dziuba Napisano 14 Listopada 2017 Share Napisano 14 Listopada 2017 @Dorotka: na mierzenie od monitora takie same Zoba, też wpadłem na to aby patrzeć po fotkach zatopionego ale akurat tej nie dorwałem Co do komina... a zobacz długość kładki między kominem a tą częścią nad mostkiem kapitańskim? To też coś może powiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Listopada 2017 Autor Share Napisano 14 Listopada 2017 Najlepszą posdstawą do korekt są ZDJĘCIA, całą resztę mozna o dupę potłuc Ale do korekt czego? Żeby coś korygować, trzeba mieć coś do korekty Co do komina... a zobacz długość kładki między kominem a tą częścią nad mostkiem kapitańskim? To też coś może powiedzieć... Wieczorem popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Listopada 2017 Autor Share Napisano 14 Listopada 2017 ... Co do komina... a zobacz długość kładki między kominem a tą częścią nad mostkiem kapitańskim? To też coś może powiedzieć... Wieczorem popatrzę. Kładka (S10) jest zapewne o tyle za długa o ile za wąski jest komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Listopada 2017 Autor Share Napisano 15 Listopada 2017 Popatrzyłem sobie dziś czy można pożenić "boczki" nadbudówki Trumpka ze ściankami trawionymi od Hachette. Wygląda na to że można... Ale to na razie jeden element. Zobaczymy co będzie dalej. Po wyrównaniu plastikowych ścianek "do golasa" się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Listopada 2017 Autor Share Napisano 16 Listopada 2017 Przy goleniu okolic barbety od "C" wpadłem na taki błąd (S11). To co jest na czerwono należy poprawić po obydwu stronach. W rzucie od góry, Trumpeter uznał za przedłużenie pokładu a to daszek do schodni na którym nie było drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 Co prawda zdjecia nie znalazlem ale tam chyba bylu schodki do tego elemenu ktory chcesz usunac. By the way w opracowaniu AJ Press masz troszke rysunkow stoczniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Listopada 2017 Autor Share Napisano 16 Listopada 2017 ... Co prawda zdjecia nie znalazlem ale tam chyba bylu schodki do tego elemenu ktory chcesz usunac. By the way w opracowaniu AJ Press masz troszke rysunkow stoczniowych Trumpeter uznał za przedłużenie pokładu a to daszek do schodni na którym nie było drewna. Teraz tylko pytanie czy ten kawałek metalu był ryflowany, czy "dziurawiony". Na razie przeważa ta druga opcja ale fotki brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Listopada 2017 Autor Share Napisano 17 Listopada 2017 A niech Dorotka rzuci szanownym okiem na taką fotkę: http://dennilfloss.blogspot.sg/2013/05/barbette-and-gun-turret-bruno-or-caesar.html W szczególności na cienie rzucane przez pomosty. Ja widzę, że podejrzany podeścik dziurkowany nie był. Nie sposób, nie przyznać racji... Na planach jest "pełny" i może taki był. Z tego zdjęcia to na 99%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek-M128 Napisano 17 Listopada 2017 Share Napisano 17 Listopada 2017 Nie sposób, nie przyznać racji... Na planach jest "pełny" i może taki był. Z tego zdjęcia to na 99%. Raczej na 100% Troszkę wyraźniejsze zdjęcie: https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/kriegsmarine/bismarck/bismarck-deck-2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Listopada 2017 Autor Share Napisano 17 Listopada 2017 Nie sposób, nie przyznać racji... Na planach jest "pełny" i może taki był. Z tego zdjęcia to na 99%. Raczej na 100% Troszkę wyraźniejsze zdjęcie: https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/kriegsmarine/bismarck/bismarck-deck-2/ Chyba nie o tym samym rozmawiamy... Chodzi o to czy blacha dospawana do kadłuba w tych ogranicznikach które widać na twoim zdjęciu była gładka, ryflowana, czy dziurkowana. Jest potrzebne zdjęcie od góry żeby to ocenić. Sleepwalker zwrócił uwagę na cień i faktycznie gdyby to było dziurkowane powinno być to widać. Więc raczej pełna ale czy gładka czy ryflowana nie wiadomo. Co ciekawe w innych miejscach okrętu ten podobne elementy są z blachy dziurkowanej. Dorotka...Ty mi nie marudź, kurde, a ciągnij dalej temat Bi, bo tak jak patrzę i czytam Twoje wywody, to zaczynam nabierac ochoty na małe co prawda, ale jednak przeróbki w swoim. Gdybym miał te materiały co Ty gdy go robiłem...kurde Temat ciągnę sobie po cichu. Na razie go golę na łysą pałę. To trochę potrwa - na ten moment prawie skończyłem jeden pokład. Wywalam wszystko, co Trumpek dał na tych ściankach. I tak do samej góry na wszystkich elementach. Nawiercam też bulaje, z których część zostanie zaślepiona, lub nieco przesunięta zgodnie z planami. Na razie nie ma co pokazywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2017 Share Napisano 17 Listopada 2017 Działasz coś przy modelu widzę. A co z Kongo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Listopada 2017 Autor Share Napisano 17 Listopada 2017 Działasz coś przy modelu widzę. A co z Kongo? Też działam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Listopada 2017 Autor Share Napisano 18 Listopada 2017 Wracam do relingów na głównej artylerii, ponieważ udało się "dopaść" kolejną fotkę. Jest tak: Na A i D składane tak jak tu: Na B i C stałe tak jak tu: Tyle w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 18 Listopada 2017 Share Napisano 18 Listopada 2017 Tą relację pewnie znasz, ale gdyby nie http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=14706 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Listopada 2017 Autor Share Napisano 18 Listopada 2017 Tą relację pewnie znasz, ale gdyby nie http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=14706 Dzięki! Znam relację i mam też niewątpliwą przyjemność znać jej autora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 18 Listopada 2017 Share Napisano 18 Listopada 2017 To jesteś pod dobrą opieką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Listopada 2017 Autor Share Napisano 20 Listopada 2017 To jesteś pod dobrą opieką. Skoro tak chcesz to nazywać... Kolejna średnia staranność Trumpka. Nad mostkiem admiralskim znajduje się pomost reflektorów (S12). Trumpeter zrobił je jako część symetryczną. W rzeczywistości jednak tak nie jest. Hachette (po lewej) wykazało się tutaj dużo większą starannością, uwaga ta zresztą zdaje się dotyczyć całej "wieży"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Listopada 2017 Autor Share Napisano 20 Listopada 2017 Sam pomost admiralski jak się komu spodoba. Rozwiązanie od strony "składalności" całkowicie różne Trumpeter: Hachette Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Listopada 2017 Autor Share Napisano 20 Listopada 2017 Mam jedno zasadnicze pytanie: czy Ty masz zamiar wszystkie te rozbieżności w jakiś sposób korygować, poprawiać? Mam zamiar zbudować Bismarcka w oparciu o dostępną dokumentację z wykorzystaniem dostępnych zestawów (plastikowych, metalowych i żywicznych,) z ich korektą tam gdzie to uznam za niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 Dorotka...Ty żyjesz? Z tego co się orientuję, to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 To dobrze, bo juz myślałem, że odpłynąłeś swoim Bi.. Nie odpłynąłem... "Bi" się robi i pewnie stan ten utrzyma się jeszcze dość długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 A skąd ten ciemniejszy plastik? Czy to u mnie ze wzrokiem już kalapitus? Hachette. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek-M128 Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Ładnie to wygląda Czy bulaje, to nity mosiężne wklejone kołnierzem do środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 Ładnie to wygląda Czy bulaje, to nity mosiężne wklejone kołnierzem do środka? Bulaje to mosiężne nity, tez z zestawu Hachette, wklejone w nawiercone otwory i zeszlifowane. Dojdą jeszcze okapniki i "szklane patyki" w środek. Na tym etapie jednak porządkuje jednak jedynie większe bryły, duperele później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi