Skocz do zawartości

Walki powietrzne

Michal_G

Rekomendowane odpowiedzi

Mało tego F-35 nie może latać dłużej z prędkościami ponaddźwiękowymi - czyli nawet gdyby jego pilot zaryzykował podejście "skryte" bliżej samolotów przeciwnika i wystrzelił rakiety powiedzmy z 20-30 km to przeciwnik po otrzymaniu informacji o rakietach - kierunek z którego lecą może po udanym ich wymanewrowaniu spróbować znaleźć atakującego. Zapodaje dopalacze i zasuwa w kierunku z którego przyleciały rakiety. Na wysokościach 15-20 tysięcy metrów smugi kondensacyjne można zobaczyć z odległości kilkunastu kilometrów... pilot F-35 mając za sobą kilka Su lecących z prędkością grubo powyżej 2000 km/h sam lecąc około 1000 musiałby się spocić ?

Godzinę temu, myszaty napisał:

A to nie jest przypadkiem tak że te państwa biorąc udział w projektowaniu F-35 już wtopiły kupę grajcarów i teraz trzeba tą żabę przełknąć?

Coraz więcej państw spoza programu kupuje te samoloty i coraz więcej chce kupić. To byłby naprawdę jakiś niesamowity fenomen na skalę światową, że największe mocarstwo świata de facto popełnia militarne samobójstwo wymieniając dobre samoloty na takie które są do niczego, a reszta wiodących państw Zachodu podąża za nimi. To naturalnie bzdura, bo niemal każdy kto w praktyce przetestował F-35 chce tylko kupić ich więcej.

Swoją drogą jest jedna sprawa o której się nie mówi. Rosja chwali się swoimi Su-35, że "dorównują F-22" - w czasie masakry wagnerowców (rosyjskich najemników wspieranych przez rząd rosyjski) w Syrii w 2018 roku, gdy po niebie hasały amerykańskie maszyny od F-22 począwszy na B-52 skończywszy, te niesamowite Su-35 bały się wystartować i Rosjanie ginęli bez wsparcia lotniczego. To też nieco mówi o jakości postsowieckiego sprzętu. Nie to, żeby mnie to martwiło naturalnie.

Do ilu doszło w Syrii walk między Amerykanami a Rosjanami? I nie pytam o walki w powietrzu ale na lądzie? Tu masz odpowiedź na fakt "prawie nie latania" Rosjan w sytuacji w której nie prowadzili otwartej wojny z siłami USA. A niestety w powietrzu nie da się w takiej sytuacji jaka była w Syrii latać i tylko się mijać. Nikt bez deklaracji politycznego i międzynarodowego samobójstwa nie wydał by rozkazu do takich lotów. Przypomnę o "tarciach" w powietrzu między Rosjanami a Turcją w tamtym okresie i o tym jak zachowała się ostatecznie Rosja.

Solo porównaj zainteresowanie F-35 z zainteresowaniem F-22... Znacznie więcej państw było swego czasu "potencjalnie" zainteresowanych kupnem F-22 i co? I z jakiegoś powodu nie został do dziś  żaden sprzedany. Mało tego zaczynają się przebijać głosy o wznowieniu produkcji jakiejś nie dookreślonej serii tych samolotów. Nawet Izrael nie dostał zielonego światła na zakup F-22 a bardzo im na tym zależało. 

Pomijam fakt istnienia raportu kongresu który wytyka około 800 problemów w konstrukcji tej maszyny, które z jednej strony mogą zagrażać bezpieczeństwu pilotów i maszyn, a z drugiej mogą uniemożliwić wykonanie powierzonych tym maszynom zadań... I tu nasuwają się dwa pytania:

1 - czy "inne" kraje kupują felerne samoloty świadomie i liczą na ich "poprawki",

2 - czy (z czego chyba władza w USA powinna zdawać sobie sprawę) kupują te samoloty bo to idealna możliwość transferu technologii systemów i samolotu 5 generacji bez potężnych kosztów programów badawczych. Dziwnym zbiegiem okoliczności kilka z państw kupujących F-35 ogłosiła w ostatnim czasie swoje programy budowy własnych maszyn 5/6 generacji...

Jeżeli opcja -2 to Trump i rząd USA jest totalnie zidiociały, albo ma świadomość, że ten samolot to niewypał technologiczny i planują w jego miejsce we względnie krótkim czasie coś co faktycznie zapewni im przewagę w powietrzu na następne - nie wiem - dwie dekady? Może więcej...

Jest jeszcze jedna kwestia - ostatnio w mediach przenikają informację o pracach nad następcą F-22... Może jednak chodzi o następcę F-35 tylko do czasu zrealizowania kontraktów dla państw "trzecich" nie wypada o tym wspominać? 

Edytowane przez thor_

Cytat

a to znaczy że Corpus Marines zrobi dokładnie to samo

już widzę te Super Hornety startujące z okrętów desantowych.

Cytat

Problem w tym, że na dziś nikt nie wie jak tak na prawdę samoloty typu F-22/F-35 są "widziane" przez np najnowsze radary Su-35 i podobne. Przypomnę, że na dziś najbardziej "niewidzialny" samolot - F-117 został wykryty, namierzony i zestrzelony za pomocą "zwykłej" rakiety ziemia-powietrze która naprowadził względnie przestarzały system radarowy

a ci co projektują nowe samoloty nie widza tego problemu i uparcie robią je w technologi sealth. No dobra, nie wszyscy. Ci co nie umią w stealth robią nie majet analoga we wsiem mirze Su-57. Ten F-117  nie został zestrzelony naprowadzaną rakietą, tylko salwą całej baterii w kierunku "mniej więcej tu"

Cytat

Zdradza pozycję - na monitorach RWR pojawia się rakieta

Tako o sie sam z siebie pojawia? Mi tam się wydaje, że się pojawia jak ją radar czy sensory systemu samoobrony wykryją. Ciekawe jak mają wykryć odpalenie z dużej odległości w tylną półstrefe.

Cytat

Mało tego F-35 nie może latać dłużej z prędkościami ponaddźwiękowymi - czyli nawet gdyby jego pilot zaryzykował podejście "skryte" bliżej samolotów przeciwnika i wystrzelił rakiety powiedzmy z 20-30 km to przeciwnik po otrzymaniu informacji o rakietach - kierunek z którego lecą może po udanym ich wymanewrowaniu spróbować znaleźć atakującego

a jak ten F-35 poleci w lewo zamiast zasuwać po prostej za rakietą albo jak będzie bezczelny i zamiast uciekać od tych Su to potraktuje kolejna rakietą??

Edytowane przez hellvis

1 minutę temu, hellvis napisał:

Ten F-117  nie został zestrzelony naprowadzaną rakietą, tylko salwą całej baterii w kierunku "mniej więcej tu"

A to nie było tak, że pilot nieostrożnie otworzył komorę uzbrojenia i radary złapały jakiś ślad? Coś im leciało wielkości ptaka, ale z  drugiej strony ptaki nie latają po 1000 km/h.

Nie, te F-117 od paru dni latały tą samą trasą. Do tego Serbowie mieli spotterów pod lotniskiem, dających znać o godzinie startów. Ustawili baterię na trasie i czekali. Czy go złapali lornetką czy radarem wstępnego wykrywania nie pamiętam, ale strzelali bez naprowadzania.

No ale radar jakiś namiar musiał złapać, chyba nie trafili go przypadkiem bo rakieta akurat trafiła w punkt w przestrzeni gdzie akurat był 117?

Edit: tak teraz poczytałem na wiki i tam inna wersja wydarzeń, ale w sumie to wiki, więc nie wiem komu wierzyć. :)

Edytowane przez Solo

Cytat

No ale radar jakiś namiar musiał złapać,

No tak jak pisałem, czymś go złapali, na tyle żeby wiedzieć gdzie jest ale już nie tak by śledzić przy naprowadzaniu pocisków.  Te odpalili w kierunku celu ale bez naprowadzania. Mieli farta i i jeden przeleciał wystarczająco blisko by zapalnik zadziałał. 

Helvis już z kimś kiedyś dyskutowałem o tym zestrzeleniu... Tak jak Ty uważał, że kamieniami rzucili i trafili... Podpowiem Ci - radar pracował na DŁUGICH FALACH - w zasadzie dziś  już nie używanych przez systemy obrony opl... I tak "cała bateria" jakieś dokładnie 3 rakiety zostały wystrzelone - jak masz możliwość pogadaj z naszymi operatorami takich systemów jak np Newa ile rakiet się strzela do celu który może zagrozić wyrzutni... Tak latały jedną trasą kilkanaście dni... co nie zmienia faktu, ze potrzebny był system który wykrył, namierzył, i poprowadził rakietę do celu. A celem był super duper Stealth fighter - Bardziej Stealth niż wszystkie F-35 razem wzięte. Dlaczego F-117 nad Irak latały w obstawie F-15C? przecież nic im nie groziło... Przecież były niewidzialne... 

Tak wszyscy konstruują samoloty Stealth... USA, i hmm USA... i może jeszcze USA... A no tak Rosja coś tam kombinuje i Chiny... I co na tej podstawie masz 100% pewności, że samolot Stealth jest nie do wykrycia przez inne samoloty? Gratuluję wiedzy. Ja nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić jak pewnie spora większość pilotów na świecie... 

Co do jak widzę demonicznej "pół-strefy" nie masz pojęcia jak działają systemy RWR? Podpowiem maja dwie strefy "ślepe" ale gdzie się one znajdują sam sobie dojdź - na pewno nie jest to "tylna pół-strefa". I tak system RWR WYKRYWA sam z siebie rakiety naprowadzane radarem i moment ich wystrzelenia. 

A jak myślisz po co np MiG-29 ma sensory podczerwieni wspomagające radar? Masz doświadczenie żeby stwierdzić, że tego typu system nie wykryje różnicy temperatur gazów na tle lodowatego "nieba" na wysokości 15-20 tysięcy metrów? Ile już razy próbowałeś MiGiem-29 czy S-27/35 namierzyć F-35? 

Wszystko co emituje jakiekolwiek sygnały radiowe, radarowe, cieplne itp jest do wykrycia. Pytanie czy potencjalni przeciwnicy dysponują odpowiednim sprzętem. Ja nie latałem jeszcze ani MiGiem-29 ani rodziną Su-27 więc jestem w stanie sobie wyobrazić, ze nie wiem co na ich pokładzie obecnie się montuje. A może wystarczy radar z MiGa-31 żeby widzieć F-35 i naprowadzić na niego pociski albo inne samoloty? Po to powstał - żeby przechwytywać takie wynalazki jak np SR-71... Tez wiesz na jakim jest dziś etapie jego awionika? 

Przypomnę F-35 - 800 usterek istotnych dla działania samolotu... może jedną z nich jest szajs technologia Stealth właśnie? Może wcale nie jest Stealth?? Też to już wiesz? 

39 minut temu, hellvis napisał:

No tak jak pisałem, czymś go złapali, na tyle żeby wiedzieć gdzie jest ale już nie tak by śledzić przy naprowadzaniu pocisków.  Te odpalili w kierunku celu ale bez naprowadzania. Mieli farta i i jeden przeleciał wystarczająco blisko by zapalnik zadziałał. 

Bzdura jakiej jeszcze nie czytałem... wystrzelili milion rakiet do dwóch milionów samolotów i któreś na siebie wpadły :D :D :D Gratuluję wiedzy...

54 minuty temu, Solo napisał:

No ale radar jakiś namiar musiał złapać, chyba nie trafili go przypadkiem bo rakieta akurat trafiła w punkt w przestrzeni gdzie akurat był 117?

Edit: tak teraz poczytałem na wiki i tam inna wersja wydarzeń, ale w sumie to wiki, więc nie wiem komu wierzyć. :)

To co napisali na Wiki to mniej więcej fakty z tego "zestrzelenia". Od znajomego który całe lata siedział na naszych Newach wiem o wykorzystaniu w tym konkretnym przypadku radaru na długich falach. Długie fale - jak to ujął - lepiej reagują na "rozproszenie" przez co są w stanie "pokazać" tego typu kształty w ruchu. niestety na względnie małych odległościach. W b. Jugosławii to było kilkanaście kilometrów. Kumpel twierdził, że przy dobrej jakości sprzęcie podpartym odpowiednim oprogramowaniem spokojnie zasięg można by wydłużyć do około 50 km. 

I jeszcze do Helvisa - jeżeli uważasz, ze detonacja rakiety OPL klasy S-125 za pomocą czujnika zbliżeniowego nie wymaga naprowadzenia rakiety to fajnie ? Zapytam jak wg Ciebie działają rakiety powietrze - powietrze typu np AMRAAM?? Pewnie trafiają w samolot? :D

6 godzin temu, Bobek napisał:

a co z promowana technologia stealth? czy to nie ten bajer z uniwerslanym kadlubem gra główne skrzypce w politycznej i medialnej propagandzie samolotu?

Uniwersalny kadłub... widzisz, czytałem ostatnio jakiś tam raport w tej sprawie, okazuje się, że dostosowanie jednego kadłuba do zastąpienia 3 maszyn wychodzi drożej, niż zaprojektowanie 3 oddzielnych maszyn. I każda z tych maszyn będzie dobrze dostosowana do potrzeb, bo to co zrobili to jak próba zaprojektowania buta o uniwersalnym rozmiarze, jednemu będzie dobrze, inny skuli palce a jeszcze inny napcha gazet w czuby, ale czy to jest optymalne wykorzystanie... Poza tym różnice w konstrukcjach i częściach są na tyle znaczące, że wszelkie unowocześnienia i zmiany trzeba projektować razy 3.

Jeżeli mowa o rozchwytywalności, to ja bym się nie sugerował. Belgia powiedziała, że chce F-35 i już, Polska to samo. Przetargu nie było, porównania maszyn itp. Jak to pewien komentator polityczny mówi, już sam kurz jaki się podnosi przy liczeniu takich kwot jest w stanie stworzyć kilka starych i majętnych rodzin. Politycy nie wydają swoich pieniędzy, ba, za  maksymalnie 4 lata może już rządzić nie będą, trzeba łapać każdą okazję na odłożenie emerytury :) Latać tym też nie będą, a jak będzie złe to się kupi inne, podatnik zapłaci. Chwalą się niską ceną jednostkową, ale to za golce, ale jak przyjdzie zapłacić za tą odłażącą farbę, za te godziny lotu i części, które ciągle się zmieniają to może się okazać, że cena nie była taka atrakcyjna.

A z samym stealth bym nie przesadzał właśnie, Su-57 powstało i zamówienia dalej idą na rodzinę Su-27. Może po porządnym przebadaniu tego stealth okazało się, że nie taki on cudowny i się zwyczajnie nie opłaca? Grupa Wagnera była oficjalnie oddziałem prywatnych najemników, byłoby głupio, gdyby osłaniały ją Siły Powietrzne Rosji.

Edytowane przez Tap-chan

Cytat

Podpowiem Ci - radar pracował na DŁUGICH FALACH - w zasadzie dziś  już nie używanych przez systemy obrony opl...

To że radary pracujące na długich falach lepiej od innych radzą obie z wykrywaniem celów stealth to żadna wiedza tajemna. Trzeba tylko przy tym wiedzieć, że również słabo sobie radzą z precyzyjnym namiarem celu, dlatego służą do wstępnego wykrywania, nie naprowadzania rakiet. Nie mam sąsiada co robił na Newach i nie wiem na jakich zakresach pracuje ich stacja naprowadzania (stawiam, że jednak nie metrowych) ale wiem, że maja one też ręczny tryb naprowadzania i  kanał optyczny, więc skłaniam się ku temu, że systemem, który po wstępnym wykryciu "namierzył i naprowadził rakietę" byli Goran z Igorem.

Cytat

A celem był super duper Stealth fighter - Bardziej Stealth niż wszystkie F-35 razem wzięte. Dlaczego F-117 nad Irak latały w obstawie F-15C? przecież nic im nie groziło... Przecież były niewidzialne... 

Pomijając to skąd pomysł, że F-117 były naj naj stealth to chętnie poczytam o mieszanych formacjach z F-15. Namiary poproszę.

Cytat

Tak wszyscy konstruują samoloty Stealth... USA, i hmm USA... i może jeszcze USA... A no tak Rosja coś tam kombinuje i Chiny...

Japonia, UK, Turcja, potencjalny następna Typhoona, czyli praktycznie wszyscy którzy są w stanie zaprojektować nowoczesny WSB.

Cytat

co na tej podstawie masz 100% pewności, że samolot Stealth jest nie do wykrycia przez inne samoloty?

Nie, nawet jestem pewien, że można go wykryć. Tylko jest różnica miedzy wykryciem ze np 100 km, a wykryciem z 20 km z możliwością otwarcia ognia z 10.

Cytat

I tak system RWR WYKRYWA sam z siebie rakiety naprowadzane radarem i moment ich wystrzelenia. 

tja zwłaszcza rakiety z aktywna głowicą. Większość nowoczesnych myśliwców nie potrzebuje, od jakiś 30 lat podświetlenia celu radarem i późniejszego utrzymywania go w wiązce dla naprowadzenia rakiety. No chyba, że są to nowoczesne myśliwce Rosyjskie.

Cytat

jeżeli uważasz, ze detonacja rakiety OPL klasy S-125 za pomocą czujnika zbliżeniowego nie wymaga naprowadzenia rakiety to fajnie ? Zapytam jak wg Ciebie działają rakiety powietrze - powietrze typu np AMRAAM?? Pewnie trafiają w samolot?

Owszem, czasem im się zdarza i trafić bezpośrednio w samolot. Co do czujnika zbliżeniowego to to się nazywa radiozapalnik, w pociskach Newy ma zasięg 40m i nie wymaga naprowadzania do detonacji.

Cytat

A z samym stealth bym nie przesadzał właśnie, Su-57 powstało i zamówienia dalej idą na rodzinę Su-27. Może po porządnym przebadaniu tego stealth okazało się, że nie taki on cudowny i się zwyczajnie nie opłaca? Grupa Wagnera była oficjalnie oddziałem prywatnych najemników, byłoby głupio, gdyby osłaniały ją Siły Powietrzne Rosji.

Patrząc na dysze i parę jeszcze innych szczegółów Su-57 skłaniam się raczej ku wersji, że oni po prostu nie umią w stealth, nie mają technologi/kasy na dopracowanie i stąd ich ich niechęć. Jak to często bywało w przypadku wschodnich wynalazków podążających ścieżkami nieznanymi dla reszty świata.

No właśnie. I się nie zapowiada, by w najbliższej przyszłości mieli. Temu pisze, że ich niechęć do nowomodnych wynalazków i przywiązanie do sprawdzonych konstrukcji nie wynika bynajmniej z przeprowadzonych analiz wartości bojowej :)

3 godziny temu, hellvis napisał:

tja zwłaszcza rakiety z aktywna głowicą. Większość nowoczesnych myśliwców nie potrzebuje, od jakiś 30 lat podświetlenia celu radarem i późniejszego utrzymywania go w wiązce dla naprowadzenia rakiety. No chyba, że są to nowoczesne myśliwce Rosyjskie.

Czyli pisząc o aktywnych głowicach nadal nie kumasz jak działa RWR...  Cóż... 

Owszem, czasem im się zdarza i trafić bezpośrednio w samolot. Co do czujnika zbliżeniowego to to się nazywa radiozapalnik, w pociskach Newy ma zasięg 40m i nie wymaga naprowadzania do detonacji.

Aaaa czyli "zbliżenie" rakiety lecącej  z prędkością około 3000-3500 km/h do celu lecącego z prędkością 600-800 km/h na kursie "kolizyjnym", w nocy, na odległość zadziałania zapalnika rakiety - 40 metrów - jest dla ciebie na odległości 10-13 kilometrów spoko zadaniem dla optycznego systemu kierowania - kolejny raz gratuluję... Poczytaj może o Newie i wtedy wróćmy do dyskusji... Zwróć uwagę jakie obiekty jest w stanie wykryć - o jakim "SPO". 

Nie, nawet jestem pewien, że można go wykryć. Tylko jest różnica miedzy wykryciem ze np 100 km, a wykryciem z 20 km z możliwością otwarcia ognia z 10.

Znów odeślę do materiałów o bateriach przeciwlotniczych klasy Newy... Ten typ broni przeciwlotniczej jest DEDYKOWANY do wykrywania, namierzania i niszczenia celów MANEWRUJĄCYCH na odległościach DO ~20 km... więc ten przypadek zestrzelenia F-117 to dokładnie parametry, zasięg, sposób działania tego typu baterii rakietowych. Nie wydarzyło się tam nic "nadzwyczajnego" - to było rutynowe działanie łącznie z faktem przesunięcia kilku baterii na trasę przelotów amerykańskich samolotów. Ja wiem, ze normalni ludzie jak wiedza gdzie przeciwnik lata to zabierają stamtąd całą OPL żeby przeciwnikowi ułatwić zadanie... Akurat tu zachowano się na przekór i zestawy rakiet o KRÓTKIM zasięgu przesunięto na trasę prawdopodobnych przelotów wrogich samolotów... Całkowicie irracjonalne zachowanie... 

Japonia, UK, Turcja, potencjalny następna Typhoona, czyli praktycznie wszyscy którzy są w stanie zaprojektować nowoczesny WSB.

Dziwnym zbiegiem okoliczności wszystko to kraje które najpierw kupiły F-35 a potem zabrały się za swoje "stealth fightery" - ciekawe czy też będą im się przegrzewały anteny przy lotach naddźwiękowych... I dodam, że z krajów które podałeś na dziś w zasadzie żaden z nich jeszcze nic nie projektuje tylko od 2-3 lat się do tego przymierza. Najdalej chyba jest Turcja która zbudowała z dykty "makietę/model" czegoś co by chcieli zrobić.

Pomijając to skąd pomysł, że F-117 były naj naj stealth to chętnie poczytam o mieszanych formacjach z F-15. Namiary poproszę.

Poczytaj, poszukaj i zweryfikuj - ja nie będę Ci podkładał "gotowców" bo jestem starej daty i uważam że jak sam coś znajdziesz to na dłużej Ci w głowie zostanie. F-117 do dziś jest/był samolotem o najniższej "wyprodukowanej wykrywalności" w świecie lotnictwa. Ani F-22, Ani F-35 w tej dziedzinie nie dorastają mu do pięt. B-2 gdyby był wielkości F-117 też nie byłby w takim stopniu jak on niewykrywalny. Dlaczego? Żaden ze wspomnianych samolotów nie był projektowany jako samolot NIEWIDZIALNY a jedynie jako samoloty "utrudnionego wykrycia". Stąd we wszystkich innych przypadkach poza F-117 podstawą była koncepcja aerodynamiczna pozwalająca w przypadku myśliwców F-22/F-35 na NORMALNE manewrowanie typowe dla samolotów własnie myśliwskich, a w przypadku B-2 umożliwiająca długotrwałe bezpieczne loty. F-117 jest kanciasty jak cegła bo nie musiał ani latać z prędkościami grubo powyżej Mach 1 jak i nie był projektowany do prowadzenia walki manewrowej. W skrócie aerodynamika w tym przypadku była problemem drugo, trzecio, a może nawet dziesięciorzędnym.

Jeżeli tego nie rozumiesz cóż... F-117 miał być niewidzialny - miał przylecieć, zrzucić  ładunek i odlecieć bez szansy na wykrycie jego obecności - takie były założenia. 

Co do eskorty F-15 nad Irakiem dla tych maszyn to też sobie poszukaj. Tu będzie trochę trudniej ale się  da. Ja swoją wiedzę w tym zakresie w większości opieram na "przekazach, legendach i podaniach ustnych pilotów którzy tam latali. Tak się składa, że miałem okazję z kilkoma z nich pogadać na "gorąco" A że miałem/mam fioła na punkcie F-15C to akurat relacje tych pilotów były dla mnie istotne. Jedna z takich okazji była nawet w Polsce - 1994 rok lotnisko 28 PLM w Rędzikowie piloci Grim Reapers stacjonującego do dziś w Lakenheath.  którzy m.in. osłaniali loty F-117 nad Irakiem w 1991 roku . W drugiej wojnie w zatoce F-117 już (oficjalnie) nie brały udziału. 

Aaa i to nie były "mieszane formacje" bo nie miały by sensu nie uważasz? F-15C leciały po równoległej trasie w odległościach  równych maksymalnemu zasięgowi Sidewinderów od F-117 utrzymując z nim łączność. Leciały dużo wyżej - bo tak latają i miały eliminować każde potencjalne zagrożenie na trasie przelotu F-117 które pojawiło by się w powietrzu. To tak w skrócie. 

Edytowane przez thor_

6 minut temu, thor_ napisał:

Co do eskorty F-15 nad Irakiem dla tych maszyn to też sobie poszukaj.

Tu nie ma co szukać, to wynika z istoty konstrukcji F-117. To bombowiec a nie myśliwiec, nie posiada radaru, jest wolny i w dzień widać go jak tarantulę na torcie (copyright by Raymond Chandler, czy jakoś tak:)). Co prawda te samoloty latały chyba tylko w nocy, ale gdyby przypadkiem natrafiły na jakiś myśliwiec wroga to byłoby po nich.

Dokładnie tak. Jedyny sposób "samoobrony" to właśnie niewidzialność - ok miały "termonamiernik" połączony z możliwością użycia Sidewinderów... Ale raczej miała to być psychologiczna "podpora" :D

Cytat

Czyli pisząc o aktywnych głowicach nadal nie kumasz jak działa RWR...  Cóż...

Trochę kuma ale chętnie się czegoś nowego dowie. Np jak go ma aktywować odpalenie pocisku z głowicą która się aktywuje na ostatnim etapie przechwycenia celu. Słucham

Cytat

Poczytaj może o Newie i wtedy wróćmy do dyskusji

Najpierw może Ty poczytaj albo zapytaj znajomych weteranów w jaki sposób są naprowadzane pociski w systemie S-125. Wtedy może zaświta jak to się wiąże z trybem ręcznym  bądź naprowadzaniem optycznym, które według Ciebie rozumiem, przyczepili tam do podglądania ptaszków.

Cytat

Nie wydarzyło się tam nic "nadzwyczajnego

Pewnie, bo przecież podczas setek  misji na Irakiem i Serbią F-117 były notorycznie strącane przez OPL ?

Cytat

Poczytaj, poszukaj i zweryfikuj - ja nie będę Ci podkładał "gotowców" bo jestem starej daty i uważam że jak sam coś znajdziesz to na dłużej Ci w głowie zostanie. F-117 do dziś jest/był samolotem o najniższej "wyprodukowanej wykrywalności" w świecie lotnictwa.

Coś tak czytałem, np o tym że patrole F-15 zabezpieczały przestrzeń powietrzną Iraku podczas wszystkich operacje lotniczych. Także były to misje CAP,  nie eskorta akurat F-117 na dystansie sparrowa. Może ten pilot jednak coś Ci naściemniał. To całkiem prawdopodobne w sumie. Grim Reapers to w 1991 latali na F-111,  także raczej ich eskortowali, a nie oni ?

53 minuty temu, thor_ napisał:

F-117 do dziś jest/był samolotem o najniższej "wyprodukowanej wykrywalności" w świecie lotnictwa. Ani F-22, Ani F-35 w tej dziedzinie nie dorastają mu do pięt.

Rozumiem, że szczegóły skuteczności współczesny powłok RAM w stosunku do tych z lat 70tych też znajomi piloci zdradzili??

Cytat

Najdalej chyba jest Turcja która zbudowała z dykty "makietę/model" czegoś co by chcieli zrobić.

tja

Japonia: pierwszy lot myśliwca piątej generacji X-2 Shinshin ...

Edytowane przez hellvis