Mariucha Napisano 10 Stycznia 2018 Share Napisano 10 Stycznia 2018 Podziwiam naprawdę.Ja bym tego palcem nawet nie tknął Pzdr Dlaczego, wszystko posklejane, a coś trzeba robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 10 Stycznia 2018 Share Napisano 10 Stycznia 2018 A ja już widziałem Jaka-17W na żywo. Prezentuje się znacznie lepiej niż zdjęciach. Szczególnie nity. Są bardzo subtelne. Jednak zdjęcia makro to czasami zabójstwo dla modeli. Ził-ek też niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2018 Ja bym tego palcem nawet nie tknął Spokojnie, myłem, jest ok Pozwoliłem sobie pchnąć "Warsztat" odrobinę do przodu A zatem po kolei Jak-i w "rosole": Jak-i w "podkładzie": Jak-i w "preshadingu" Jaki w "bazie" Cieniowanie wyszło tak raczej delikatnie ale powinno "po wszystkim" być dobrze. Tak jak w przypadku torpedowego kolegi Jak-i są już psiknięte połyskiem. A zatem będę "kalkował" przez najbliższe dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2018 EPIZOD II: Samoloty szkolne Zamykam warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Dlaczemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Trzymam kciuki, żebyś pokonał przeszkody i szybko wrócił do Jaczków. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2018 EPIZOD II: Samoloty szkolne Zamykam warsztat Taktyczny Post Prowokacyjny Trzymam kciuki, żebyś pokonał przeszkody Dziękuję za wsparcie, ale przekopanie się przez zaspy do sklepu w celu zakupu 4x AA do aparatu to duże wyzwanie i szybko wrócił do Jaczków. Taaa EPIZOD III: Prywatna inicjatywa ale to tak jakoś może w marcu , żeby na Babarybę z kompletem zajechać Dlaczemu? Dlatemu (polska język, trudna język), że skończyłem Jak wyschną "szkła" w reflektorach to postaram się zrobić Jakową galeryję i zapodać do konsumpcji A słowo końcowe postaram się wieczorową porą napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Dlaczemu? Dlatemu (polska język, trudna język), że skończyłem Chyba, że tak.A polski język, wiadomo, dla tych co go znają, idealny do zabaw językowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) A zatem Panowie, kto jeszcze tematem zainteresowany , niech zasiada i czyta. Z lekkimi przerwami, wszelkiej maści utrudniaczami rzucznymi na warsztat (np: Blenheim czy Ił 2T) i na przekór opadom śniegu udało mi się dopchać do końca warsztat pod tytułem: EPIZOD II: Samoloty szkolne Warsztat podzieliłem na trzy części, w których to pokazałem walkę z materią "surową" jak też i gotową. Czy udało mi się osiągnąć zamierzone cele? Właściwie tak. Być może z "odgrzewanych kotletów" można by było wyciągnąć więcej ale...... Zestawy startowe jakie były, każdy widział (lub też co nie którzy nawet trzymali w łapkach) i mógł sobie sam ocenić co z tego uda się wyciągnąć. Niewątpliwym sukcesem warsztatu jest to że udało mi się zaprezentować na szerszym forum konstrukcje które właściwie uległy już zapomnieniu i tak naprawdę są już swoistego rodzaju "rodzynkiem" na forach modelarskich. Niestety próżno szukać w dobie F-16 i temu podobnych "jetów" warsztatów poświęconych konstrukcjom z początków "oswajania" silnika odrzutowego. A szkoda, bo przynajmniej, jak dla mnie, jest to okres pięknych i pionierskich konstrukcji. Po raz drugi podjąłem też próbę pokazania szwów nitowych. Jak wyszły - pozostawiam do oceny szanownym oglądaczom i krytykom. Nie brudziłem Jak-ów. Stwierdziłem że po prostu chcę pokazać konstrukcje a nie ogólnoużytkowy syf (za którym też raczej nie przepadam ) Ale dość już pisania. Zapraszam do obejrzenia ostatnich fotek warsztatowych Jak 17 UTI: Jak 21: Jak 17W "Agata" tak było: a tak jest teraz: Ził 157 AT-3: było: jest: I na koniec familijnie: I prawie w kompecie: A jak wiadomo "prawie" robi wielką różnicę a zatem już niedługo: EPIZOD III: Prywatna inicjatywa Aha, jaszcze "komplet startowy" na Mińsk (co by "gajowy" z Mossadu po nie ćwiknął ) Przepraszam za jakość zdjęć, do galerii końcowej postaram się zrobić przy właściwym oświetleniu i z kurzu przetrzeć Albo i nie Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Mały tip na przyszłość. Fajny efekt świateł pozycyjnych można uzyskac gdy miejsca gdzie powinny być pomalujemy srebrnym metalizerem, a na niego położymy odpowiedniego koloru farbką transparentną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2018 Mały tip na przyszłość. Fajny efekt świateł pozycyjnych można uzyskac gdy miejsca gdzie powinny być pomalujemy srebrnym metalizerem, a na niego położymy odpowiedniego koloru farbką transparentną. Dzięki za radę, wykorzystam przy świeżo "pieczonym/odgrzewanym" Blenheimie oraz Beaufighterze Fajnie że Jak-i choć Tobie odrobinę się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Miód na oczy me! Teraz ostatnie Ławoczkiny albo wczesne odrzutowe Suchoje (np. Prop-Jet)? Wybierasz się z nimi gdzieś dalej, np do Wrocławia? Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2018 Miód na oczy me! serdeczne dzięki Teraz ostatnie Ławoczkiny albo wczesne odrzutowe Suchoje (np. Prop-Jet)? Raczej przysiądę do "konkurencji" która pokonała Jakowlewa w wyścigu po "wisienkę na torcie" czyli pierwsze odrzutowe MiG-i. A ze jest co wziąć w łapki to i ze trzy sztuki "9" w różnych wersjach "wypuszczę" Wybierasz się z nimi gdzieś dalej, np do Wrocławia? Plan był, ale niestety upadł z racji niefortunnego dla mnie terminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Bardzo ładna kolekcja, wyciągnąłeś z tych zestawów bardzo dużo. Aż chciałoby się takie mieć na półce. Będzie je można obejrzeć w Bytomiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 No i super. Jest spójnie, widać że to jeden projekt. Niedociągnięcia są, ale przy takich zestawach wyjściowych roboty byłoby na trzy lata, żeby wszystko zrobić na tip-top. Czekam na MiGi, będę zaglądał. Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Aha, jaszcze "komplet startowy" na Mińsk Miałem pytać kto się wybiera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2018 Niedociągnięcia są, ale przy takich zestawach wyjściowych roboty byłoby na trzy lata, żeby wszystko zrobić na tip-top. Zdziwił bym się gdyby niedociągnięć nie było Oczywiście nie ma co się tłumaczyć jakością zestawów, bo jak wiadomo z każdej "gliny"da się ulepić coś dobrego Będzie je można obejrzeć w Bytomiu? Niestety nie, a przynajmniej nie w tym roku. Żeby pytania się nie powtarzały przedstawiam "prawie pewną listę" imprez na których Jak-i powinny zagościć: - Mińsk Mazowiecki - Białystok - Warszawa (i tu mam nadzieję że będzie już pełna "7") - Łask Miałem pytać kto się wybiera... Ja . Oczywiście z paroma ulepami Czekam na MiGi, będę zaglądał. Oj, nie wiem czy w tym roku coś wypali Ale zawsze trzeba mieć nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2018 Jak-i już w galerii Dziękuję wszystkim zaglądającym i udzielającym się w wątku warsztatowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi