Solo Napisano 16 Lutego 2019 Autor Share Napisano 16 Lutego 2019 Model praktycznie skończony, więc zebrało mi się na kilka słów podsumowania. Dla tych którzy chcą zrobić polskiego F-16C w 72: - Zestaw Revella to po prostu glut, którego normalnie kijem bym nie tknął. jest jeszcze Hasegawa, niby lepiej wykonana ale ze znacznie gorszym detalem. Gdyby tak Tamka wydała w 72 to samo co jest w jej pudełku Aggressora w 48... Gdyby. - Kalkomanie ze stencilsami Techmodu są kiepskie: raz że bardzo cienkie i błyskawicznie się zawijają, to jeszcze są bardzo jasne i prawie ich nie widać na modelu. Dziś wybrałbym zestaw Model Makera, którego kalki są znacznie sztywniejsze, choć chyba niewiele ciemniejsze, mają też chyba druk lepszej jakości. - Do tego zestawu warto kupować wszelkie aftermarkety jakie tylko się da, żeby jak najmniej używać zestawowych glutów. - Koła Res/Kita to dobry pomysł, warto je brać do tego modelu. Maski Model Makera są fajne. Niby mają kilka błędów (łatwo je samemu poprawić) i trochę sprężynują przy malowaniu, to jednak malowanie od nich tygrysiego kamuflażu było czystą przyjemnością. - Model malowałem farbami MRP i to był dobry wybór. Co prawda oba kolory kamuflażu są bardzo jasne i mało kontrastowe, to jednak na czarnym podkładzie (zrobiłem black basing) ich kontrast znacznie się podbija a do tego oba kolory dostają delikatnego, błękitnego odcienia. Niemal idealnie tak jak na prawdziwym samolocie na zdjęciach. - Bomby AGM-154C Eduarda to przykład jak nie projektować żywicznych dodatków. Blaszane brzechwy i niewygodne w montażu skrzydełka odłamują się przy pierwszej okazji. Naturalnie zawsze po pomalowaniu modelu. - Bardzo brakuje AIM-120C i AIM-9X w 72 Eduarda, bardzo... - Nigdy nie róbcie zamówionego modelu przez 15 miesięcy, gdy umawialiście na 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 16 Lutego 2019 Share Napisano 16 Lutego 2019 50 minut temu, Solo napisał: Model praktycznie skończony, więc zebrało mi się na kilka słów podsumowania. Dla tych którzy chcą zrobić polskiego F-16C w 72: - Zestaw Revella to po prostu glut, którego normalnie kijem bym nie tknął. jest jeszcze Hasegawa, niby lepiej wykonana ale ze znacznie gorszym detalem. Gdyby tak Tamka wydała w 72 to samo co jest w jej pudełku Aggressora w 48... Gdyby. - Kalkomanie ze stencilsami Techmodu są kiepskie: raz że bardzo cienkie i błyskawicznie się zawijają, to jeszcze są bardzo jasne i prawie ich nie widać na modelu. Dziś wybrałbym zestaw Model Makera, którego kalki są znacznie sztywniejsze, choć chyba niewiele ciemniejsze, mają też chyba druk lepszej jakości. - Do tego zestawu warto kupować wszelkie aftermarkety jakie tylko się da, żeby jak najmniej używać zestawowych glutów. - Koła Res/Kita to dobry pomysł, warto je brać do tego modelu. Maski Model Makera są fajne. Niby mają kilka błędów (łatwo je samemu poprawić) i trochę sprężynują przy malowaniu, to jednak malowanie od nich tygrysiego kamuflażu było czystą przyjemnością. - Model malowałem farbami MRP i to był dobry wybór. Co prawda oba kolory kamuflażu są bardzo jasne i mało kontrastowe, to jednak na czarnym podkładzie (zrobiłem black basing) ich kontrast znacznie się podbija a do tego oba kolory dostają delikatnego, błękitnego odcienia. Niemal idealnie tak jak na prawdziwym samolocie na zdjęciach. - Bomby AGM-154C Eduarda to przykład jak nie projektować żywicznych dodatków. Blaszane brzechwy i niewygodne w montażu skrzydełka odłamują się przy pierwszej okazji. Naturalnie zawsze po pomalowaniu modelu. - Bardzo brakuje AIM-120C i AIM-9X w 72 Eduarda, bardzo... - Nigdy nie róbcie zamówionego modelu przez 15 miesięcy, gdy umawialiście na 3. Ja Jastrzębia będę robił z zestawu KF-16C Academy, praktycznie prosto z pudła można zrobić polskiego F-16. Słyszałem, że ma jakieś kłopoty wymiarowe, ale generalnie ja tego nie widzę na zdjęciach gotowych modeli. Dodam pitota Mastera, koła Reskita i CFT od CMK. Ale F-16 Revella to nie jest taki straszny model, mimo że ma swoje problemy. Robiłem wersję MLU jakiś czas temu i uważam, że nie było dramatu. A bardzo, to brakuje Mavericków Eduarda, to co jest w zestawach plastikowych to jest jakiś dramat. AIM-9X i AIM-120 zazwyczaj plastikowe nie wyglądają tak źle, i zawsze można podprowadzić z innych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2019 Autor Share Napisano 16 Lutego 2019 Zestaw Academy zdaje się ma bardzo poważne wady merytoryczne, głównie chodzi o kształt bryły, do tego wydaje mi się (znam go tylko ze zdjęć)mocno uproszczony. Co do uzbrojenia edkowego to faktycznie, trochę brakuje w 72 tego co robią w 48, mavericków też. Na szczęście można kupić w tej skali z NorthStara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 16 Lutego 2019 Share Napisano 16 Lutego 2019 Wygląda bardzo ładnie. Pierścienie przy dyszy silnika jakim kolorem jakiej farby malowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2019 Autor Share Napisano 16 Lutego 2019 Już nie pamiętam, ale chyba Alcladem Duraluminium na podkładzie GX2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 16 Lutego 2019 Share Napisano 16 Lutego 2019 Patrząc na zdjęcia to podobają mi się odpowiednio dobrane kolory. Dzięki nim pięknie się model prezentuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2019 Autor Share Napisano 16 Lutego 2019 Dzięki za uznanie, ale to nie moja zasługa, po prostu użyłem FSy według instrukcji i jakoś tak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Lutego 2019 Autor Share Napisano 17 Lutego 2019 I to było na tyle. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 17 Lutego 2019 Share Napisano 17 Lutego 2019 No i jest bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 17 Lutego 2019 Share Napisano 17 Lutego 2019 Świetnie wygląda w tym malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 17 Lutego 2019 Share Napisano 17 Lutego 2019 Kiedy jakieś zdjęcia większe niż znaczek pocztowy tego nudnego samolotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Lutego 2019 Autor Share Napisano 17 Lutego 2019 Się robią. Wywołuję negatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Lutego 2019 Autor Share Napisano 17 Lutego 2019 Proszę uprzejmie, oto galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi