Stojkovic Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 Witajcie w kolejnym warsztacie. Tym razem na stole znajdzie się brat Wirbelwinda, czyli zachodni zefirek - Ostwind. Produkcja na bazie Panzer IV ausf. J z tego co się orientuję. Większość fotek z epoki pokazuje te pojazdy z Zimmeritem, choć jak znam życie mogły zdarzyć się egzemplarze bez tej powłoki. Tutaj wersja podwozia chyba z ausf. H - też zimmerit Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 Zachodni czy wschodni ten zefirek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Listopada 2017 Autor Share Napisano 26 Listopada 2017 Wschodni oczywiście. Inaczej byłby Westwind. Tak to jest jak myślisz jedno, piszesz drugie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 27 Listopada 2017 Share Napisano 27 Listopada 2017 Te z fotek które pokazałeś mają zimmerit bo to wóz na bazie wersji G. Sądząc po twojej okładce to późna wersja J ( 3 rolki podtrzymujące ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 27 Listopada 2017 Share Napisano 27 Listopada 2017 O fajnie, ja mam "Wirbla", także chętnie popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 27 Listopada 2017 Share Napisano 27 Listopada 2017 Te z fotek które pokazałeś mają zimmerit bo to wóz na bazie wersji G. Sądząc po twojej okładce to późna wersja J O rety! To przy "Ostwindach" Niemcom też udało się pójść w różne wersje tego pojazdu??? Bo te wszystkie zdjęcia, to 2 pojazdy są. Poza prototypem, to były jakieś przeróbki w marcu, kiedy wersji G już dawno nie robiono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 27 Listopada 2017 Share Napisano 27 Listopada 2017 Koledze zapewne chodziło o to, że pod pojazdy p.lotnicze trafiały głównie kadłuby od czołgów które wracały z frontu uszkodzone i po przejściu remontu były przekazywane pod zabudowę na Flakpanzery. Ausf.G to wersja Panzera IV który został przerobiony na Flakpanzera. Ten Dragonowski to zapewne Ausf.J ze względu na trzy rolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 27 Listopada 2017 Share Napisano 27 Listopada 2017 Koledze zapewne chodziło o to, że pod pojazdy p.lotnicze trafiały głównie kadłuby od czołgów które wracały z frontu uszkodzone i po przejściu remontu były przekazywane pod zabudowę na Flakpanzery. Ausf.G to wersja Panzera IV który został przerobiony na Flakpanzera. Ten Dragonowski to zapewne Ausf.J ze względu na trzy rolki. Dokładnie to miałem na myśli, do tego jest to późna wersja J, wczesne J miały jeszcze cztery rolki podtrzymujące. W związku z tym że pojazd jest na bazie wersji J zimmerit jest nie wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 27 Listopada 2017 Autor Share Napisano 27 Listopada 2017 Tłumiki w kształcie walców z tyłu tez wskazują na wersję ausf. J z tego co wiem. Mam tez w składziku wersję Wirbelwinda z Zimmeritem, więc tutaj będzie z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 Te z fotek które pokazałeś mają zimmerit bo to wóz na bazie wersji G. Dokładnie TAK. Jest to prototyp "Ostwinda I" na podwoziu Pz.Kpfw.IV Ausf.G (Fgst.Nr.83898) Drugi to też "Ostwind I" na podwoziu ausf.G - też z pastą - https://i.ytimg.com/vi/sX4Wx57l-_E/maxresdefault.jpg To przy "Ostwindach" Niemcom też udało się pójść w różne wersje tego pojazdu??? ... Poza prototypem, to były jakieś przeróbki w marcu, ... . Prototyp gotowy w marcu 1944 roku - "Ostwind 1", a w listopadzie 1944 roku w OST Bau rozpoczęto prace nad zmodyfikowaną wersją - "Ostwind 2". ... , że pod pojazdy p.lotnicze trafiały głównie kadłuby od czołgów które wracały z frontu uszkodzone i po przejściu remontu były przekazywane pod zabudowę na Flakpanzery. Tak na pewno było z wcześniejszą wersją - Wirbelwindem. Pierwsze "Ostwindy" też zapewne produkowane z naprawionych maszyn. No przynajmniej ta jedna już w/w ausf.G, nie licząc prototypu. ... . Ten Dragonowski to zapewne Ausf.J ze względu na trzy rolki. Tak to "Ostwind I" na podwoziu Pz.Kpfw.IV Ausf.J - w wersji późnej - choć nie wiem czy takie wogóle jeździły. Gdzie niegdzie tę fotkę odczytują mylnie jako "Ostwind" - http://img-fotki.yandex.ru/get/6430/68386415.f/0_88f41_a14a20f1_XXL.png.jpg "Ostwindy" były produkowane przez dwie wytwórnie: Zakłady OST Bau w Sagan (Żagań) - całkowity montaż i wyposażenie - w styczniu 1945 roku zakłady przeniesione do Teplic w Czechach Zakłady Stahlindustrie w Duisburgu - montaż "Ostwind I" rozpoczęto dopiero pod koniec listopada 1944 roku. Prototyp - "Ostwind 2" ukończono w styczniu 1945 roku. Do końca wojny wyprodukowano co najmniej 7 "Ostwindów 2" Rysunki proszę traktować tylko jako materiał poglądowy. "Ostwind 1" - http://blueprint.catboxid.com/wp-content/uploads/Tank-Blueprint-Flakpanzer-IV-Ostwind-1.jpg "Ostwind 2" - http://blueprint.catboxid.com/wp-content/uploads/Tank-Blueprint-Flakpanzer-IV-Ostwind-2.jpg Wieża - do "Ostwinda 2" przekonstruowana działa na pierścieniu od Tygrysa. W efekcie w nadwoziu trzeba było przesunąć właz radiotelegrafisty do przodu. "Ostwindy" - tylko trzy maszyny znam z fotek: Prototyp "Ostwind 1" na podwoziu - Pz.Kpfw.IV Ausf.G (Fgst.Nr.83898) http://waralbum.ru/wp-content/uploads/2014/10/Ostwind.jpg https://rcpilot.hu/users/443/4699/b_20100731202118576.jpg https://4.bp.blogspot.com/-wRyg1nANF6s/Wd7IvGkbvmI/AAAAAAAAylQ/xD8oNrjMU4M9uLbVYXa2twQEPJeRYlBwACLcBGAs/s1600/ost.jpg Pojazd seryjny - "Ostwind 1" na podwoziu - Pz.Kpfw.IV Ausf.G - Czechy 1945 https://i.pinimg.com/originals/0f/91/d7/0f91d74232efb918224e05fec98c093b.jpg Pojazd seryjny "Ostwind 2" - na podwoziu - zmodyfikowanym Pz.Kpfw.IV Ausf.J https://www.dreamworkshobby.com/hobby/items/1699/h2.jpg - ta fotka jest też w Panzerwercks Nr.1 str.56. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 No dobrze, ale to wychodzi na to, że poza prototypem było więcej niż 7 Ostwindów???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) No dobrze, ale to wychodzi na to, że poza prototypem było więcej niż 7 Ostwindów???? Napisałem że są fotki trzech maszyn - prototyp Ausf.G + seryjny ausf.G "Ostwind I" + seryjny ausf.J "Ostwind II", Produkcję pojazdów "Ostwind I" rozpoczęto pod koniec listopada 1944 roku, oraz to że - do końca wojny wyprodukowano co najmniej 7 "Ostwindów 2". Produkcja była utrudniona - ponieważ w styczniu 1945 roku musieli przenieść produkcję ze względu na zbliżający się front. Niestety nie ma pewnych danych co do produkcji. Jedna z wersji mówi że w fabryce w Żaganiu do przeprowadzki wyprodukowali 22 "Ostwindy I" z wyremontowanych pojazdów. T. Jentz pisze że te 7 sztuk wyprodukowali z nowiutkich kadłubów prosto od Kruppa-Grusona. Według różnych źródeł produkcja waha się między 29 do 45 sztuk. Ja raczej przychylam się do wersji 22 + 7. Pozdrawiam Krzysztof Poprawka - literowa Edytowane 29 Listopada 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Listopada 2017 Autor Share Napisano 29 Listopada 2017 Czyli jednym słowem mam podwozie na bazie J czyli pod Ostwind2 ale wieża jest jeszcze z Ostwind 1 (klapka obserwatoryjna jest skośna)? Co więcej w zestawie jest płyta górna z nieprzesuniętym włazem radiooperatora, co wskazuje na wersję "prototypową"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 Tak Masz podwozie od wersji Pz.Kpfw.IV Ausf.J i to bardzo późny model. Wieża od seryjnej pierwszej wersji "Ostwinda". Nieprzesunięty właz radiooperatora też wskazuje na pierwszą seryjną wersję "Ostwinda". Wiemy z fotek że wypuszczono na pewno serię produkcyjną na podwoziu Ausf.G - w wersji pierwszej - "Ostwinda I" Nie wiemy czy w wersji pierwszej "załapały" się podwozia z wersji Ausf.H no i Ausf.J. Ale skoro udoskonalono wersję "Ostwinda" - to czy produkowano wczesną wersję wieży do "Ostwinda" ? Pytanie na które nie ma odpowiedzi. Jednak wiemy na pewno że nowe wieże użyto w nowych podwoziach. I kolejne pytanie - czy robili "Ostwinda" w pierwszej seryjnej wersji z tak późnym podwoziem Ausf.J ? Co ciekawsze - producent modelu firma "Dragon" - miała już gotowy kadłub z przesuniętym włazem radiooperatora przed wypuszczeniem modelu na rynek. Niestety nie dodali tej części do modelu. Dlaczego - nie wiem. Może mają w planach wypuścić model w wersji "Ostwind II" - kiedyś. Dragon wypuścił już "Ostwinda" z "zimmeritem" 6746 w wersji seryjnej na podwoziu Ausf.G. Malowanie z s.Pz.Abt.507 + 3 malowania S.F. To ten opisywany przeze mnie Ausf.G - pojazd seryjny - Czechy 1945. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 29 Listopada 2017 Share Napisano 29 Listopada 2017 Według różnych źródeł produkcja waha się między 29 do 45 sztuk. Ja raczej przychylam się do wersji 22 + 7. No właśnie zródła to o tym milczą. W żadnym nie ma w słowa o Ostwindach. To opracowania podają takie liczby (skądinąd także dobry i uznany Jentz i Doyle). Martin Block na podstawie dokumentów z fabryki (zródeł właśnie) twierdzi, ze był prototyp +7 pojazdów seryjnych (marzec 1945). Legendą jest też to, że miał je jakiś batalion Tygrysów. Sam widziałem raporty stanów pojazdów pancernych z różnych okresów przed marcem 1945 i nikt nigdy tych Ostwindów na stanach nie raportował, choć są w nich naprawdę dziwne wynalazki. Ciekawe w każdym razie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Listopada 2017 Autor Share Napisano 29 Listopada 2017 Pomijając już kwestię braku wysuniętego włazu, można powiedzieć że model przedstawia wersję S-F. Jedno z malowań przedstawiać ma maszynę z 1945 roku z terenu Czech. Zakładam, że ma pokazywać wersję seryjną. Tak na marginesie fajnie, że projekt wzbudził w was zaciekawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Grudnia 2017 Share Napisano 1 Grudnia 2017 Martin Block na podstawie dokumentów z fabryki (zródeł właśnie) twierdzi, ze był prototyp +7 pojazdów seryjnych (marzec 1945). Na fotkach jest prototyp ausf.G - czysta ausf.G + jeden seryjny ausf.G i ten właśnie ma rolki od wersji ausf.H + nówka sztuka z 1945 roku. Ten drugi wskazuje na produkcję seryjną - na ile sztuk - trudno powiedzieć. Nadal na ten temat bardzo mało informacji/publikacji. Pomijając już kwestię braku wysuniętego włazu, można powiedzieć że model przedstawia wersję S-F. Tak do końca tego nie wiadomo. Ja osobiście uważam - że nie było "Ostwindów I" na podwoziu Pz.Kpfw.IV ausf.H, a tym bardziej ausf.J Jedno ... maszynę z 1945 roku z terenu Czech. Zakładam, że ma pokazywać wersję seryjną. Tak. Jest to druga maszyna na podwoziu Pz.Kpfw.IV ausf.G stąd myślę że można ją zaliczyć do produkcji seryjnej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Witajcie, Zaniedbałem ten wątek straszliwie, a jest już co pokazać. Po kolei zatem nadrabiam zaległości: Sklejony i gotowy do malowania: Pomalowany i zmodulowany - baza Pierwszy kolor kamuflażowy z palety Lifecolor - Antratzitgrun Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 9 Kwietnia 2018 Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Fajna modulacja. Podasz kolory farb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 10 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2018 Wszystkie kolory kamo będą modulowane, musi być zachowana spójność. Po południu podrzucę foty po modulacji zielonego i brązu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 1 Maja 2018 Autor Share Napisano 1 Maja 2018 Witajcie, Wykonałem już podstawowe zabiegi chemiczne. Model jeszcze przed olejami. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Marca 2020 Share Napisano 29 Marca 2020 Jak skończył model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Marca 2020 Autor Share Napisano 29 Marca 2020 W galerii w maju 2018. Sam nawet wówczas skomentowałeś odcięcie się anteny od całości... Sam model trafił potem na fotkę miesiąca tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 O, widzisz i nie wyłapałem No i fajnie! Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi