Solo Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 Pracuję dla rządu, to mi mogą skoczyć służby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Kwietnia 2018 Share Napisano 11 Kwietnia 2018 Na zachętę https://brexitmodeller.com/forums/topic/1337-polish-f-16cj-block-52-2015-tiger-meet/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Ten model za bardzo nie zachęca, trochę płaski taki jakby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 I jakiś taki... skończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 To było takie wyzwanie, żebyś zrobił lepszego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Uzbrojenie: AGM-154, co prawda wersja nie do końca ta która nasze Jastrzębie przenoszą, ale mam nadzieję że nikt tego nie zauważy, jakby co to udawajcie że jest ok. Lotki zestawowe był z grubego plastiku, więc zaprojektowałem (na bazie blaszek Arma Hobby), wyciąłem i przykleiłem lepsze, z cienkiego polistyrenu. Malowanie "wargi" wlotu powietrza, to jest naprawdę robota dla cierpliwych. Maskowanie tego w środku to zabawa dla ginekologa, a nie dla kogoś z takimi łapskami jak ja. Ale jakoś dałem radę, choć farba podeszła mi pod taśmę w jednym miejscu i trzeba będzie poprawiać. Tak to jest jak się maluje pod ostrym kątem, ale tam nie ma jak inaczej. A na koniec klejenie korpusu samolotu. W zasadzie prawie gotowy do podkładu. Prawie, czyli jeszcze pewnie trochę to potrwa. Owiewka bardzo ładnie dopasowana, ale jeszcze wymaga dodatkowej polerki. No i trzeba ją zrobić "tinted". A sam korpus w zasadzie prawie gotowy. Spasowanie niezłe, klei się przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Po tak dlugim czasie myślałem, że model uległ biodegradacji, ale nie jest źle AGM-154 fajne, wlotu też nie ma się co czepiać. PS. To jest kadłub A to jest korpus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Mi to wygląda na ćwiartkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 To jest ćwiartka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Mi to wygląda na 0,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 22 Kwietnia 2018 Share Napisano 22 Kwietnia 2018 Solo gdzie takie ładne ściski kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2018 We Francji: http://berna-clamps.e-monsite.com/en/store/catalog/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 22 Kwietnia 2018 Share Napisano 22 Kwietnia 2018 Dzięki wielkie, idę na zakupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Lipca 2018 Autor Share Napisano 26 Lipca 2018 Z impetem wracam do budowy Jarząbka (zostało mi 6 dni na skończenie modelu). Kadłub w zasadzie prawie gotowy do położenia podkładu. "Prawie" to słowo-klucz, bo jeszcze kilka drobiazgów zostało do zrobienia, ale co to dla mnie... Wyciąłem i wkleiłem lotki do AGM-154... ...po czym stwierdziłem że jednak użyję żywicznych bomb Eduarda... Przez długie tygodnie podchodziłem jak pies do jeża do tylnej owiewki. Revell zrobił ją tak że w zasadzie nadawałą się do wywalenia: szkło nierówne i mało przezroczyste. Nie było wyjścia, trzeba było to zeszlifować. Ale najpierw postanowiłem zabarwić owiewkę. Mieszanka to tamowe cleary orange, yellow, smoke i do tego sporo GX100. O dziwo wyszło niemal za pierwszym razem (no dobra: za trzecim, bo się wcześniej jakieś paproszki przyklejały i mieszanka trochę spływała). No to teraz szkło na "pawlaczu". W ruch poszły papiery (na mokro) 800, 1000, 1200 i 1500, a na koniec wszystkie 3 pasty Tamki. I o dziwo - zaczęło to wyglądać. Po wielu poprawkach pomalowałem w końcu wnętrze wlotu powietrza. Zabezpieczyłem je przed malowaniem i wlot gotowy do wklejenia (pasuje całkiem nieźle). Jak widać zrobiłem też odgromniki (skrzydła, stetecznik i stery) z włosia szczoteczki do zębów, czeka je jeszcze przycięcie na odpowiednią długość. Przed podkładem musze jeszcze dorobić tę bulbiastą antenę na wlocie powietrza i w zasadzie mogę chyba malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 12 Sierpnia 2018 Share Napisano 12 Sierpnia 2018 Jak sobie dałeś radę z tymi paprochami?? Ja podchodzę do tematu chyba już z 50 raz i te paprochy dosłownie do czerwoności mnie doprowadzają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2018 To Ci powiem na pocieszenie że owiewkę do Rafale barwiłem ponad miesiąc, każdego niemal dnia po kilka razy i też paprochy się przyklejały. Szału dostawałem. Teraz po prostu się udało. Raz, że mam założony na aerografie filtr, więc trochę to na pewno dało, dwa, że natychmiast po położeniu lakieru owiewkę przykryłem, żeby nic się nie przykleiło. Ale wydaje mi się że po prostu miałem trochę szczęścia, zresztą jakieś małe paproszki i tak się przykleiły, idealnie chyba nigdy nie da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 12 Sierpnia 2018 Share Napisano 12 Sierpnia 2018 Daj spokoj paranoji idzie dostać. Filtr też mam i to ustrojstwo dalej się klei... myślę że spryskiwaczem najpierw popsikam i zobaczymy jaki będzie efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2018 Moim zdaniem problem nie jest w paprochach które krążą w powietrzu i mogę się przykleić po pomalowaniu, ale raczej w powietrzu które zaciąga kompresor. Może kompresor stoi w zakurzonym miejscu i stąd paprochy z powietrzem dostają się do farby w aerografie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 12 Sierpnia 2018 Share Napisano 12 Sierpnia 2018 Wiesz co wątpię żeby tak było. Też mam filtr przy samym aerografie. Jak maluje za każdym razem robię próbę na rekawiczce. Jakby leciał syf to bym to zauważył. Jestem w 100% pewny że to jest z powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Sierpnia 2018 Share Napisano 13 Sierpnia 2018 Postęp cieszy. Zaczyna wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2018 Dziś dzień podkładu, szlifowania podkładu, a jak dobrze pójdzie to i malowania. Jako że chytry ze mnie dziad, to pożałowałem pieniędzy na maski Eduarda i skopiowałem ich projekt z pliku .pdf jaki można znaleźć na edkowej stronie, a konkretnie chodzi o instrukcję do masek jakiegoś F-16. Na tej podstawie zaprojektowałem i wyciąłem własne maski. A potem był Surfacer 1200 kładziony PS-290. Jestem coraz bardziej zadowolony z tego aerografu, powierzchnia nim robiona jest idealnie gładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Sierpnia 2018 Share Napisano 20 Sierpnia 2018 No to już malowanie widać. Nie zapomnij o zbiorniku i statecznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2018 Zbiornik już dawno jest pomalowany, a stateczniki... W sumie czy muszą być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 20 Sierpnia 2018 Share Napisano 20 Sierpnia 2018 Ile u Ciebie trwa 1 dzień? Te 6 dni, które miałeś na ukończenie juz chyba minęły? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2018 To było pierwsze 6 dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi