Skocz do zawartości

Jakowlew Jak 15, Jak 17, A-model, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam w mojej drugiej galerii poświęconej wyrobom firmy A-model

Tym razem trafiły do niej samoloty rozpoczynające erę samolotów odrzutowych w lotnictwie ZSRR.

Same wytworu szacownego A-modelu to typowe szotrany, a zatem materia już na starcie "drugiego sortu" i wymagająca raczej sporo pracy. W modelach tych "przetestowałem" nitowanie. Efekt jaki udało mi się osiągnąć proszę ocenić samemu. A same modele? Wyszły jak wyszły, cuda to to nie są ale na razie nic lepszego na rynku nie ma. Jestem zadowolony z efektu jaki udało mi się osiągnąć. A poza tym, pierwsze odrzutowe Jaki zawsze mi się podobały, podobnie jak większość pierwszych "jetów" ze wszystkich stron świata. I w związku z tym te dwie pierwsze "jaskółki" są zwiastunami kolejnych Jaczków w wersji bojowej jak i szkolnej.

Ale dość już rozpisywania się! Zapraszam do galerii i oceny wykonanych "ulepów"

OupcOa9.jpg

OBjlPni.jpg

6mRcnjR.jpg

XpADFcI.jpg

2tsmUtt.jpg

CDwQRTU.jpg

HIzsPOC.jpg

zhgY8kN.jpg

DM7rCc8.jpg

HIY7Mf9.jpg

HdMYmHi.jpg

OsLMIZx.jpg

sVa0itZ.jpg

St9Z1jY.jpg

0Mn231N.jpg

2p4iJo3.jpg

mjFf4x6.jpg

q1UbtJK.jpg

sRXPQi4.jpg

QXay9JT.jpg

HZ68vjZ.jpg

cbn6lg6.jpg

Cjj8EdV.jpg

F1V1Y85.jpg

I to by było na tyle.

Do zobaczenia w kolejnych "trudnych do ogarnięcia umysłem" warsztatach

Napisano

Z ciekawości dopytam, bo lubię scenki lotniskowe - wodzidełko sam robiłeś czy gotowiec?

Napisano
Z ciekawości dopytam, bo lubię scenki lotniskowe - wodzidełko sam robiłeś czy gotowiec?

99% praca własna, jedynie kółka - 1%- "zdobyczne" z przedniego podwozia Mi 4 Kp

Napisano

Mi się tam podoba, wyciągnąłeś wydaje mi się max z tych zestawów. Jedynie co to w szarym, co było mówione, wash trochę nie trafiony.Jakiś ciemny szary byłby lepszy niż czarny. Jak dla mnie ten model wygląda trochę kartonowo.

Napisano

Mnie się podoba. Jedyne zastrzeżenie to wash na Jaku-17 trochę za ciemny. Po za tym jest OK.

Co następnego z Amodel bierzesz na warsztat?

Napisano
Mnie się podoba. Jedyne zastrzeżenie to wash na Jaku-17 trochę za ciemny. Po za tym jest OK.

Wash był robiony panel lainerem do kamuflaży szarych i niebieskich. Być może ten nie najlepszy efekt wziął się ze zbyt głębokich linii podziału. A poza tym należy uwzględnić wielkość modelu - w rzeczywistości płat jest wielkości .... pudełka zapałek

qdwejne.jpg

tak więc zdjęcia są robione z dość dużym zbliżeniem.

A poza tym ...należy poprawić warsztat a nie się głupio tłumaczyć

Szansa na poprawę jeszcze będzie

Co następnego z Amodel bierzesz na warsztat?

Jeszcze kilka sztuk na stanie jest

A co pójdzie na warsztat jako pierwsze?

"Tercet egzotyczny czyli silników 6 a nawet 8 czyli kwartet"

A zatem będzie się działo

Pewnikiem 50% forumowiczów nazwie mnie wariatem, 49% masochistą a 1% zasiądzie z popcornem i piwkiem w oczekiwaniu na postępy

Na razie trzeba cierpliwie poczekać tak do końca listopada, bo wtedy planuję zapodać do galerii dość spory i ciekawy wytwór z Amodelu który to właśnie się "łoszuje"

Napisano
Wash był robiony panel lainerem do kamuflaży szarych i niebieskich.
Stara prawda modelarska - miej ograniczone zaufanie do tego co piszą producenci.
Napisano

No i oba są naprawdę fajne. Wyzwanie zaliczone, w końcu chyba każdy zestaw A-Model można tak określić (chyba - tylko dlatego że kilka zrobiłem i to zawsze była rzeźba, ale nie zrobiłem wszystkich).

O washu nie ma co się rozpisywać, wiadomo.

Robiąc fotografie (nawet smartfonem) wyłącz automatyczne ustawienie balansu bieli, ustaw odpowiednie do użytych żarówek, najlepiej wszystkich o tej samej temperaturze światła, w ten sposób unikniesz różnic w kolorystyce zdjęć, łatwiej też będzie je poprawić w programie do zdjęć.

Pozdrawiam

Hubert