sebastain Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Jako że Hurricane skończony, chciałem zbudować coś większego, chociaż niekoniecznie jeszcze przesiadać się na większą skalę. Wahałem się nad jakimś transportowcem / bombowcem ale znów odezwały się sentymenty - padło na An-2, który nie raz mnie woził, w którym dorabiałem jako "steward" (najczęściej podając wiadro do "zwrotów" :zygi:). Chcę go zrobić w jego ostatnim malowaniu - w takim podobno trafił na złom. Plan jest taki, żeby spokojnie, bez pośpiechu skompletować materiały, zdjęcia (chociaż tych mało jest) i w miarę wolnych wieczorów wypoczywać przy "Antku". Chciałbym dorobić wnętrze przedziału transportowego z krzesełkami desantowymi (zinspirował mnie C-119 boxcar), wyciąć drzwi (i zostawić otwarte), silnik - zaadoptować R-1820 z Airesa, zrobić szablon literek. Spróbuję też sił w polerowaniu szybek w oknach, oryginalne mają potężne zapadliska, a jak się powiedzie, to również wyrównać również zestawowe szkło kabiny pilota. Pracy będzie dużo, bo model nie jest tak ładnie zrobiony jak moje ostatnie Airfixy - większe szpary, nierówne linie podziałowe, wypływki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Tu masz chyba najlepszy walkaround Antka w sieci. viewtopic.php?f=65&t=23186 O samym SP-ANO faktycznie ciężko coś znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Tu masz chyba najlepszy walkaround Antka w sieci.viewtopic.php?f=65&t=23186 O samym SP-ANO faktycznie ciężko coś znaleźć. Niestety tak skończył. https://russianplanes.net/id142560 Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 (zinspirował mnie C-119 boxcar) Bardzo fajnie że "zaraziłem" Kolegę taką formą pracy twórczej A będzie z czym powalczyć bo cały przedział desantowy składa się aż z 0 (słownie "zero") elementów a kabina pilotów aż z 7! No po prostu pusto jak w bębnie Będę z chęcią zaglądał a w razie "W" to i poproszę o jakieś ciekawe rysunki gdyż w moim An-2w właśnie wczoraj zakitowałem ślady po wypychaczach wewnątrz kadłuba. Aczkolwiek do swojego Antka podchodzę nad wyraz lajtowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Myślę że będę w stanie troszkę pomóc Kujawiaka też mam w planie więc z chęcią pooglądam Twoje boje z tym zestawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 17 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Tu masz chyba najlepszy walkaround Antka w sieci.viewtopic.php?f=65&t=23186 A i dziękuję za "spacerek" . Tak myślałem, że znajdę jakiś zestaw zdjęć różnych elementów ale nie spodziewałem się, że w jednym miejscu! Poza tym zdjęciem znalazłem jeszcze kilka na funpage Aeroklubu Kujawskiego, zwłaszcza w locie. Nie byłem pewien chodnika na kadłubie - wydawało mi się, że był czarny ale jednak świeżo po malowaniu był biały. Ostatnie lata, kiedy stał na stojance, czerwona farba na górze kadłuba strasznie spłowiała i prawdopodobnie biała też. Znalazłem w swoich zdjęciach kilka elementów - między innymi strasznie schropowaciałą powierzchnię farby. Zanim dojdę jednak do powierzchni, to zdecydowałem zrobić oszklenie kabiny z blaszek i jakiejś grubszej folii bo to co zrobiło italeri woła o pomstę do nieba. Owiewka samolotu składa się z samych płaskich powierzchni a Italeri poskładało ją z prostokątnych soczewek. A tu zdjęcia z funpage Tutaj już jako pomnik gdzieś we Włoszech, skąd trafił na złom. W locie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Będę tu zaglądał. Ciekawi mnie jakie rozwiązanie zastosujesz do linii okien. Okno w drzwiach "nie trzyma" linii reszty okien. Może masz już jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 17 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Będę tu zaglądał. Ciekawi mnie jakie rozwiązanie zastosujesz do linii okien. Okno w drzwiach "nie trzyma" linii reszty okien. Może masz już jakiś pomysł? Krzywe aż kłuje w oczy. Nie zwróciłem uwagi. Chyba podejmę się prostowania. Sprawdziłem na kilku rysunkach - model z żadnym się nie pokrywa, żeby wyprostować okna, trzeba ich górną krawędź umieścić wzdłuż którejś z kolorowych kresek. Zależy od rysunku O dziwo, okno w drzwiach jest najbliżej właściwego położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Moim zdaniem najprościej będzie wyciąć wszystkie cztery okna razem, powstały po nich otwór nieco powiększyć tak aby dało się ponownie wkleić okna ale już pod właściwym kontem. Szpary, które pozostaną po tej operacji uzupełnij plastikiem i zaszpachluj. Jest to prosta do ogarnięcia operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 18 Kwietnia 2018 Share Napisano 18 Kwietnia 2018 Przede wszystkim to wyrzuć w cholerę te rysunki. Nie dość, że koślawe, to jeszcze różnią się między sobą. Najlepsze plany Antka to wciąż "Skrzydła w miniaturze" Z. Luranca. Ujdą też plany ostatnio opublikowane w "Super modelu", choć trochę błędów mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 18 Kwietnia 2018 Share Napisano 18 Kwietnia 2018 Jak byś chciał to mogę podrzucić parę zdjęć w tym malowaniu. A jak byś się zdecydował na malowanie i napisy dokładnie z pierwszego zdjęcia postu, to mogę podrzucić wzory napisów, w PDF, ale zrobione w 1:48. Trzeba by je przeskalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 18 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2018 Moim zdaniem najprościej będzie wyciąć wszystkie cztery okna razem, powstały po nich otwór nieco powiększyć tak aby dało się ponownie wkleić okna ale już pod właściwym kontem. Szpary, które pozostaną po tej operacji uzupełnij plastikiem i zaszpachluj.Jest to prosta do ogarnięcia operacja. I tak chyba zrobię. Na razie szlifuję wnętrze kabiny, żeby wyrównać tą powierzchnię a potem wytnę okienka. Przede wszystkim to wyrzuć w cholerę te rysunki. Nie dość, że koślawe, to jeszcze różnią się między sobą. Najlepsze plany Antka to wciąż "Skrzydła w miniaturze" Z. Luranca. Ujdą też plany ostatnio opublikowane w "Super modelu", choć trochę błędów mają. Poszukam, sprawdzę. Te rysunki, które mam, w miarę się pokrywają między sobą - najważniejsze, żeby okienka były w jednej linii, coby niebieski pasek był prosty. Jak byś chciał to mogę podrzucić parę zdjęć w tym malowaniu. A jak byś się zdecydował na malowanie i napisy dokładnie z pierwszego zdjęcia postu, to mogę podrzucić wzory napisów, w PDF, ale zrobione w 1:48. Trzeba by je przeskalować. Chętnie przygarnę Co do napisu i reklamy jeszcze nie zdecydowałem. Myślę też czy namalować znaczek obrony cywilnej na stateczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Chciałbym podziękować za zdjęcia i pomoc w znalezieniu materiałów na temat "November-Oskara". Zwłaszcza pomoc Artek82 i GEM okazała się nieoceniona. Nie pozostaje mi nic innego jak zrobić idealny model z tymi materiałami Miałem pracować powoli, myślałem, że poczekam aż skompletuję wszystkie materiały, jednak chyba się nie da . Zanim przyjdą blaszki z Parta zacząłem przygotowywać kadłub. Szlifowanie wnętrza kadłuba i przygotowanie do prostowania okien. Przed szlifowaniem: Przed wycinaniem okien: A tu jeszcze spasowanie kadłuba ze skrzydłem dolnym.... będzie dużo zabawy z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 19 Kwietnia 2018 Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Zwróć uwagę, że drzwi transportowe w modelu mają nieprawidłowy kształt. Ich dolna krawędź powinna być równoległa do dolnej krawędzi kadłuba, a nie pozioma jak zrobił to czeski projektant. Zanim zaczniesz wycinać podaj mi na PW swój adres mailowy, to podeślę Ci trochę rysunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Zwróć uwagę, że drzwi transportowe w modelu mają nieprawidłowy kształt. Ich dolna krawędź powinna być równoległa do dolnej krawędzi kadłuba, a nie pozioma jak zrobił to czeski projektant. Zanim zaczniesz wycinać podaj mi na PW swój adres mailowy, to podeślę Ci trochę rysunków. Drzwi małe i duże dopasuję do blaszek Parta - są bliższe kształtowi oryginału. Poza tym, małe drzwi chyba też trzeba będzie lekko przesunąć w stronę tyłu na dużych drzwiach. Wysyłam PW - i dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2018 A - i może wie ktoś jakim kolorem pomalować wnętrze? Ten zielonkawy kolor - podobny trochę do Zinc Chromate? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) Jak będziesz wklejał zestawową ścianę dzielącą kokpit od przedziału transportowego to wklej ją odwrotnie niż nakazuje instrukcja. Ja tak zrobiłem bo prawidłowo ściana za plecami pilotów jest gładka, a te wszystkie dyngsy są od strony przedziału transportowego. No chyba że wykonujesz wszystkie bebechy z blaszek to luzik Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 23 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2018 Zaczalem trochę ciąć, przymierzać. Dostałem mnóstwo materiałów, więc powinienem poważnie podejść do tematu. Postanowiłem na początek poprawić stery. Z modelem będzie bardzo dużo pracy... Na zdjęciach widoczna jest asymetria kształtu steru kierunku obu połówek kadłuba. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Choroba postępuje. Wartość blaszek stanowczo przekroczyła wartość modelu. Dojdą jeszcze blaszki z elementami skrzydeł. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Choroba to Cię trafi jak spróbujesz dopasować tablicę przyrządów. Part zrobił ją za szeroką (wiem co piszę, bo kiedyś próbowałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 29 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2018 Trochę cięcia, dopasowywania, szlifowania, mierzenia. Model ogólnie trzyma kształt ale ciut trzeba poprawić. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Trzymam kciuki bo orka będzie ciężka Podglądam ,bo bardzo bardzo dawno temu miale okazje lecieć "Antkiem " z moimi dziećmi z lotniska Lublinek - Lodz, Taki spacerowy przelot z okazji Dnia Dziecka Powodzenia i spokojnie ,tak jak pisałeś wcześniej lajtowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 8 Maja 2018 Autor Share Napisano 8 Maja 2018 Długi weekend miałem bardzo intensywny, miałem mało czasu na pracę przy "Antku". Udało się wstępnie przygotować ster kierunku i dopasować grubość kadłuba przy ogonie. Model ma za gruby ogon a za wąski przedział ładunkowy kadłuba. Zanim jednak dopasuję jego grubość - muszę zrobić "model" oszklenia kabiny na podstawie blaszek. Poza tym, miejsce w kadłubie na owiewkę jest trochę za bardzo do tyłu - to też chciałbym skorygować, żeby jako-tako to przypominało Ana-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 10 Maja 2018 Autor Share Napisano 10 Maja 2018 niespodzianka - na prawej burcie jest pięć okien (szóste w kibelku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi