Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
Napisano

Nadszedł czas, który kiedyś musiał nadejść, czyli malowanie za pomocą masek.

Producent nie przewidział kalkomanii z flagami które w tym egzemplarzu najbardziej rzucają się w oczy.

fXDZC0X.jpg

4PlfyRf.jpg

Dzięki dla kolegi Solo, który wyciął dla mnie maski tych flag.

0pWqTC3.jpg

Zadanie projektu masek nie było takie proste, ponieważ im więcej zdjęć przeglądałem z tymi flagami, to za każdym razem następowała zmiana, którą Solo musiał zamieścić w projekcie.

Na tych zdjęciach nie widać tak tego, ale flagi są ułożone prawie równolegle, do czarnego pasa nad nimi.

W dodatki są w perspektywie, czyli flaga Stanów Zjednoczonych jest największa i kolejna następna od niej jest mniejsza. Wszystkie są w delikatnym łuku.:hmmm:

Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi.

Mimo wszystko, będę musiał nałożyć tylko pięć kolorów, co nie będzie chyba takie skomplikowane i mam nadzieje, że nie polegnę.:miecz:

zaWFtoP.jpg

Najważniejsze by je dobrze położyć i ułożyć.

• Super Moderator
Napisano

Witam ponownie.

No i flagi namalowane. przed chwilą skończyłem. Było troszkę roboty i ciężkich momentów, ale efekt mi się podoba.

Lepsze to niż nic.:super:

Brakuje jeszcze gwiazdek, postaram się je jutro nanieść, dzisiaj już nie mam sił.

sry5mWt.jpg

CqXxqyx.jpg

Jeszcze raz Dziękuję Solo, za wykonanie masek :piwo:

• Like 1
Napisano

Mega to wygląda, malowanie naprawdę robi wrażenie, flagi świetne, samoloty nie moja dziedzina, ale tak ciekawy warsztat z przyjemnością sobie dzisiaj cały prześledziłem. Działaj dalej, niecierpliwie czekam na efekt końcowy. 

• Super Moderator
Napisano

Dzięki Panowie.

21 godzin temu, Kowalec222 napisał:

Mega to wygląda, malowanie naprawdę robi wrażenie, flagi świetne, samoloty nie moja dziedzina, ale tak ciekawy warsztat z przyjemnością sobie dzisiaj cały prześledziłem. Działaj dalej, niecierpliwie czekam na efekt końcowy. 

Dzięki, będę się starał by każdy warsztat był przyjemny i ciekawy:piwo:

Dzisiaj był czas na wash.

Zmieszałem ze sobą w stosunku, na "oko", biel tytanową i lamp black. Następnie dolałem dużo white spirytu od Talens'a.

Pokryłem mieszanką cały model.

Po odczekaniu kilkunastu minut, starłem nadmiar.

Oto moje wypociny.

ZxKF0KX.jpg

VfXcv3a.jpg

aYzx8YT.jpg

9KrfbTB.jpg

twBViSX.jpg

Napisano
W dniu 26.03.2019 o 12:57, jawkers napisał:

Zadanie projektu masek nie było takie proste, ponieważ im więcej zdjęć przeglądałem z tymi flagami, to za każdym razem następowała zmiana, którą Solo musiał zamieścić w projekcie.

Na tych zdjęciach nie widać tak tego, ale flagi są ułożone prawie równolegle, do czarnego pasa nad nimi.

To na kogo można zwalić sknocenie tych flag? :) 
Zaznaczam, że nie widziałem innych zdjęć, oprócz tych tutaj, a na nich wydaje mi się, że - tak, flagi są ułożone niemal równo z czarnym pasem, jednak wydaje się, że po nieco mniejszym łuku niż ten pas. Na modelu idą niemal jak pas, ale po łuku nieco większym, w efekcie wydaje się, że ten łuk jest jednak za mocno wygięty...

A pytanie mam z innej beczki - przed flagą amerykańską na modelu widać z obu stron wystający jakiś bąbel,  a na samolocie takiego nie ma?... 

• Super Moderator
Napisano

Tak dokładnie, jest to "osłona anteny systemu ostrzegania o promieniowaniu radarowym".

Na jednym zdjęciu, zapewne podczas jednego z pierwszych pokazów "50745" nie ma tych osłon czyli możliwe że nie miał jeszcze tego systemu zamontowanego, a na innym zdjęciu ten sam samolot o tym samym numerze je posiada.

Ja je zrobiłem i możliwe że to był mój błąd, a teraz jest już za późno by je usunąć.

• Super Moderator
Napisano

Dzięki Solo, jutro będę się bawił z rakietami.

1 godzinę temu, Mariucha napisał:

To na kogo można zwalić sknocenie tych flag? :)

Na mnie, ponieważ ja chciałem takie wymiary flag. I dokładnie tak jak chciałem, maski zostały wycięte.

Nie czepiać się.

Pobawiłem się  trochę z dyszą.

8FghW41.jpg

Napisano

Nawet może być w środku, ale ja bym trochę trysnął, albo roztarł pigmentami jakiś ciemne smugi u nasady, bo tam im głębiej tym bardziej przepalone jest.

• Super Moderator
Napisano
Teraz, Solo napisał:

Nawet może być w środku, ale ja bym trochę trysnął, albo roztarł pigmentami jakiś ciemne smugi u nasady, bo tam im głębiej tym bardziej przepalone jest.

Da się zrobić:super:

Dzięki

Napisano

Ta Twoja dysza to zdaje się coś takiego jak na zdjęciu (choć to naturalnie F-16C, nie prototyp, ani choćby A) i tutaj widać o co mi chodzi:

2113cu.jpg

Napisano

No jeśli masz na myśli zdjęcie wklejone przez Tap-chana to to jest - tak na oko - jakiś nowiutki i nieprzepalony silnik, te dłużej pracujące mają już te przepalenia.
No i jak miał być nowy, to powinien być kremowo-biały w środku, a Twój jest taki rdzawy trochę, co tez nie bardzo pasuje.

Napisano

Taka najprostsza metoda, to naprzemienne pasy białe i kremowe a na to czarny wash i czarne smużenie od środka.
Sęk w tym że takie smużenie bardzo trudno zrobić żeby dobrze wyglądało, ale może Ci jakoś wyjdzie, mi nigdy nie wyszło.

• Super Moderator
Napisano

Dzięki Solo.

Już się bawiłem później pokarzę.

Ta dysza, jest odlewana za pomocą pompki rowerowej wtryskującej roztopiony granulat do formy zrobionej z garnka. A odlew, jest jeszcze po wypadnięciu z formy ciosany za pomocą siekierki.

Jednym słowem :miecz:masakra.

Napisano

Jest jeszcze jeden, bardzo fajny patent na takie wnętrze silnika, choć sam go nie próbowałem, ale efekty daje rewelacyjne:

Najpierw malujesz wnętrze na czarno. Potem przyklejasz paski plastiku, ważne żeby każdy był troszkę inaczej odgięty, to zapewni nieregularność smug.

Enginestreaks1.thumb.jpg.4dbcc407d4ba50c01e0f8c92fb9259ed.jpg

Enginestreaks2.thumb.jpg.eca3750093fe0af5886a65d538827f83.jpg

Potem kładziesz biały, czy tez lekko złamany biały kolor i masz efektowne smugi.

Enginestreaks3.thumb.jpg.0cf967b0f405cee2d83de7be94d9944f.jpgEnginestreaks4.thumb.jpg.41f2c10f48f6a949c9717d66c79e25fd.jpg

• Super Moderator
Napisano

Męczę się z tą dyszą i już mi ona bokiem wychodzi.

Nabazgrałem, napaprałem i efekt żaden. Znowu do poprawy.

BWfPtpr.jpg

n75oFJ6.jpg

Pobawiłem się z kołami. Jeszcze na to pójdzie mat.

JHYkYoL.jpg

Zacząłem robić rakiety.

NfvKTit.jpg

Czy rakiety są matowe, czy półmatowe?

• Super Moderator
Napisano

Dzięki.

Dyszami będę zajmował się, jak cały model już będzie gotowy.

Wkleiłem na miejsce pokrywy wnęk podwozia głównego oraz przedniego.

W późniejszym czasie wymienię jeszcze elementy siłowników, na igły.

etJauXJ.jpg

EGwMXmi.jpg

hNW2lgl.jpg

SpOQmES.jpg

4ThI2lh.jpg

• Like 1