Super Moderator jawkers Napisano 13 Stycznia 2018 Super Moderator Share Napisano 13 Stycznia 2018 Witam. Kilka lat temu, kupiłem ten model i do dzisiaj przeleżał w poczekalni. Postanowiłem skleić go, iż zajmuje dużo miejsca w magazynie, a na jego miejsce wejdą dwa mniejsze modele Kilka dni temu, udało mi się do niego kupić kalkomanie i to jest drugi powód, by skleić wyrób tej nie najlepszej firmy do kupy. Malowanie będzie podobne do tego jak poniżej prezentuje zdjęcie. Model będzie prosto z pudła, może z kilkoma dodatkami. Jako że kompletnie nie odróżniam model f-16A od B, C, D...., wybaczcie moje wpadki i potknięcia. Jest to model Science-Fiction, ma tylko kształtem i wyglądem przypominać model f-16. Nie jest to Tamiya, ale postaram się jakoś w miarę go posklejać i pomalować. Komentarze, jak najbardziej wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Szkoda że nie malujesz kamuflażu z pudełka, bardzo oryginalny i miły dla oka. Kamo ze zdjęcia to malowanie które sprawia, że F-16 to chyba najnudniejsze maszyny jakie może zrobić modelarz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Stycznia 2018 Szkoda że nie malujesz kamuflażu z pudełka, bardzo oryginalny i miły dla oka.Kamo ze zdjęcia to malowanie które sprawia, że F-16 to chyba najnudniejsze maszyny jakie może zrobić modelarz. Zobaczymy, może zmienię zdanie Racja, nudne jest to malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 To kamo pudełkowe jest super - napisy pomalujesz od masek i będzie naprawdę kozacki model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Patrz, jaki fajny był w rzeczywistości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Zgadam się, że to kolorowe pudełkowe jest dużo ładniejsze. Będzie trochę maskowania, ale na koniec satysfakcja z takiego malowania dużo większa. Gdybyś jednak nie zmienił zdania to jest dokładnie ten samolot ze "świnką" z dodatkowego zestawu kalkomanii, więc całkowite S-F też nie musi być: https://get.google.com/albumarchive/108800211788834498582/album/AF1QipNWS68o4hGdHdUqHTwiu74Z-RYn8bv7oN6MqA6k/AF1QipMHygFHzdMLQTeDifhywNs_26u8GvFWN1IWOn07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 No bo przecież ten zestaw ze świnką nie jest wymyślony, tylko to malowanie konkretnej maszyny. W sumie to nie wiem czemu Jawkers napisał że to ma być s-f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Stycznia 2018 Ja mam zestawowe kalki, więc nie muszę nic maskować. Napisałem sf, ponieważ nie wiem czy w pudle jest model zgodny z wersją A. A moimi błędami nie chciałem wywołać, niepotrzebnych sprzeczek. Dobrze zlikwiduję sf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Te wielkie napisy lepiej by wyglądały zrobione od masek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Stycznia 2018 W sumie to może i kolory bym już miał. Może nie są identyczne, jak na zdjęciach. Chociaż ze zdjęć, nie wiadomo jaki jest poprawny odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Ja mam zestawowe kalki, więc nie muszę nic maskować.Napisałem sf, ponieważ nie wiem czy w pudle jest model zgodny z wersją A. A moimi błędami nie chciałem wywołać, niepotrzebnych sprzeczek. Dobrze zlikwiduję sf. Samolot na boxarcie pudełka to YF-16 z silnikiem GE F-101DFE ( rozpoznawalny m.in po szerokich piórach dyszy) i wąskim wlotem powietrza. ze statecznikami poziomymi bez charakterystycznych skośnych podcięć na krawędzi spływu. Maszyna z linku który zamieścił net_sailor to seryjny F-16A Block15 z silnikiem Pratt&Whitney F-100-220. Tu z kolei pióra są węższe., ale wlot też wąski-czyli zachowana konfiguracja znana z wersji seryjnych-silnik PW z wąskim wlotem tzw.small mouth i wersje z silnikiem GE i powiększonym chwytem powietrza (shark mouth). Samolot ze stylizowaną głową dzika z nr. seryjnym z kalkomanii masz tu: http://www.f-16.net/aircraft-database/F-16/airframe-profile/1241 Nie uwzględniając drobnych różnic w wyposażeniu prototypu i seryjnego możesz zrobić ten model z kalkami SSI po wymianie dyszy-o ile uda ci się taką znaleźć i wykonaniu tych skośnych podcięć na statecznikach poziomych. Tutaj masz jeszcze zdjęcie lepiej ilustrujące maszynę prototypową z kalkomaniami które masz w pudle: http://www.f-16.net/f-16_versions_article11.html Zdjęcie które zmieściłeś z planowanym schematem malowania to z kolei jedna z nowszych wersji F-16: http://www.f-16.net/aircraft-database/F-16/airframe-profile/4334/ Tyle w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Veto! Boxart pudła przedstawia F-16 FSD 50745, a nie Yf-16. Różnił się od Yf-16 tym, ze posiadał radar (wieksza osłona). Nadal posiadął ten sam silnikF100-PW200. W późniejszym czasie wszyastkie F-16 FSd przebudwano na dwie wersje: F-16/79 i F-16/101. To właśnie na pierwszym F-16A FSD w (75-0745) zamontowano silnik F-101 DFE i obltano z pelnym sukcesem 19 grudnia 1980 r. Maszyna ta harakterysowala się okolicznościowym malowaniem statecznika pionowego Edytowane 13 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Veto! Boxart pudła przedstawia F-16 FSD 50745, a nie Yf-16. Silnik się zgada, ale wlot już nie - jest szeroki w tej maszynie. http://www.f-16.net/g3/f-16-photos/album11/album12/50745 Z vetem nie do końca się zgodzę. O ile ył to faktycznie samolot przedseryjny w ramach programu full scale development, to zdjęcie z linku który zamieściłeś przedstawia maszynę z wąskim wlotem powietrza. Różnice widać wyraźnie, np.: http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?t=9678 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 Przecież wkleiłem zdjęcia tej konkretnej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Z vetem nie do końca się zgodzę. O ile ył to faktycznie samolot przedseryjny w ramach programu full scale development, to zdjęcie z linku który zamieściłeś przedstawia maszynę z wąskim wlotem powietrza. Różnice widać wyraźnie, np.: http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?t=9678 Tego nie neguję, ten sam silnik i ten sam wlot. Dopiero przy zabudowie silnika F-101DFE zmieniono wlot na większy. W ten sposob powstała wersja f-16/101. Pudło przedstawia F-16 FSD 75-0745. Pozdrawiam Edytowane 14 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Jawkers masz kibica i trzymam kciuki ,ponieważ w moich planach tez jest F-16 ,tylko w 1:48 .Postaraj sie o dobry warsztat ,bo będzie służył mi pomocą. Choćby z tego względu ,ze zaglądają tu znawcy tematu. Nie stresuj sie ja tez nie odróżniam rożnych wersji samolotów i nie tylko F-16. Wszystkich Poluje na zestaw Tamki ,podobno najlepszy 61098 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 http://www.internetmodeler.com/2002/august/first-looks/kan_f-16a.htm To trochę ułatwi Wam dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Rób go w barwach NSAWC . Mały wlot. Statecznik pionowy w wersji A. Nic tylko budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Stycznia 2018 Witam. Dziękuję panowie i cieszę się, że tylu się was wypowiedziało , przez co się dużo dowiedziałem o tym jakże ciekawym samolocie. Jeżeli wybiorę wersję pudełkową, to jakie mam możliwości śladów eksploatacyjnych? Bo jak wiadomo samolot był na etapie testów, to zbyt brudny nie był, a ja jestem na etapie, że czyste modele mi się nie za bardzo podobają a nie chciał bym by wyglądał nie ciekawie. Nie wiem, czy ktoś zrozumiał o co mi chodzi? Dzisiaj posklejałem elementy kokpitu. Fotel musiałem lekko pod pieścić, ponieważ nie był on dobrze spasowany. W środkowej części, na samej górze, brakuje przycisków. Plastik rozlał się w formie i był jeden wielki glut, który ściąłem a na jego miejsce dorobię przyciski z ramek. Fotel trzyma się na Blutack'u. Uchwyt katapultowania dorobiłem z drutu miedzianego, bo zestawowy jest masakryczny. Na zdjęciu go nie widać, bo go nie ma. Joystick był kwadratowy, musiałem go troszkę porzeźbić. Dziękuję wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 W ogóle go nie brudź. Zrób czyste malowanie, black basing pod każdym kolorem, żeby zróżnicować powierzchnię. Potem tylko wash i jeśli model skleisz i pomalujesz czysto, to będzie poezja dla oczu. Ale przy takim kamuflażu musi być perfekcyjna powierzchnia lakiernicza, wszystko gładko i równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Stycznia 2018 Myślałem o X-22 albo GX-100. Ale czy on był w połysku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Na 2 zdjęciu które wkleiłem widać że raczej był w połysku. Ale ja bym go zrobił w półmacie, bo połysk to nigdy nie jest chyba dobre rozwiązanie dla modelu samolotu, przynajmniej na mój gust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Stycznia 2018 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Stycznia 2018 Pooglądałem zdjęcia archiwalne tego f-16 i powłoka świeci się. Jak pomaluję, położę kalki to się będzie decydowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 W tych kolorach w połysku bedzie wyglądał bardzo dobrze tylko to musi być połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Stycznia 2018 Share Napisano 15 Stycznia 2018 Cały błyszczący model to będzie wyglądać jak zabawka. Zdecydowanie odradzam kłaść połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi