbym dodać tylko, że fakturę taką potrzebuję ze względu na panujące anomalie w Zonie. Wszystko w pewien sposób jest jakoś zmutowane przez emisje co jakiś czas tam występujące. Edytowane 18 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 18 Marca 2018 Share Napisano 18 Marca 2018 Konstrukcyjnie te dechy Chyba nie w ta stronę. Ale mamy Architekta na forum to się dopytaj co do budowy. Nie mam pojęcia co z tym dachem nie tak? bo wszystko jest zgodne z rys. poniżej.( wymiary, kąty, rozstaw belek, i długości) Marcinowi 70 chodzi chyba oto, że półokrągłe zakończenia patyczków od lodów powinny być na "zewnątrz" konstrukcji, a nie do "wewnątrz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 18 Marca 2018 Autor Share Napisano 18 Marca 2018 Konstrukcyjnie te dechy Chyba nie w ta stronę. Ale mamy Architekta na forum to się dopytaj co do budowy. Nie mam pojęcia co z tym dachem nie tak? bo wszystko jest zgodne z rys. poniżej.( wymiary, kąty, rozstaw belek, i długości) Marcinowi 70 chodzi chyba oto, że półokrągłe zakończenia patyczków od lodów powinny być na "zewnątrz" konstrukcji, a nie do "wewnątrz". To tylko nadmiar drewna, i został już usunięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 19 Marca 2018 Autor Share Napisano 19 Marca 2018 Prace blacharskie na dachu wykonano i eternit położono. Podkładem zabezpieczono i będzie można brudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 19 Marca 2018 Autor Share Napisano 19 Marca 2018 Jako że nie jestem dobry w malowaniu figurek zrobiłem na razie tak. Gdy dobrze wyschnie farba postaram się je dopracować i bardziej wycieniować, ale potrwa to na pewno dni kilka, a w między czasie popracuję nad "Frontem 47" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 dawno tu nie zaglądałem..... super fajnie ci ta chatka wyszła - eternit pierwsza klasa (super patent) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 26 Marca 2018 Autor Share Napisano 26 Marca 2018 W związku z tym że na "Froncie 47" chwilowe zawieszenie broni i czas na przemyślenia podgoniłem z pracami tu. Tak więc dokończyłem podwórko, front chaty i stolarkę okien oraz drzwi. Zostało jeszcze porąbać parę patyków i dorobić na drzewo rude włosie (takie zwisające cuś jak na bagnach w hameryce tylko w rudym kolorku),chociaż nie wiem z czego i jak to zrobić. I nawet nie wiem czy to będę robił, bo pomysłu mi brak. Muszę jeszcze chałupę umeblować i figurantów domalować, a na razie nie mogę się powstrzymać żeby fotek nie pokazać bo coraz więcej ich się zbiera i tracę nad nimi kontrolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACER Napisano 27 Marca 2018 Share Napisano 27 Marca 2018 Podstawka super Sama dioramka też spoko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 27 Marca 2018 Autor Share Napisano 27 Marca 2018 Podstawka super Sama dioramka też spoko! Dzięki Popracowałem trochę nad meblami, żeby wyglądały jak po myszkowaniu no i dobrałem gadżety, dojdą jeszcze małe detale ale dopiero po rozmieszczeniu tych z fotek. Na razie wszystko w podkładzie. I na koniec mapa przyszłych miejsc których będą dotyczyć przyszłe dioramy "Trylogii Stalkera" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 29 Marca 2018 Autor Share Napisano 29 Marca 2018 Chata umeblowana, zostało dokończyć figurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2018 W związku z tym, że prace nad "Ołowianym Świtem - Idiotka" dobiegły końca i zostało jedynie wykonać foty do galerii czas zastanowić się nad nowym pomysłem. Nazwa nowej pracy to "Drugi Brzeg - Most" Wiem, że ktoś może powiedzieć, że taką pracę można wykonać w jeden dzień bo co to jest poskładać drewniany most z patyków i dołożyć jednego figuranta No ale żeby to zrobić trzeba przeczytać książkę przemyśleć i wprowadzić projekt w życie A więc most będzie taki jak na fotce poniżej mocowany na jednej podporze A osoby które obserwują "Trylogię Stalkera" na pewno już zauważyły, że te prace wyróżniają się podstawami, nie są to mieszczące się w standardzie obejcowane kostki itd. Ale szlachetne drzewa dwie pierwsze w serii to orzech włoski z tygrysimi pręgami ale na fotach tego nie widać a teraz będzie cała seria z prawie stu letniego dębu No cóż ale do rzeczy, możecie mi pomóc w ustawieniu podstawy, a mianowicie czy budować wg. fotki górnej, środkowej czy dolnej Ja osobiście preferuję środkową ale co wy sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Normalnie krew człowieka zalewa jak kupujesz towar w wtorek i zaraz płacisz a sprzedawca gwarantuje dostawę w 24h. i ty go potem nie otrzymujesz. No cóż, w oczekiwaniu na dostawę balsy do budowy mostu zająłem się czymś innym. A więc posklejałem, po szpachlowałem i pokryłem na razie podkładem mutanty z Zony Czarnobylskiej i tym samym chcę przedstawić wam "Trylogia Stalker - Galeria Mutantów" Mutanci zastaną użyci w przyszłych dioramach "Trylogii Stalker" Wydaje mi się, że ci co grali w Stalkera lub czytali książki ich znają, a jeżeli nie to od lewej: Kontroler, Pijawa, Burer i trzy Snorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 7 Kwietnia 2018 Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Stalker, jakże mi bliski kiedyś temat! Podglądam od czasu do czasu i kibicuję! Jeśli jeszcze myślisz nad czymś "rudym włosiem na drzewo", to może sprawdzi się tu pofarbowana i rozdarta na cienkie kawałeczki wata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Stalker, jakże mi bliski kiedyś temat! Podglądam od czasu do czasu i kibicuję! Jeśli jeszcze myślisz nad czymś "rudym włosiem na drzewo", to może sprawdzi się tu pofarbowana i rozdarta na cienkie kawałeczki wata? Oooooo super pomysł, dzięki Te drzewo przy chacie trochę łyse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 7 Kwietnia 2018 Share Napisano 7 Kwietnia 2018 Ładnie Ci te dioramy wychodzą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 24 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2018 Znalazłem chwilę czasu to postanowiłem zacząć coś nowego tym bardziej, że dotarła wreszcie długo oczekiwana balsa. Więc wziąłem blok milimetrowy i trochę pogryzmoliłem, balsę połamałem i wstępnie posklejałem no i wyszło takie coś co może uchodzić za podniszczony most kolejowy z kładką. Tak zaczyna się nowy projekt: "Trylogia Stalker - Drugi Brzeg" Wiem, że nie skończyłem jeszcze "Trylogia Stalker - Idiotka" bo zostało dorobić rude włosie na drzewie i dzięki koledze piotrkur uzupełnić w szkło chatę a potem galeria. Ale nie mogłem się powstrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Popracowałem trochę nad mostem Jeszcze szyny i figuranci a potem trochę pierdółek i może coś z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Świetnie to drewno wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szary Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Bardzo ciekawe pomysły i wykonanie. Skąd te figurki mutantów? Racja że drewno świetnie wyszło, jak się robi taki efekt? Myślę że w temacie. Pomijając historyczne, wojskowe dziwadła tej firmy, to w zapowiedziach takie cuda: http://bsmodels.pl.tl/Bumper-Cars-1-d-35.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Bardzo ciekawe pomysły i wykonanie.Skąd te figurki mutantów? Racja że drewno świetnie wyszło, jak się robi taki efekt? Myślę że w temacie. Pomijając historyczne, wojskowe dziwadła tej firmy, to w zapowiedziach takie cuda: http://bsmodels.pl.tl/Bumper-Cars-1-d-35.htm ad.1 Dzięki ad.2 Figurki mutantów są firmy "Capitan" dostępne pod tym adresem https://www.hobby.dn.ua/modelkits-fantasy-and-fantastic-c-564.html?scale_id=3&osCsid=3k1hr99g8269o5htdo4f35mo50 lub zastaje aliexpres ad.3 To żadna tajemnica i chętnie się nią podzielę. A więc wszystko i tak zależy to od drewna jakie zostanie użyte ( kwestia wnikania washa w drewno ) u mnie most zrobiony z kilku profili balsy a koszt to nie całe 10zł. 3szt washy i Bitum de Judea firmy vallejo. Ja zacząłem od washa firmy mig-1008 Nato Camoflages - efekt czarny nalot, potem delikatna przecierka. Potem bitum i przecierka. Na koniec aby uzyskać efekt zmurszałego drewna w połamanych deskach i podkładach wszystkie te części napuszczono washem firmy AK-4113 Dark Rust Deposits i środek rozjaśniono AK-4112 Medium Rust deposits. Oczywiście można poeksperymentować i użyć innych tak jak ja przy budowie chaty. Ale na potrzebę budowy mostu użyłem tych i z efektu jestem zadowolony Wielkie dzięki za link Gdy tylko te modele będą dostępne na pewno zagoszczą w tym wątku A teraz czas przedstawić moich Stalkerów którzy emigrują do nowej bazy Horno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szary Napisano 2 Maja 2018 Share Napisano 2 Maja 2018 Również dzięki za odpowiedź. Jaka to frakcja będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 6 Maja 2018 Autor Share Napisano 6 Maja 2018 Jaka to frakcja będzie? W zasadzie żadna, moje wypociny bazują na książkach z pierwszego postu a nie na grze "S.T.A.L.K.E.R" A teraz mała aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 8 Maja 2018 Autor Share Napisano 8 Maja 2018 Trochę popracowałem i dołożyłem jeszcze jednego figuranta. Musiałem troszeczkę go zmodernizować aby pasował na drabinę z łańcucha i myślę, że wyszło w miarę dobrze I jak by nie było zbliżam się do końca, więc jeżeli macie jakieś pomysły aby coś poprawić to chętnie wysłucham propozycji Wrzucam kilka fotek poglądowych i jak nie będzie zastrzeżeń resztę pokażę szczegółowo w galerii bo tę część forum ostatnio zaniedbuję a prac zakończonych przybywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 16 Maja 2018 Autor Share Napisano 16 Maja 2018 Nareszcie się zmotywowałem i dokończyłem "Trylogie Stalker - Idiotka" Drzewo dostało Rude Włosie a dzięki koledze piotkur chatka dostała trochę fajansu i innego trunkowego szkła Mam nadzieję, że fotki wam się spodobają i jak zawsze zapraszam do komentowania Przepraszam za ilość fotek ale zawsze mam problem które pokazać I chciałbym dodać, że żadna się nie powtarza Muszę się zebrać w sobie i dokończyć "Trylogie Stalker - Drugi Brzeg" bo czeka nowe wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi