Mikele Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Spodziewając się, iż w konkursie jesiennym dominującym tematem będzie kampania wrześniowa (chętnie podglądam ) postanowiłem zrobić coś z zupełnie innej beczki, jak w Monty Python'ie. Holenderski F-104G. Widowmaker, a więc wieje chłodem i grozą - na jesień w sam raz. Gwóźdź programu: Zestaw Hasegawy, ale upiększony będzie kalkomaniami, blaszkami i detalami żywicznymi produkcji Eduarda, co czyni go w zasadzie porównywalnym z profipackiem "NATO Fighter". Kalkomanie oraz detale żywiczne otrzymałem od dwóch Kolegów z forum, za co jeszcze raz serdecznie im dziękuję. Koncepcja jest taka: Holenderski D-8331 na stojance w trakcie obsług przedlotowych, a w zasadzie to gotowy do lotu, bo luków żadnych nie planuję otwierać. Model będzie prezentowany na podstawce i to właśnie płyta postojowa ma kojarzyć scenkę z jesienią. Model wykonany będzie w takiej konfiguracji podwieszeń: No i to tyle tytułem wstępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 ale numer! Będziemy się uzupełniać. Najpiękniejszy samolot świata, super temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Planujesz ten sam temat? To by było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Ten sam ale nie do końca, zaraz wrzucam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Na początek tradycyjnie biuro operatora drąga. Kokpit malowany Gunze C308 i bardzo delikatnie filtrowany C331. Kilka elementów Czarnym C33 rozjaśnionym C331, ekran radaru zapuszczony Stainless Steel a po wyschnięciu Clear Green. Kilka detali malowanych z pędzla i dla zwieńczenia roboty pinwash Tamiya Dark Brown, tylko dla lekliego retuszu. DSS w pozycji "Engine Stop", drążek i pedały orczyka w neutralnym położeniu. W końcu ma być samolot na stojance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Dźwignie gazu dałeś odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Czyli instrukcja bezczelnie kłamie. Poprawić się da, nie ma płaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAND Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Zapowiada się interesująco, obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Jakbyś te blaszki prysnął matem to by trochę pomogło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 To dopiero początki, roboty a roboty będzie. Zacznę od wklejenia DSS w prawidłowy sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 6 Września 2017 Share Napisano 6 Września 2017 Niby taki zimnowojenny i groźny, a uśmiechnięty od ucha do ucha. Pacholęciem jeno będąc model tego aeroplanu (acz w germańskich barwach) popełniłem, więc już za samo przywołanie nostalgii masz we mnie kibica. Świetnie się zaczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Września 2017 Autor Share Napisano 11 Września 2017 ... Toś mi tym wspomnieniem humor poprawił Się robi dalej. Kanał wylotowy silnika zmalowany, od turbiny do komory dopalacza, dyszę zostawiam sobie na później. Póki co w farbkach, jeszcze będą pigmenty. Pomalowane i poskładane go kupy wygląda tak: Kadłubek poskładałem też na próbę. Będzie wesoło ze sklejaniem połówek przy takiej ilości elementów ustalających, ale przynajmniej będzie sztywno i pewnie Wywierciłem też otwory pod lampy pozycyjne, które można albo namalować na plastiku albo wykonać z elementów przezroczystych. Opcja nr 2 podoba mi się bardziej. ps. DSS patrzy już w kierunku lotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Września 2017 Autor Share Napisano 12 Września 2017 Wodzidło. Będzie na podstawkę z resztą przedstawicielstwa sprzętu hangarowo-lotniskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Września 2017 Autor Share Napisano 13 Września 2017 Fotel pomalowany, kokpit po poprawkach i retuszu. Kabina w zasadzie na ukończeniu. Zagłówek malowany jest farbą olejną, błyszczy się, ale dam mu czas do jutra na wyschnięcie, dopiero wtedy dostanie matem. Wash w okolicy zagłówka też ma czas do jutra, jeszcze będzie toto myte WS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Całkiem ładnie, ale ta wstążka RBF to wygląda jak wstęga z wieńca pogrzebowego. Jest kilka razy za długa i za szeroka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Września 2017 Autor Share Napisano 13 Września 2017 No jest za wielka, bo "za duża" to by było za mało powiedziane. Eduard się nie popisał, będę musiał znaleźć zamiennik, bo kilka RBF'ów chcę na modelu powiesić. Chcieli dobrze u braci Czechów z tym detalem, ale wyszło koślawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 Widzę, że wysoko stawiasz poprzeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 No, RBF jakby z innej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Września 2017 Autor Share Napisano 13 Września 2017 Eduard twierdzi, że 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Mnie wstążeczka nie przeraza , a kokpicik zarąbiście się podoba Powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Kibicuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Września 2017 Autor Share Napisano 19 Września 2017 Przeraża, czy nie, RBF dostał eksmisję. I na podstawie analizy zdjęć z internetów będę dorabiał je sam - zwykłe, czerwone, bez napisu, bo tak najczęściej się na holendrach taśmy ostrzegawcze prezentują. A tymczasem kadłub w jednym kawałku, światła pozycyjne wklejone, trzeba je będzie tu i tam nieco uzupełnić przezroczystym klejem dwuskładnikowym. Płatowiec dla przymiarki złożony zussamen do kupy, skrzydła, usterzenie płytowe i dysza będą wklejane później, może nawet i po malowaniu - zobaczymy. Wykonałem też zasobnik na spadochron hamujący z blaszek Eduarda i sam spadochron z Green Stuff'u - to będzie kolejny artefakt przyozdobiony czerwoną wstążką. Będzie jeszcze kilka Luk spadochronu czeka jeszcze rzecz jasna obróbka mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 Kup sobie papierowe RBF firmy Steel Scorpion. Łatwo je można kształtować, bo to papier, a rozmiary mają na oko prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Września 2017 Autor Share Napisano 19 Września 2017 Jak znajdę to czemu nie. Rozmiary "prawidłowe na oko" to ile w milimetrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 Fajnie, czekam na najważniejsze czyli malowanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi