Ripper1 Napisano 29 Stycznia 2018 Share Napisano 29 Stycznia 2018 Witam, Po długim czasie udało mi się skończyć model samolotu Bristol Beaufighter Mk.VI w barwach 307 Dywizjonu "Lwowskich Puchaczy". Malowanie znanej wielu maszyny Gerarda Ranoszka EW-R. Malowanie czarnym kolorem jak jest trudne wiedzą ci którzy próbowali a więc purystów uprzedzam,że jest to jakaś moja wizja samolotu biorącego udział w conocnych lotach bojowych w różnych warunkach pogodowych, pokrytego farbą która miała tendencje do zbierania wszystkiego. Życzę miłego oglądania Dziękuję. Jak zwykle uwagi mile widziane 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 29 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2018 a faktycznie powinny zostać skrócone aż do trymerów - no cóż mea culpa teraz już za późno ( może nikt inny nie zauważy :-)) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 Ładnie to wyszło. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 Przychylam się do opinii przedmówców, naprawdę dobrze się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2018 Dziękuję, cieszę się że się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Fajnie pomalowany. Trudno jest pomalować czarny samolot. Twój jest udany. Czytałeś Damsza ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2018 Fajnie pomalowany. Trudno jest pomalować czarny samolot. Twój jest udany. Czytałeś Damsza ?? Niestety nie, nie natknąłem się na tą książkę ale poszukam i chętnie przeczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 http://allegro.pl/jerzy-damsz-lwowskie-puchacze-wspomnienia-lotnika-i7138510104.html Znakomita rzecz. O lataniu w 307 na Beaufighterach, i Mosquitach. I wielu innych rzeczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drab Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Przeglądam Forum w poszukiwaniu inspiracji i zwróciłem uwagę na Beaufighter'y z 307 dywizjomu i mam pytanie, skąd się wzięły 4 swastyki na kadłubie? Od razu deklaruje - to nie jest żadna krytyka, ( to malowanie - trudne bo czarne podoba mi się), ale wyczytałem że zwycięstwa zostały odniesione 1 x Do.217 - 28 czerwiec 1942 2 x Ju.88 - 5 siepień 1942 1 x Do.217 - 24 wrześień 1942 Natomiast czarne malowanie pochodzi z maja 1942, Później zostało zmienione na nowe szaro zielone (ponoć w październiku jest już tak pomalowany EW-R X8005) i wtedy jak najbardziej mogły się pojawić na samolocie. Dobra, jedyne wytłumaczenie, że samolot został przemalowany pod koniec września (na tablicy barwnej jest opis, że pochodzi z maja 1942), Edytowane 13 Października 2020 przez drab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Na wszystko są kwity. Maszyna Gerarda Ranoszka (tutaj w otoczeniu mechaników), też go kiedyś miałem na warsztacie: A tutaj już po przemalowaniu z właścicielem na skrzydle: Beaufighter X8005 EW-R służył w Dywizjonie 307 od Maja 1942 do Stycznia 1943 roku, potem został przekazany do 125 Dywizjonu RAF. Edytowane 11 Maja przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 Cześć! Wygląda dobrze - cieniowanie czarnego naprawdę się udało. Mnie wyszedł tak (stary model Novo): Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drab Napisano 16 Października 2020 Share Napisano 16 Października 2020 (edytowane) Dzięki za zdjęcie czenego Beaufighter'a ze swastykami. Ja dotarłem do strony gdzie jedno ze zdjęć jest opisane (chć na samym zdjęciu samolotu nie wiele widać) - teraz wszystko widać czarno na białym https://www.polishairforce.pl/dyw307zdj.html Defilada 307 Dywizjonu przed Naczelnym Wodzem i towarzyszącymi mu dostojnikami. W tle widoczny jest Beaufighter VIF EW-R z oznaczeniami zwycięstw powietrznych. Exeter, 10 września 1942 r. Edytowane 18 Października 2020 przez drab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 17 Października 2020 Autor Share Napisano 17 Października 2020 Dziękuję kolegom że wyręczyli mnie w udzieleniu odpowiedzi ( przepraszam za opieszałość ale tak pochłania mnie nowy projekt, że nie mam nawet czasu odpalić kompa ) Dla fanów nocnych myśliwców z dywizjonu 307 dołączam fotkę starszego i młodszego kolegi :-)) W planach jeszcze Mosquito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 20 Października 2020 Share Napisano 20 Października 2020 Fajne, ten Defiant to Airfix? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 20 Października 2020 Autor Share Napisano 20 Października 2020 9 godzin temu, hamp napisał: Fajne, ten Defiant to Airfix? Tak Airfix. Fajny zestaw składało się bez problemu do czasu kiedy nie trzeba było włożyć wieżyczkę strzelca do kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi