Jump to content

Polski F-16C Block 52+ Tiger Meet 2015 // 1:72 // Revell

Solo
 Share

Recommended Posts

Trochę to trwało ale wreszcie skończyłem. Model naszego F-16C w kamuflażu z Tiger Meet 2015, moim skromnym zdaniem bodaj najładniejsze malowanie jakie miały kiedykolwiek F-16.
Samolocik robiony na zamówienie, poza glutowatym niestety zestawem Revella użyłem: pitota i czujniki Mastera, kalkomanie ModelMakera i Techmodu, maski ModelMakera, dyszę Airesa, koła ResKita i AGM-154C Eduarda. Sporo drobiazgów dorobiłem we własnym zakresie. Malowane głównie farbami MRP, ale także Gunze, Tamiya, Alclad i Vallejo. Jeśli ktoś chce pooglądać warsztat to można tutaj.
Zapraszam do hejtowania. :)

28Px2Cy.jpgilJcp4T.jpgrDQetBA.jpg2MFtOTK.jpgHYXhgZx.jpgEMbPZct.jpghWqgSfp.jpgyvItYUa.jpgaKOhbwa.jpg7ClkdKq.jpgVAJyqRT.jpg4AJpN0b.jpgshPu5Tx.jpg6azRwzz.jpgVvpIPxh.jpgQSnaiv1.jpg7PmrbBy.jpg

Edited by Solo
  • Like 6
  • Thanks 1

Cytując klasyka: "czy świat potrzebuje kolejnego f-16?" :) A tak na serio - zacna robota. To mój cel na najbliższe 5 lat - tak się nauczyć robić modele w 1/72. Niezła robota.

Edited by sebastain

Fajnie wyszło Darek. Do kilku drobiazgów bym się przyczepił (kalka z numerem bocznym, kąt przedniej goleni, pylony bez detalu czy zabawkowe rakietki, ale to nie Twoja wina), lecz ogólnie odbiór bardzo pozytywny i łapka do góry się należy. :) 

Edited by mbrnnr

Kamuflaż bardzo efektowny, "bojowo" się prezentuje. O drobnych niedoskonałościach się nie wypowiadam bo inni już pisali, a mnie też się jeszcze niejedna przydarzy. Szkoda tylko że Twój zleceniodawca nie zdecydował się na wersję ze schowanym podwoziem. Akurat w przypadku F-16 to moim zdaniem najlepszy sposób ekspozycji, dodaje dynamiki że tak napiszę. Hornet z HB jest niemal identyczny jak zestaw Hasegawy. Nieco gorzej jest w nim ze spasowaniem listew między skrzydłami a klapami. Mam na myśli zwłaszcza te wewnętrzne.

1 godzinę temu, mbrnnr napisał:

kalka z numerem bocznym, kąt przedniej goleni, pylony bez detalu czy zabawkowe rakietki, ale to nie Twoja wina

Wszystko co wygląda źle to moja wina, a jak coś wygląda dobrze to po prostu miałem farta. :)
Kalka to faktycznie wyszła nie wiem dlaczego tak jak wyszła, nic nie pomagało i tak ją zostawiłem. Kąt goleni to moja wpadka, zupełnie zapomniałem że F-16 ma ją trochę wysuniętą do przodu, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Pylony to też tak trochę zaniedbałem. Co do uzbrojenia to AIM-120 użyłem zestawowe, lepszych nie miałem niestety, AIM-9X dostałem od kolegi z forum i takie tragiczne chyba nie są, AHM-154C za to są uważam całkiem spoko.

Godzinę temu, karambolis8 napisał:

Jednak minus za nie poprawienie osłony radaru. Na tej fotce ten zwisający nos widać

No niestety, zlekceważyłem to, i co mi zrobicie? :)

38 minut temu, Marcin K. napisał:

Nieco gorzej jest w nim ze spasowaniem listew między skrzydłami a klapami. Mam na myśli zwłaszcza te wewnętrzne.

To mnie ciekawi - rozwiniesz temat? 

Marmurek poszedł pod ciemniejszy szary, który położyłem pierwszy. Potem na niego położyłem maski (pręgi i mordka tygrysa) i na to położyłem jasny szary, który zróżnicowanie powierzchni zakrył. Tak więc marmurek widać ewentualnie na pręgach, ale na tych zdjęciach trudno go dostrzec. Pod jasny szary nie chciałem kłaść czarnego podkładu ponownie, bo obawiałem się że wzdłuż masek zostaną czarne obrysy. Wolałem nie ryzykować.

3 godziny temu, kzugaj napisał:

Calkiem przyzwoicie ci ten gniot wyszedl. 

Malujac zastosowales "marmurek" ktorego prawie wogole nie widac. Kwestia zdjec czy jak?

Jeśli marmurka prawie nie widać, to właśnie dobrze jest zrobiony. Czarne plamy wyłażące spod koloru bazowego średnio wyglądają.

Godzinę temu, mbrnnr napisał:

Jeśli marmurka prawie nie widać, to właśnie dobrze jest zrobiony. Czarne plamy wyłażące spod koloru bazowego średnio wyglądają.

Jak sam autor przyznal to ledwo widac wiec robienie marmurka w tym przypadku mija sie z celem.

Moge sie mylic bo specem od malowania jak ty i Solo nie jestem ale marmurek ma za zadanie zroznicowanie koloru. Tak na szybko technika marmurka wykonana prawidlowo.

image.thumb.png.4e22b40bcb3b5119e7f444b1837bdc34.png

• Like 1