ESP Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Widzę że model masz już praktycznie gotowy ale jeśli trzymasz się realizmu to mam jedno ale, które kłuje trochę po oczach... a mianowicie ten żółty kolor na "nosie" samolotu. Taki kolor mają F/A-18A/C/D ale nie Super Hornety a już z całą pewnością nie ten egzemplarz z VFA-143. Na Super Hornetach "nosek" jest szary, raz mniej raz bardziej od reszty poszycia, w zależności od stopnia styrania i ubrudzenia powierzchni płatowca - w każdym egzemplarzu wygląda to trochę inaczej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Harpoon_44 ma rację, ten konkretny egzemplarz ma (albo miał kiedyś) szary nos: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Solo, w latach 2007-2009 Pukin Dogs mieli "dziubki" w kolorze radome - potem dopiero zaczeli malować całość na szaro (chociaż widziałem zdjęcia z 2014 roku gdzie jeszcze maszyna CAG miała radome na dziobie). Ta maszyna jest w malowaniu z 2009 roku więc jak najbardziej ten nos pasuje. Tutaj masz dokładnie ten egzemplarz (ale już nie w tym okolicznościowym malowaniu) na pierwszym planie: Widać to dokładnie też w kalkach fightertown 32011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Solo,w latach 2007-2009 Pukin Dogs mieli "dziubki" w kolorze radome Autor robi maszynę w malowaniu z 2014 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 25 Marca 2018 Autor Share Napisano 25 Marca 2018 Ja robię wersję z 2008 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Faktycznie, nie wiem dlaczego byłem przekonany że to ten z 2014 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 25 Marca 2018 Autor Share Napisano 25 Marca 2018 Najważniejsze, że wszystko jest ok. Uporałem się też z tymi farfoclami. Była to nie tyle farba, co bardziej jakiś klej od taśmy maskującej. Jutro będzie galeria. Zastanawiam się, co kleić kolejne. Pozostanę przy jetach. Tamkowy F-16CJ (wersja z podwieszeniami) w 1/72 czeka już jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Porada: zapomnij o 72, przejdź na 48 - tam bogactwo świetnych modeli jest ogromne. F-16CJ to chyba najnudniejszy model jaki tylko można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 25 Marca 2018 Autor Share Napisano 25 Marca 2018 Już mnie coraz mocniej ciągnie ku 48. Taka chyba kolej rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 I to jest słuszna koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 25 Marca 2018 Autor Share Napisano 25 Marca 2018 Trzeba będzie większe półki kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 Tak na serio, w 48 jest naprawdę sporo wspaniałych zestawów jetów, w 72 jest tego nieporównywalnie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 25 Marca 2018 Autor Share Napisano 25 Marca 2018 Wiem, bo sam coraz częściej łapię się na tym, że chciałbym robić taki czy inny zestaw, a w 72 w ogóle go nie ma, a jak jest, to jakiś szrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpoon_44 Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Dzięki Panowie za zwrócenie uwagi i wyprowadzenie z błędu co do żółtych nosków na Super Szerszeniach ale co do tego konkretnego egzemplarza dalej będę się upierał przy swoim. O ile przy przeczesaniu neta dla standardowego malowania CAG dla tej maszyny rzeczywiście występuje ona zarówno w wersji z żółtym noskiem jak i szarym w różnych okresach czasu to maszyna o numerze 166608 w malowaniu CAG z niebieskimi statecznikami ma tylko i wyłącznie szary nos... Wychodzi na to że Academy dla tego konkretnego malowania walnęła babola... poniżej dowody (sorry za linki ale jeszcze nie ogarnąłem sztuki wrzucania fotek...) Grudzień 2008 (czyli rocznikowo pasuje do tego co podaje Academy): 2009: http://www.masm.fr/Navycag/vfa/FA18EF/VFA143/VFA143CAG2009-4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 26 Marca 2018 Autor Share Napisano 26 Marca 2018 Przeglądałem fotki w trakcie prac, ale nie zwracałem uwagi na ten element. W takim razie, trzeba będzie poprawić. Ale widziałem też schematy innych producentów, to dla tego malowania przod tez jest w radome. Ale fotki rozwiewają wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 26 Marca 2018 Autor Share Napisano 26 Marca 2018 Nos został poprawiony. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w dyskusji podczas relacji warsztatowych. Zapraszam tym samym do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi