milczacy Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Dawno nie prowadziłem żadnego warsztatu na forum, czas więc coś wrzucić. Przedmiotem 'zbrodni' będzie model słynnego radzieckiego transportowca IŁ-76. Jakiś czas temu zrobiłem już wypust Trumpetera, jednak nie był to zbyt dobry model - silniki były bardzo kiepskie. Model Zvezdy to zupełnie inna jakość, jest to nowoczesny wypust i to w dodatku w wersji 'Ultimate' to znaczy, że fabrycznie przygotowany jest do pootwierania, wypuszczenia slotów i klap. Oto zdjęcie pudełka: Maski na oszklenie i koła tym razem zamówiłem też z Rosji, ciekawym, jakie będą. Aktualnie kończę jeszcze Tomcata w 1/144 więc IŁ chyba odrobineczkę poczeka, zanim coś tu wrzucę. Sam wątek warsztatowy jednak będzie mnie już raczej motywował, aby coś tu jednak umieszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Dobrze że coś się rusza w warsztacie 144. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Pooglądam, zastanawiałem się właśnie czy zacząć robić tego IŁa czy A26b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 (...) Aktualnie kończę jeszcze Tomcata w 1/144 więc IŁ chyba odrobineczkę poczeka, zanim coś tu wrzucę.Sam wątek warsztatowy jednak będzie mnie już raczej motywował, aby coś tu jednak umieszczać Ooo, ciekaw bardzo jestem tego Kocurka. Zdradzisz coś więcej wcześniej czy trzeba czekać na galerię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2018 Ooo, ciekaw bardzo jestem tego Kocurka. Zdradzisz coś więcej wcześniej czy trzeba czekać na galerię? Ponieważ to mój warsztat, to mogę swobodnie 'pośmiecić' - stan z wczoraj, dziś już ma owiewkę i maski na niej. bardzo sympatyczne maleństwo, szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Ooo, ciekaw bardzo jestem tego Kocurka. Zdradzisz coś więcej wcześniej czy trzeba czekać na galerię? Ponieważ to mój warsztat, to mogę swobodnie 'pośmiecić' - stan z wczoraj, dziś już ma owiewkę i maski na niej. bardzo sympatyczne maleństwo, szczerze polecam. Oj tak, świetny model na odstresowanie. Czy zaszpachlowałeś niepotrzebne kratki po bokach garbu? Revell zrobił cztery zamiast dwóch nie wiadomo czemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHILKA Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 Dobrze że coś się rusza w warsztacie 144. Dokładnie tak, brawa dla odważnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 23 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2018 Oj tak, świetny model na odstresowanie. Czy zaszpachlowałeś niepotrzebne kratki po bokach garbu? Revell zrobił cztery zamiast dwóch nie wiadomo czemu. nie. Muszę obadać Twoje galerie, jeszcze mam możliwość naprawienia blędów. --- A tymczasem w sowieckim samolocie powstaje kabina Kalkomanie przyrządów/zegarów podkradłem ze starego... Tomcata, którego mój młody nie skończył. Bez nich było trochę 'łyso' na panelach. Kolory dobrałem trochę na czuja, Zvezda podaje kolorystykę swoich farb i Humbrola, i nie do wszystkiego znalazłem dobre zamienniki, więc improwizuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Super temat . Będzie piękny iłek. Ta zieleń w kabinie nie powinna być bardziej turkusowa ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 24 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2018 Super temat . Będzie piękny iłek. Ta zieleń w kabinie nie powinna być bardziej turkusowa ?. Dzięki Zieleń pewnie powinna, jakiego koloru Ty używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Zapowiada się piękny Ił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Super temat . Będzie piękny iłek. Ta zieleń w kabinie nie powinna być bardziej turkusowa ?. Dzięki Zieleń pewnie powinna, jakiego koloru Ty używasz? Teraz mam Vallejo Model Color 70808 Blue Green. Używałem też mieszanki Gunze H 46 z H 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 24 Stycznia 2018 Share Napisano 24 Stycznia 2018 Ja bym polecił naszą rodzimą Hatakę z serii pomarańczowej: http://hataka-hobby.com/products/soviet-cockpit-blue-green-2/# Wracając jeszcze na chwilę do F-14 to na poniższym zdjęciu pokazuję to o co mi konkretnie chodzi. Jak weźmiesz Revella do ręki od razu połapiesz o co chodzi. Ja w swoich revellowskich Tomcatach (które prezentowałem) tego błędu nie poprawiałem. Jedynie w Trumpeterze wygląda to tak jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 Wielkie dzięki Mig jeszcze ma odpowiednią farbę. Tylko już w Ile za późno. Kokpit okleiłem kalkomanią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 Prace trwają przy części cargo. Próbuję dojść do 'porozumienia' z kolorami. Przeglądam zdjęcia, mieszam posiadane farby i sam nie wiem czy tak zostawić, czy 'mieszać' / szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 25 Stycznia 2018 Share Napisano 25 Stycznia 2018 Ten zielony to jest trochę małoruski ;) Ja bym domieszał do właściwego i obmalował panele z kalką w kokpicie "suchym pędzlem". Jak robisz otwarte cargo to jednak będzie widać że to amerykańska oliwka w ruskim samolocie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 Znalazłem na rosyjskim forum zdjęcia z prac innego modelarza i kolorystyka wnętrza, jest zupełnie inna od tego, co mi się 'wydawało'. I teraz mam dylemat czy zmywać i robić od nowa, czy brnąć w swoją 'interpretację'. i oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Ten zielony ze zdjęć oryginału jest podobny do tego który ty masz w kokpicie.Myślałem że to jest ten odcień zieleni jakim malowali wnętrze np Miga 21. Zostaw jak jest i już. Edit: Popatrzyłem sobie,w kokpicie jest ten ruski charakterystyczny zielony,a w cargo oliwka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 Ponieważ musiałem pomalować wnętrze przedniej części kadłuba na 'rosyjską zieleń kokpitu' to i przemalowałem samo kokpit. Bardziej mi się to podoba. I tak oto powoli do przodu - cargo wklejone do jednej połówki kadłuba. Muszę jeszcze pamiętać aby gdzieś w dziobie powciskać trochę ołowianego dociążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 28 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2018 Instrukcja do modeli 1/144 Zvezdy jest zwięzła i trzeba bardzo wnikliwie ją czytać. Ja tego nie zrobiłem i musiałem troszeczkę 'powalczyć' przy prowadnicach dźwigu (pomarańczowe cienkie elementy). Nie wyszło mi to tak, jak bym sobie życzył. Sugeruję kolegom, którzy chcą budować ten model w opcji otwartej zwrócenie na tę część montażu szczególnej uwagi. Część ogonowa została już wyposażona w pomieszczonko strzelca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 28 Stycznia 2018 Share Napisano 28 Stycznia 2018 Dobrze wiedzieć . Ja poczekam na wersję cywilną i taką zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 28 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2018 Nie musisz chyba czekać. O ile dobrze mi się wydaje w wypraskach jest ogon bez karabinów. Sprawdzę. Edit: w zestawie jest ogon bez karabinów. Możesz robić cywila prosto z pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 W oczekiwaniu na maski z Rosji, kadłub leży nieruszany. Prace trwają przy elementach zewnętrznych. Silniki - Zvezda ładnie je zaprojektowała i odlała Wentylatory polakierowałem C28 Mr.Hobby Elementy wylotowe XF-56 Tamiya, choć nie mają tego charakterystycznego 'przepalonego' odcienia No i skrzydła sklejone w wersji zamkniętej / postojowej ze schowanymi wszystkimi elementami ruchomymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Lutego 2018 Autor Share Napisano 7 Lutego 2018 Dotarły właśnie maski - wreszcie ruszę "z kopyta" dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Lutego 2018 Share Napisano 7 Lutego 2018 Jaki koszt masek z wysyłką ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi