Marudek Napisano 6 Września 2017 Share Napisano 6 Września 2017 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Witam, Rozpoczynam kolejny wątek konkursowy. Tym razem będzie to model słynnego japońskiego myśliwca przechwytującego Mitsubishi J2M3 Raiden. Nie będę się rozpisywał o samolocie, w zamian proponuję obejrzenie krótkiego filmu propagandowego Chciałbym jak najlepiej wyeksponować możliwie jak najwięcej interesujących detali. Dlatego samolot zaprezentuję w kolejnej scence warsztatowo-remontowej (tylko bez figurek bo to nie ma być diorama). Chodzi mniej więcej o coś takiego: A do wykonania posłużą mi: 1) Model Mitsuwa: 2) Znakomity zestaw waloryzujący Brengun: 3) Nieziemsko precyzyjne lufy firmy Master: 4) Kalki drukowane na zamówienie przez Pepsi Adama: 5) Wspaniałe maski cięte na zamówienie przez firmę PMask. Dodam, że lokalna Toruńska firma reklamowa nie podjęła się wyzwania w skali mikro i nie przyjęła takiego zlecenia. I dlatego skontaktowałem się z producentem masek - nie ma to jak zwrócić się o pomoc do fachowców 6) Samemu wyprodukowałem już oszklenie vacu (na zdjęciu w porównaniu ze "szkiełkiem" z zestawu: 7) Przyda się również żywiczny silnik, który co prawda wyprodukowałem do innego japońskiego samolotu, ale mam nadzieję, że po drobnych modyfikacjach będzie wyglądał jak trzeba: Co prawda za budowę tego modelu na dobre zabiorę się dopiero po skończeniu okrętu ORP Nurek, ale już teraz chciałbym poprawić niektóre części. Jak widać na poniższych zdjęciach wpasowanie kokpitu Brengun i zmiana wypukłych linii podziału na wklęsłe będzie wymagała sporych modyfikacji. Może się okazać, że z modelu Mitsuwa pozostanie jedynie zarys sylwetki i to pewnie też nie do końca bo wstępne przymiarki do planów przeskalowanych do 144 wykazały, ze dziób (fragment od kabiny do śmigła) w tym modelu jest za długi... Nie podobają mi się też powierzchnie sterowe. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie... Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 6 Września 2017 Share Napisano 6 Września 2017 Już wygodnie na ucztę się rozsiadłem, gdybyś potrzebował rysunku czy zdjęcia jakiegoś konkretnego elementu - daj znać, moż uda się Tobie pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 6 Września 2017 Autor Share Napisano 6 Września 2017 Dzięki Na razie kończę Nurka, ale jakbym na czymś stanął w Raidenie, to zgłoszę się po pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 6 Września 2017 Share Napisano 6 Września 2017 Zapowiada się mikro uczta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Zamiast męczyć się z tą archaiczną Mitsuwą może skuś się na Fujimi albo nowego F-Toysa? Przynajmniej wypraski będą podobne do Raidena. Tegoroczny F-Toys będzie nawet lepszy niż wytwór Fujimi. Farba z F-Toysów schodzi po potraktowaniu zmywaczem do akryli Wamodu. Brengun robi też oszklenie vacu do Raidena Fujimi. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Marudka nie znasz - on z tej Mitsuwy latające niemalże arcydzieło zrobi - o ile zawleczek do zawiasów nie pogubi (ale to już będzie wina obsługi naziemnej a nie konstruktora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 zobaczyłem Raiden w 144 i od razu wiedziałem, że to Marudek...,-p)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 Wielkie dzięki Panowie za Wasz doping. Kolega donalyah00 dobrze radzi z tym F-toysem (ja nie mam blokady do modeli kolekcjinerskich a dzięki szczodrej pomocy moiego dobrego znajomego mam już niemal wszystkie hydroplany F-toys). Jednak w związku z chęcią otworzenia wszystkiego co się da - chyba raczej zostanę przy tej Mitsuwie - a raczej skraczu, bo wątek zacząłem po to żeby móc pokroić model i zatopić go w silikonie podczas gdy kończę inny model w konkursie. Prawdziwa budowa tego modelu zacznie się dooiero jak skończę Nurka. A w międzyczasie odleję sobie bryłę do dalszej obróbki. Zohaczymy co z tego wyjdzie P.S. A kabinki Brenguna nie potrzebuję, bo mogę sobie takie wytłoczyć w dowolnej ilości Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Znając twoje prace z modelu zostanie mniej niż zapowiadany zarys sylwetki [dość ciekawej , swoją drogą ] Z ciekawością czekam na rozpoczęcie walk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Kurde ale mikrus... Jak ty takie drobiazgi stabilizujesz do obróbki (mam na myśli "twardą" stabilizację np pod szlifowanie albo piłowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 11 Września 2017 Autor Share Napisano 11 Września 2017 Ja tam wszystko w paluchach rzeźbię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 I połamaną żyletką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Zaostrzonym patykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Ociosał sobie krzemień w skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Ja też myślę, że zawsze najlepiej wychodzić z najlepszego możliwego zestawu - więcej czasu można zaoszczędzić i np. poświęcić innym modelom ale jeżeli taki masz styl to szanuję to. Czekam na efekty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Ja tam wszystko w paluchach rzeźbię kozak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 Śmiejcie się śmiejcie Ja naprawdę czasem nawet zaostrzonego patyka używam. A moja piła wygląda tak (jeszcze tnie ) Posłuchałem rady kolegów donalyah00 i shadowmare i kupiłem model Ridena z F-Toys. Już raz robiłem Jake'a od podstaw podczas gdy na rynku jest całkiem znośny model. Lepiej zrobię dodatki do porządnego modelu niż dodatki do podrasowanego gniota. Ale nie jestem pewien, czy model kupiony w Japonii dotrze do mnie w takim czasie, żebym zdążył coś podziałać w tym konkursie. Dlatego chwilowo poza Nurkiem zabiorę się za jeszcze inny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Lepiej zrobię dodatki do porządnego modelu niż dodatki do podrasowanego gniota. Trzymam kciuki i jestem ciekaw finalnego efektu. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Września 2017 Autor Share Napisano 24 Września 2017 Hej, Porównanie technologii wtrysku XX i XXI wieku. Jest różnica no nie? Jeszcze raz dziękuję za dobrą radę, doping i pomoc materialną . Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 24 Września 2017 Share Napisano 24 Września 2017 Dwa wieki, dwa światy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 24 Września 2017 Share Napisano 24 Września 2017 Różnica kolosalna. Masę roboty kosztowałoby doprowadzenie do takiej postaci tego starego gniotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Września 2017 Autor Share Napisano 24 Września 2017 To prawda - co nie zmienia faktu, że w modelu F-Toys też conieco pozmieniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Września 2017 Share Napisano 25 Września 2017 różnica spora, ale myślę że nie ma się co podniecać... za 10-15 lat okaże się że technologia dalej pójdzie do przodu i w ogóle nie będzie wyprasek... każdy sobie będzie za opłatą ściągał ze stronki producenta jednorazowy plik z danymi i elementy do modelu sam drukował na drukarce 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Września 2017 Autor Share Napisano 25 Września 2017 Co prawda jeszcze nie każdy ma w domu drukarkę 3D w super dokładnej technologii (SLA lub jeszcze lepiej - Poly Jet). To tak jak mówisz - może za 10-15 lat. Ale nawet już teraz można kupić drukowane modele i jest ich coraz więcej i są one coraz dokładniejsze Poniżej tylko kilka przykładów. Figurki, pojazdy i inne figurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Września 2017 Autor Share Napisano 27 Września 2017 Hej, Model leżał całą dobę w krecie i nic. Farby to nie ruszyło. I dopiero dziś przypomniało mi się, że donalyah00 pisał gdzieś na forum że jest sposób na zmycie tej farby i kalek. Wreszcie w jednym z wątków znalazłem odpowiedź - zmywacz Wamodu. Ja nie posiadam takiego, ale farbka zmyła się pod zmywaczem Mr Color. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi