barszczo Napisano 30 Września 2017 Autor Share Napisano 30 Września 2017 Zasiadłem dziś do dłubania dopiero wieczorem z zamiarem dokończenia okolic kokpitu. Na początek przygotowałem do malowania trzy elementy montowane pod owiewką, potem poszedł czarny grunt po całości: Następnie malowanie: osłony tablic kolor wnętrza, reszta była brezentowa. Potem troszkę brudu i oto efekt z dołożonymi do zdjęcia fotelami: Teraz czeka mnie trochę zabawy z owiewką, a potem już tylko malowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Po tygodniu milczenia wrzucam aktualizację. Mam teraz niestety trochę mniej czasu o innych rozgrzebanych projektach nie wspominając. Przy Starfighterze poprawiłem ostatecznie wszystkie zatarte linie i nity, wkleiłem hamulce aerodynamiczne w pozycji zamkniętej, a dzisiaj przygotowałem owiewkę. Wkleiłem trzy elementy mocowane na stałe, ruchome części wstawione przy pomocy patafixu. Potem zamaskowałem całość do malowania. Na początek odtworzę gumowe uszczelki na trzech elementach owiewki, dwóch ruchomych i ostatnim. Producent masek nie uwzględnił uszczelek na ostatnim elemencie owiewki, tam uszczelkę wymaluję od własnej maski. Potem już tylko malowanki całości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 O - Montex. Mam pytanie, bo widzę że ich maski (jak wszystkie z tej czarnej folii) są dość wyraźnie pokurczone. Nie było przez to problemu z położeniem ich na szkle? Pasowało wszystko do tej owiewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Jak na razie maski Montexu jeszcze mnie nie zawiodły. Spasowanie jest bardzo dobre, a egzamin zdały na piątkę przy malowaniu szklarni w Heinklu 111 i Meśku 110. Tutaj też wszystko pasuje bardzo dobrze, nie ma problemu z odklejaniem się masek a ewentualne dorobienie nie stanowi żadnego problemu. Po prostu przyklejasz maskę na kawałek taśmy Tamiyi i wycinasz dookoła nożyczkami. No i jak sam zauważyłeś są dobrze odcięte od bazy czego o maskach Edka raczej powiedzieć nie można, a kurczy się nie wycięta maska lecz folia dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 Te mikrometry skurczu można potem nadrobić rozciąganiem maski. To się samo dzieje kiedy ją nakładasz. Ja osobiście wolę wycinać wnętrze z vinylowych masek montexu, łatwiej się wtedy je układa i jest mniejszy problem z podnoszeniem się na łukach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Wracam do walki ze Starfighterem. W międzyczasie podganiałem inne zaległości które niebawem wrzucę do galerii i w związku z tym chyba dam radę strzelić jeszcze jeden model w konkursie. Tymczasem początki maziania, obmalowana kolorem wnętrza owiewka i przygotowane na malowanki wnęki podwozia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Listopada 2017 Autor Share Napisano 1 Listopada 2017 Niewiele dzisiaj, wymalowałem wnęki podwozia. Tak się prezentuje wnęka główna: Troszkę przybrudzimy i będzie ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 Gęba mi się sama uśmiecha, jak widzę te wasze (twój i Mikelego) Starfightery. Oba piękne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Pitot Mastera na miejscu: pooklejany i zabezpieczony, gotowy na podkład i czerń: trzeba kończyć bo czasu mało, z drugim modelem raczej się nie wyrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Listopada 2017 Autor Share Napisano 14 Listopada 2017 Malowanki rozpoczęte. Na początek po gruncie czerń, a jako że czarny kolor wyszedł mi znienacka i żeby nie czekać to po całości poszedł NATO Black Tamiyi: Potem esy-floresy kolorem spodu H311: A na koniec mgiełka po całości tym samym kolorem aż do uzyskania właściwego efektu: I z innego ujęcia: Sztuczne światło osłabia nieco efekt, na ciemniejszych kolorach będzie lepiej widać. Jutro maskowanie i jak zdążę to pierwszy kolor kamuflażu trafi na miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Listopada 2017 Share Napisano 15 Listopada 2017 No i ładnie siedzi. U mnie podobny etap, tylko foty muszę ogarnąc a nie mam kiedy :: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Listopada 2017 Autor Share Napisano 15 Listopada 2017 Skoro jest dobrze to jedziemy dalej. Po zabawie z maskowaniem położyłem pierwszy kolor kamuflażu, brąz FS30119. Metoda ta sama jak przy malowaniu spodu, a użyłem farby Gunze H310 i tak to teraz wygląda: i druga strona: Jeszcze dwa odcienie zieleni i finito . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Listopada 2017 Autor Share Napisano 18 Listopada 2017 Drugi kolor na miejscu, green FS34102 w postaci Gunze H303: Ostatnia część malowania jeszcze przede mną, ale widzę już światełko w tunelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Listopada 2017 Autor Share Napisano 19 Listopada 2017 Malowanki zakończone . Położony kolor to nieco przyciemniony Gunze H309. Jutro ogląd w świetle dziennym i ewentualne poprawki. Do zrobienia są jeszcze podmalówki których ten egzemplarz miał sporo na sobie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Listopada 2017 Share Napisano 19 Listopada 2017 Podmalówki w tym egzemplarzu to truskawka na torcie Malowanie siadło dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Listopada 2017 Autor Share Napisano 20 Listopada 2017 Jak truskawka, to truskawka. Do podmalówek użyłem rozjaśnionego koloru Gunze H52 czyli Olive Drab. Lekka mgiełka poszła na osłonę radaru która na zdjęciach wyraźnie odcina się od kamuflażu, potem machnąłem z ręki rzeczone podmalówki. Na zdjęciach mam tylko prawą stronę samolotu, na lewej podmalowałem tylko wiatrochron i delikatnie pod kabiną. Prawa strona wyszła tak: Kolory na zdjęciu zlewają się niestety i efekt widać słabo, w świetle dziennym zdjęcia zrobię dopiero w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 No kontrast rzeczywiście słaby. Spróbuj to może podbić filtrując ciemniejszym kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Listopada 2017 Autor Share Napisano 27 Listopada 2017 Stanęła robota ostatnio ale nadganiam. Odmalowany, okalkowany, wstępnie opaćkany: Miałem małą jazdę z kalkami, cóż Hasegawa zwłaszcza stara potrafi zaskoczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Listopada 2017 Share Napisano 28 Listopada 2017 Miałem małą jazdę z kalkami, cóż Hasegawa zwłaszcza stara potrafi zaskoczyć . Znamy to, znamy Montuj to do kupy, dwa dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Listopada 2017 Autor Share Napisano 28 Listopada 2017 Ostatnie malowanki w modelu. Koła ostatecznie zestawowe. Potem jeszcze parę pierdółek przy owiewkach i galeria: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Listopada 2017 Autor Share Napisano 30 Listopada 2017 Zmagania zakończone. Dziękuję wszystkim którzy odwiedzali mój warsztat . I do galerii zapraszam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Cieszę się, że koleżka zza płotu mojego F-104G zdążył na czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi