Woit Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia (edytowane) Relacja z niezakończonych prac malarskich. Najpierw położyłem czarny podkład Mr.Finishing Surfacer 1500 i zamaskowałem panele które chciałem pozostawić w nieco odmiennym odcieniu. Następnie całość pokryłem AVC02 Previous silver - za radą podpatrzoną u @HKK zdaje mi się. W ten sposób uzyskałem docelowy kolor na skrzydłach (no prawie) i bazę pod AK 479 Xtreme Metal ALUMINIUM jaki wylądował na kadłubie i statecznikach. Położenie tego, jednak bardziej wrażliwego koloru na ścieranie, na trwalszy srebrny ma pomóc w ukryciu "szkód" jakie mogą powstać podczas dalszych prac. Powierzchnię sterów zamaskowałem aby się nieco różniły. Lotki psiknąłem w/w aluminium aby podkreślić to, że nie były szpachlowane - podobnie jak i klapy. Jeden kolega już mi skomentował moją pracę "Bóg wybacza, metalizery nigdy." Po kilkukrotnych próbach, bezowocnych, zlikwidowania ułomności szpachlowanych linii przeryłem te najbardziej rażące. Mam nadzieję, że czarny elastyczny CA w głębszych rowach lepiej się utrzyma i ostateczny efekt będzie w końcu zadowalający. P.S. a Wy jakie macie patenty na takie rysy wychodzące pod metalikami? Tu widać schnące "szkody". Widać także nieco różniące się panele na kadłubie. Niestety, czarne pola nie zdały tym razem egzaminu (chyba za grubo psiknąłem aluminium). Po ponownym zamaskowaniu przyciemniłem je wspomnianym już aluminium z odrobiną AK 671 Xtreme Metal METALLIC SMOKE (w proporcji ok 8:2). Pas wokół wydechów to AK 476 Xtreme Metal STEEL Aby odreagować niepowodzenie z malowaniem zabrałem się za resztki "biżuterii" od Parta. Blaszki ukoiły me nerwy i teraz mogę ponownie sięgnąć po gąbki ścierne. Osłonę kabiny popieściłem pastami polerskimi Tamiya. Edytowane 27 Stycznia przez Woit korekta 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego W dniu 27.01.2025 o 23:40, Woit napisał: Zaczynam od zdjęcia z poprzedniego wpisu. Jak widać na w/w na wewnętrznych klapach podwozia Tamiya nie umieściła pasa wzmacniającego/osłaniającego. Pas ten jest/był dość charakterystyczny bo przeważnie (często) był w kolorze ZCY. Czy Tamiya popełniła jakiś błąd? Jak to może mieć się się do mojego egzemplarza? Mk.IV (KM112 PDoD), sierpień 1945 i później. Drugie pytanie dotyczy tego samego obszaru, tj. wnęki podwozia. Pasy wzmacniające malować ZCY czy też całość psiknąć tym kolorem? Po ostatnich dyskusjach @greatgonzo@HKK@Maxy@Soris@marek d i innych, czuję się już trochę zdezorientowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego W K-10 ten ochronny pas blachy był, malowany ZCY. Wnęki malowano zgodnie z moim opisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego 13 godzin temu, Woit napisał: na wewnętrznych klapach podwozia Tamiya nie umieściła pasa wzmacniającego/osłaniającego. Pas ten jest/był dość charakterystyczny bo przeważnie (często) był w kolorze ZCY. Pewnie tak, Zawsze możesz zrobić zamknięte. Na drugiej stronie tematu wstawiłeś foto; części modelu leżą na monografii, na zdjęciu pod chyba widać ten pas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 16 godzin temu, greatgonzo napisał: W K-10 ten ochronny pas blachy był, malowany ZCY. Wnęki malowano zgodnie z moim opisem. Dziękuję za potwierdzenie, wolałem się upewnić czy przez tych kilka lat nic się nie zmieniło 4 godziny temu, marek d napisał: Pewnie tak, Zawsze możesz zrobić zamknięte. Na drugiej stronie tematu wstawiłeś foto; części modelu leżą na monografii, na zdjęciu pod chyba widać ten pas. Zgadza się, na tym zdjęciu wyraźnie widać, że coś jest w tym miejscu. Dziękuję, jak to mówią - najciemniej pod latarnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Aha, jeszcze wnętrze ruchomej owiewki kabiny, czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 4 godziny temu, Maxy napisał: Aha, jeszcze wnętrze ruchomej owiewki kabiny, czarne. Tak będzie, dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego Na pokazanym przez ciebie malunku polskiego P-51 jest zaznaczony pod kołpakiem smigła wlot powietrza. On też ma mieć ciemniejszy metaliczny kolor. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego 2 godziny temu, Maxy napisał: Na pokazanym przez ciebie malunku polskiego P-51 jest zaznaczony pod kołpakiem smigła wlot powietrza. On też ma mieć ciemniejszy metaliczny kolor. Tak było ale się zatarło. Będę poprawiał lotki to i to przymaskuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego Już chyba bliżej końca niż dalej, choć ten koniec już dawno powinien nastąpić. Ale jest jak jest. Czyli tak. Ten wielki, aluminiowy pojemnik zawiera substancję, która psiknięta do pojemniczka a następnie wlana do aerografu i położona na model pod inne farby daje się fajnie skrobać, drapać po zwilżeniu wodą. Kobiety podobno tym sobie włosy spryskują Krótko mówiąc, jest to prosty, domowy, zamiennik płynu do tzw. chippingu. Powyżej mamy efekt końcowy a wcześniej wyglądało to tak. Na wyżej opisany specyfik położyłem kolory zbliżone do bazowego jako tzw. preshiding. Jeśli mnie pamięć nie myli, był to C352 (Chromate Yellow Primer FS33481) Mr.Color i pomarańczowa Hataka C221 Willow Green (FS14187, ANA 503). Jako docelowy kolor tego panelu antyodblaskowego użyłem także Hataki, C018 - US Olive Drab (Late, ANA 613). Doszły poprawki AK 479 Xtreme Metal ALUMINIUM. Nie zapomniałem także o uwadze @Maxy Wzmocnienia w komorach podwozia zmalowałem częściowo maskując paskami taśmy maskującej i psikając aerografem a częściowo pędzelkiem z ręki - kolor C352 (Chromate Yellow Primer FS33481) Mr.Color. Dojdą jeszcze jakieś wzmocnienia, może inne detale w barwie IG. Na tak przygotowany model pokryty GX112 (bezbarwyn błyszczący) położyłem kalkomanie. Dawcą była książka AJ Press pt. Polish Mustang Units (fota jest na pierwszej stronie tego wątku) i resztki z Mustangów od Arma Hobby. Kalki Mirage'a to sztosik. Cieniutkie, delikatne (bardzo!), kładą się mięciutko, wchodzą w linie po pierwszym podlaniu płynem na kalki". Film w nich jest bardzo delikatny. Techmodowski produkt to ich przeciwieństwo. Grubszy film, wyraźna grubość poszczególnych warstw kolorów. Aby Techmod wszedł ładnie w linie poświęcałem mu średnio około godziny od momentu położenia do zakończenia urabiania. Tj. ciągłego moczenia płynem Wamodu "na kalki", wmasowywania wacikiem, wykałaczką (linie) i na koniec nacięcia skalpelem po liniach. Fakt, że finalnie tej pierwotnej grubości specjalnie nie widać, ale narobić się trzeba. Mirage'owy produkt (z 2011 roku) siada od razu, ale trzeba bardzo uważać aby się nie podwinąl i najlepiej aby siadł od razu gdzie trzeba bo z przesuwaniem go już różnie bywa. Czy ktoś z Was ma jakiś lepszy, szybszy sposób na walkę z Techmodem? Mam także płyn na kalki MICRO SOL firmy Microscale. Oprócz nieco łagodniejszego zapachu i wyższej ceny nie widzę wielkiej różnicy w porównaniu do naszego polskiego produktu. Oto i efekt kalkowania, już po pokryciu ich warstwą zabezpieczającą także GX112. Pisząc to zadałem sobie sprawę, że zapomniałem jeszcze o żółtych pasach na krawędziach natarcia skrzydeł. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Na ostatniej fotce wygląda jakby drugie D za kokarda nieco "uciekło" względem symetrii i zostało uszkodzone? Czy mój laptop przekłamuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 28 Lutego Autor Share Napisano 28 Lutego @mysiek13 Tak, D się uszkodziło jak kalkowałem drugi bok. Szkoda jest już z grubsza naprawiona. W kolejnym "wejściu" będzie już OK. O co chodzi "uciekło względem symetrii"? Tam linie podziału trochę się dzielą ale starałem się utrzymać w zgodzie ze zdjęciem i grafiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) 18 godzin temu, Woit napisał: Kalki Mirage'a to sztosik. Cieniutkie, delikatne (bardzo!), kładą się mięciutko, wchodzą w linie po pierwszym podlaniu płynem na kalki". Film w nich jest bardzo delikatny. A nie mają przesuniętych kolorów? Moje mają tak, że praktycznie tylko czarne są do wykorzystania. Żeby było ciekawiej to pierwszy egzemplarz, który miałem, był jeszcze gorszy, reklamowałem, miałem okazję wybrać najlepszy egzemplarz ze sklepu, a i tak był do niczego. Edytowane 28 Lutego przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 28 Lutego Autor Share Napisano 28 Lutego 19 minut temu, Wymysl napisał: A nie mają przesuniętych kolorów? Moje mają tak, że praktycznie tylko czarne są do wykorzystania. Żeby było ciekawiej to pierwszy egzemplarz, który miałem, był jeszcze gorszy, reklamowałem, miałem okazję wybrać najlepszy egzemplarz ze sklepu, a i tak był do niczego. U mnie jest wszystko OK. Zamieszczam jeszcze raz zbliżenie na kalki. Po kliknięciu w obrazek powinna Ci się wyświetlić fota w większym rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 15 godzin temu, Woit napisał: U mnie jest wszystko OK. Zamieszczam jeszcze raz zbliżenie na kalki. Po kliknięciu w obrazek powinna Ci się wyświetlić fota w większym rozmiarze. Na mojej kopii kalek od AJ-press też nie ma przesunięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi