abtb Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 Witam w mojej drugiej galerii poświęconej wyrobom firmy A-model Tym razem trafiły do niej samoloty rozpoczynające erę samolotów odrzutowych w lotnictwie ZSRR. Same wytworu szacownego A-modelu to typowe szotrany, a zatem materia już na starcie "drugiego sortu" i wymagająca raczej sporo pracy. W modelach tych "przetestowałem" nitowanie. Efekt jaki udało mi się osiągnąć proszę ocenić samemu. A same modele? Wyszły jak wyszły, cuda to to nie są ale na razie nic lepszego na rynku nie ma. Jestem zadowolony z efektu jaki udało mi się osiągnąć. A poza tym, pierwsze odrzutowe Jaki zawsze mi się podobały, podobnie jak większość pierwszych "jetów" ze wszystkich stron świata. I w związku z tym te dwie pierwsze "jaskółki" są zwiastunami kolejnych Jaczków w wersji bojowej jak i szkolnej. Ale dość już rozpisywania się! Zapraszam do galerii i oceny wykonanych "ulepów" I to by było na tyle. Do zobaczenia w kolejnych "trudnych do ogarnięcia umysłem" warsztatach Cytuj
Grzes Napisano 3 Listopada 2017 Napisano 3 Listopada 2017 Z ciekawości dopytam, bo lubię scenki lotniskowe - wodzidełko sam robiłeś czy gotowiec? Cytuj
abtb Napisano 3 Listopada 2017 Autor Napisano 3 Listopada 2017 Z ciekawości dopytam, bo lubię scenki lotniskowe - wodzidełko sam robiłeś czy gotowiec? 99% praca własna, jedynie kółka - 1%- "zdobyczne" z przedniego podwozia Mi 4 Kp Cytuj
Moses Napisano 3 Listopada 2017 Napisano 3 Listopada 2017 Mi się tam podoba, wyciągnąłeś wydaje mi się max z tych zestawów. Jedynie co to w szarym, co było mówione, wash trochę nie trafiony.Jakiś ciemny szary byłby lepszy niż czarny. Jak dla mnie ten model wygląda trochę kartonowo. Cytuj
mig Napisano 3 Listopada 2017 Napisano 3 Listopada 2017 Mnie się podoba. Jedyne zastrzeżenie to wash na Jaku-17 trochę za ciemny. Po za tym jest OK. Co następnego z Amodel bierzesz na warsztat? Cytuj
abtb Napisano 3 Listopada 2017 Autor Napisano 3 Listopada 2017 Mnie się podoba. Jedyne zastrzeżenie to wash na Jaku-17 trochę za ciemny. Po za tym jest OK. Wash był robiony panel lainerem do kamuflaży szarych i niebieskich. Być może ten nie najlepszy efekt wziął się ze zbyt głębokich linii podziału. A poza tym należy uwzględnić wielkość modelu - w rzeczywistości płat jest wielkości .... pudełka zapałek tak więc zdjęcia są robione z dość dużym zbliżeniem. A poza tym ...należy poprawić warsztat a nie się głupio tłumaczyć Szansa na poprawę jeszcze będzie Co następnego z Amodel bierzesz na warsztat? Jeszcze kilka sztuk na stanie jest A co pójdzie na warsztat jako pierwsze? "Tercet egzotyczny czyli silników 6 a nawet 8 czyli kwartet" A zatem będzie się działo Pewnikiem 50% forumowiczów nazwie mnie wariatem, 49% masochistą a 1% zasiądzie z popcornem i piwkiem w oczekiwaniu na postępy Na razie trzeba cierpliwie poczekać tak do końca listopada, bo wtedy planuję zapodać do galerii dość spory i ciekawy wytwór z Amodelu który to właśnie się "łoszuje" Cytuj
Grzes Napisano 4 Listopada 2017 Napisano 4 Listopada 2017 Wash był robiony panel lainerem do kamuflaży szarych i niebieskich.Stara prawda modelarska - miej ograniczone zaufanie do tego co piszą producenci. Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 4 Listopada 2017 Napisano 4 Listopada 2017 No i oba są naprawdę fajne. Wyzwanie zaliczone, w końcu chyba każdy zestaw A-Model można tak określić (chyba - tylko dlatego że kilka zrobiłem i to zawsze była rzeźba, ale nie zrobiłem wszystkich). O washu nie ma co się rozpisywać, wiadomo. Robiąc fotografie (nawet smartfonem) wyłącz automatyczne ustawienie balansu bieli, ustaw odpowiednie do użytych żarówek, najlepiej wszystkich o tej samej temperaturze światła, w ten sposób unikniesz różnic w kolorystyce zdjęć, łatwiej też będzie je poprawić w programie do zdjęć. Pozdrawiam Hubert Cytuj
M.A.V. Napisano 10 Listopada 2017 Napisano 10 Listopada 2017 jak na A-modele w tej skali to wyszły rewelacyjnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi