jpl Napisano 23 Września 2017 Share Napisano 23 Września 2017 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Tym razem zdecydowałem się na coś nieco mniejszego niż ostatnio, mianowicie na Vickersa "Wellington" Mk.II. Na początek będzie więc tradycyjnie, historia i inbox. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Września 2017 Autor Share Napisano 29 Września 2017 OK, no to pierwsza relacja z budowy. Tym razem tylko zdjęcia, bo film był się zbuntował i nie chciał współpracować. Dużo nie ma, a to co jest, wymaga dopracowania. Ale nie jest też tak źle, jak by być mogło. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Września 2017 Share Napisano 29 Września 2017 Wypraski kadłuba cholernie przypominają Italeri. Tak więc będę Cię zwłaszcza obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 Wypraski kadłuba cholernie przypominają Italeri. Tak więc będę Cię zwłaszcza obserwował Swego czasu Italeri robiło przepak tego Wellingtona, pod nazwą Wellington Mk.X. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 To ten sam model Revell czy MPM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 3 Października 2017 Autor Share Napisano 3 Października 2017 Sprawdzałem, to te same modele. Nawet mówiłem o tym w pierwszym odcinku. Na razie szukam sposobu na wykonanie kratownicy w oknach nad komorą bombową. Mam parę pomysłów, ale może ktoś już jakiś przetestował na swoim Wellingtonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 7 Października 2017 Autor Share Napisano 7 Października 2017 Dobrze, zatem pora na kolejny odcinek. Głównie malowanie tego, co jest we wnętrzu. Specjalnie dużo nie ma, bo też i widać za dużo, jak zwykle, raczej nie będzie, no ale to co jest, trzeba było jakoś pomalować. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbovid Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Relacje sa super, proces sklejania extra brakuje mi tylko jednego szczegoliku. Modulacji. Malowanie calej powierzchni w jednym odcieniu wg. mnie troche splaszcza obraz. No ale to tylko moje zdanie Generalnie jest super i prosze o wiecej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 To prawda. Ale, zupełnie szczerze, przyznam, tym razem jej nie robiłem - po prostu we wnętrzu i tak jest tak ciemno, że i tak nie byłoby jej widać. : Tymczasem dalszy ciąg relacji. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 Dobrze Ci się pracuje w rękawiczkach? Ja osobiście nie lubię. Fajna relacja, warsztat koledze się poprawił, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 W rękawiczkach pracuje się tak średnio, ja się przyzwyczaiłem. Zmniejszyłem rozmiar o 1 ( z XL do L), choć tu czasem mam jeszcze te większe, ze starych zapasów. Dopasowanie pomogło i teraz nie odczuwam już różnicy w precyzji. Dobrze, zatem pora na kolejny odcinek mojej telenoweli. Tym razem malowanie. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 Hello Tu masz linka odnośnie jak używać farb akrylowych, trzeba malować kilka razy. Sam zobacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 Dzięki. Tak, jedna warstwa nie wystarczy, z tym, że ja w filmie generalnie to skracam i pokazuję ten proces "przekrojowo". No ale może faktycznie w przyszłości pokażę nakładanie poszczególnych warstw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 28 Października 2017 Autor Share Napisano 28 Października 2017 Wellington skończony. Zatem zapraszam na finał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Niestety, po raz n-ty: materiały ścierne i szpachlowanie ! Dużo traci wizualnie przez widoczne łączenia połówek kadłuba, kół czy elementów zespołów napędowych. Szkoda, bo moim zdaniem nieźle robisz detal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Ja jeszcze dodam, że nie rozumiem idei tego brązowego filtra na koniec. Jak dla mnie to zepsuł on całkiem znośne, czyste malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Idea była taka, że oryginał często miał tak zepsute malowanie. Inspirowałem się tym zdjęciem. Nie wyszło mi tak jak na fotografii, ale też chciałem, by efekt nie był tak mocny. A co do szpachlowania - tak, przyznaję, nie do końca wyszło, jakbym oczekiwał. Konstrukcja Wellingtona jednak utrudniła sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Października 2017 Super Moderator Share Napisano 29 Października 2017 Zacznij prowadzić relacje z budowy na forum, a dużo się nauczysz. Jak widzę to stoisz w miejscu. Mimo uwag kolegów, to powtarzasz te same błędy. Model wyszedł słabo. Masz nowy aerograf a nadal powierzchnia pomalowana wygląda źle, przez co model bardzo traci. Nie widzisz tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Zgadzam się z Baas Ark'em, dodam że kolory kamuflażu nic wspólnego z rzeczywistością nie maja. Szkoda że nie poprawiłeś malowania skoro sam nie byłeś zadowolony z tego jak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Co do tego szpachlowania, co nie wyszło. Tak szczerze... czy w ogóle cokolwiek chociaż trochę tam szpachlowałeś albo szlifowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Obawiam sie ze niedlugo ktokolwiek przestanie odwiedzac twoje warsztaty ajk nie bedziesz sluchac porad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 30 Października 2017 Autor Share Napisano 30 Października 2017 Co do tego szpachlowania, co nie wyszło.Tak szczerze... czy w ogóle cokolwiek chociaż trochę tam szpachlowałeś albo szlifowałeś? Tak, na przykład łączenie połówek skrzydeł. Jest natomiast problem z łączeniem połówek kadłuba, tu się przyznaję. Natomiast co do powierzchni - co tam jest dokładnie nie tak? Wiem, że był problem ze zbyt grubo nakładanym lakierem, tu akurat miałem bardzo rozcieńczony, więc mógł wyglądać na zbyt grubo położony. Wiem, mam na to uważać. Lakiery bezbarwne też mi się teraz lepiej nakłada. Powierzchnia jest dużo gładsza w dwóch ostatnich modelach, niż była wcześniej... A co do mnie - ja tak już mam ze wszystkimi naukami, że długo nie robię progresu, a potem nagle jakoś zaskakuję. Mam nadzieję, że i teraz będzie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 A moze bys zainwestowal w jakis lepszy model a nie gnioty kleisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 1 Listopada 2017 Autor Share Napisano 1 Listopada 2017 Nie ma problemu. Jeśli masz konkretne pomysły, to napisz, co być radził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi