Berni Napisano 19 Kwietnia 2018 Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Serwusik. Pora założyć jakiś warsztacik...bo narzędzia rdzewieją... Warsztat zbiorczy dla kilku modeli: W planach mam dokupić jeszcze jednego LRDG 30cwt Chevrolet Truck z inną konwersją BD i Jeepa Tamiya z żywicami od Miniatures Mantis...ale to pieśń przyszłości. Na dzień dzisiejszy trafiają Jeepy z Dragona wsparte żywicami od Legenda, choć część z nich wykorzystana została do Jeep SAS Tamiya(którego można obejrzeć w Galerii): Koła z Dragona i Legenda: Różne fazy klejenia ramy i zawieszenia wszystko 3x: Wszelakie uwagi i sugestie...oraz krytyka mile widziane Do następnego... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 19 Kwietnia 2018 Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Podoba się... Pierwsi "specjalsi"... Parę pytań: Rozumiem, że wszystkie wozy w teatrze działań Afryki... (Bo pierwszy model to Europa)..? Masz zamiar wykonać jakieś konkretne egzemplarze..? Bo ja poszedłbym w tę stronę... Kleisz prosto z pudła, czy stosujesz niezbędne przeróbki (dodany zbiornik paliwa, przeróbka układu wydechowego) ? Tutaj masz rozpoczęty mój warsztat - co prawda budowy dopiero początek, ale jest poruszonych sporo kwestii zmian konstrukcyjnych jeepów SAS (przynajmniej tych z Europy - przygotowywanych do zrzutów spadochronowych) i dość dobrze obfotografowany jeden z egzemplarzy... viewtopic.php?f=87&t=46801 Podglądam..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Kwietnia 2018 Share Napisano 19 Kwietnia 2018 No Panie Berni- we mnie masz również wiernego widza. Mariusz już zapytał o konkrety, wiec ja tylko patrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 19 Kwietnia 2018 Share Napisano 19 Kwietnia 2018 Widzę, że pokleiłeś już wszystkie ramy - standardowo masz wydech z prawej strony pod fotelem pasażera. Nie wiem jak w Afryce, ale w Europie często pod siedzeniem pasażera montowano dodatkowy zbiornik paliwa, a tłumik przerabiano i wypuszczano z tyłu pojazdu. Dodatkowo usuwano co się tylko da, żeby zmniejszyć gabaryty i masę pojazdu (do zrzutu spadochronowego). Popatrz na zdjęcia w moim warsztacie i poszukaj w sieci... A często konfiguracja była indywidualna dla konkretnej załogi. Dlatego właśnie szedłbym w konkretny egzemplarz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Seryjna produkcja. A może zrobisz małą scenkę z tego słynnego rajdu na lotnisko polowe? Do tego jakiś rozwalony samolot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Serwusik. Podoba się... Pierwsi "specjalsi"... Dzięki. Parę pytań:Rozumiem, że wszystkie wozy w teatrze działań Afryki... (Bo pierwszy model to Europa)..? Dwa wozy będą z Afryki a jeden z Europy. Jeśli chodzi o Jeepy. Masz zamiar wykonać jakieś konkretne egzemplarze..? Bo ja poszedłbym w tę stronę... "Personalizacja" nastąpi dopiero na poziomie obwiesznia pojazdu wyposażeniem i bambetlami.... Kleisz prosto z pudła, czy stosujesz niezbędne przeróbki (dodany zbiornik paliwa, przeróbka układu wydechowego) ? Widzę, że pokleiłeś już wszystkie ramy - standardowo masz wydech z prawej strony pod fotelem pasażera. Nie wiem jak w Afryce, ale w Europie często pod siedzeniem pasażera montowano dodatkowy zbiornik paliwa, a tłumik przerabiano i wypuszczano z tyłu pojazdu. Dodatkowo usuwano co się tylko da, żeby zmniejszyć gabaryty i masę pojazdu (do zrzutu spadochronowego). Popatrz na zdjęcia w moim warsztacie i poszukaj w sieci... A często konfiguracja była indywidualna dla konkretnej załogi. Dlatego właśnie szedłbym w konkretny egzemplarz... Tak, do tej pory wszystko poklejone jest z pudła... ale modele uwzględniają różnice między Afryką i Europą a instrukcja przejrzyście pokazuje które elementy należy odciąć w przypadku ETO, jak przebudować układ wydechowy, jest i również drugi zbiornik paliwa dla tej wersji. Tutaj masz rozpoczęty mój warsztat - co prawda budowy dopiero początek, ale jest poruszonych sporo kwestii zmian konstrukcyjnych jeepów SAS (przynajmniej tych z Europy - przygotowywanych do zrzutów spadochronowych) i dość dobrze obfotografowany jeden z egzemplarzy... viewtopic.php?f=87&t=46801 Podglądam...tyle że zdjęcia nieaktywne...ale już wiem, że z dużym prawdopodobieństwem będę miał model z kołem zapasowym na masce.... No Panie Berni- we mnie masz również wiernego widza. Mariusz już zapytał o konkrety, wiec ja tylko patrzę. Dzięki makinen...tylko patrzaj głośno i wyraźnie...jak by Ci się coś przyszło na myśl... Seryjna produkcja. A może zrobisz małą scenkę z tego słynnego rajdu na lotnisko polowe? Do tego jakiś rozwalony samolot... Pomysł świetny...ale za cienki ze mnie zlepiacz plastiku na takie projekty.... Dziś niewiele...tylko chłodnice, silnik i jego komora... Ale i tak tego nie będzie widać... Do następnego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Kwietnia 2018 Share Napisano 21 Kwietnia 2018 O wydechu pisałem dla tego, że na jednym z pierwszych zdjęć widać poklejone ramy i wszystko trzy są identyczne, żaden nie jest przerobiony. A sam chętnie popatrzę jak należy to zrobić, żebym mógł przerobić w swojej Italerce. Co do zdjęć z FB w warsztacie, to zainstaluj łatkę na przeglądarkę, bo inaczej będziesz skutecznie odcięty od zawartości starszych warsztatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 jest fajny zestaw akcesoriów do tego chevroleta, mało brakło i sam bym go kupił miło że samego chevroleta nie mam :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Kwietnia 2018 Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Waloryzacja do Chevroleta rewelka. Co to za producent i numer zestawu..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 29 Kwietnia 2018 Share Napisano 29 Kwietnia 2018 człowiek ze Warszawy takie rzeczy zrobi: http://www.dariusminiatures.com/ DA35001 L.R.D.G. CHEVROLET ACCESORIES / Price: 19 Euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Serwusik. jest fajny zestaw akcesoriów do tego chevroleta, mało brakło i sam bym go kupił miło że samego chevroleta nie mam :P Zestaw zacny i godny zainteresowania, szczególnie ta czaszka bawołu robi wrażenie, a że producent ze Stolicy... Coś tam udało się posklejać... Wszelakie uwagi, sugestie, krytyka, mile widziane. Pozdrawiam, Do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Fajna banda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 12 Maja 2018 Autor Share Napisano 12 Maja 2018 Serwusik. Specjalnie dla mandrivecs różnice jakie uwzględnił Drago miedzy pustynnymi a europejskimi wersjami: Odcięty tłumnik I doklejony nowy wg. jedynego zdjęcia i to modelu: Zderzak: "Kosze" na błotnikach: Dodatkowy zbiornik paliwa: Brak uchwytów. poszpachlowane miejsca ich mocowania: Zaślepiony jeden reflektor: Wersja europejska: Wersje pustynne: pierwsza Druga: Razem: Pozdrawiam. Do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Maja 2018 Share Napisano 12 Maja 2018 Wszystkie mają tak samo wycięte żebra w atrapach chłodnic, ja bym na Twoim miejscu to trochę zróżnicował np. w jednym z tych 2-óch pustynnych wyciął wszystkie żebra , a np. jedno dokleił w tym z ETO. A jako że to pojazdy używane na bezdrożach pustyni to i przydałoby się je trochę zdewastować (np. powyginać zderzaki, błotniki itp.)Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Maja 2018 Share Napisano 13 Maja 2018 Co do szpachlowania niewykorzystanych otworów po mocowaniach wszelakich to usuń szpachel. Z wozów odkręcano/usuwano co się tylko da, żeby zmniejszyć masę do zrzutu i nikt nie zaślepiał powstałych w ten sposób otworów montażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Maja 2018 Share Napisano 13 Maja 2018 Co do szpachlowania niewykorzystanych otworów po mocowaniach wszelakich to usuń szpachel. Z wozów odkręcano/usuwano co się tylko da, żeby zmniejszyć masę do zrzutu i nikt nie zaślepiał powstałych w ten sposób otworów montażowych. Jakieś foto archiwalne z dziurami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Maja 2018 Share Napisano 13 Maja 2018 Otwórz mój warsztat, do którego wklejałem linka. Masz zdjęcia pojazdu na którym się wzorowałem. Tylko zainstaluj patcha, żeby otwierał się zdjęcia z PhotoBucket. Dwa to logika. Jeśli ktoś na prędce przygotowywał seryjne willysy do zrzutu, nawet kosztem ożebrowania chłodnicy to raczej nie szpachlował otworów, bo po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 14 Maja 2018 Autor Share Napisano 14 Maja 2018 Serwusik. Logika logiką...ale na tych zdjęciach nie widać otworów po uchwytach... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 16 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2018 Serwusik. Mała aktualizacja: Teraz pora na tobołkowanie które powoli, bardzo powoli się maluje Następnie lakier matowy, pigmenciki, znowu lakier i koniec pierwszego etapu projektu Wszelakie sugestie mile widziane. Do następnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 29 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2018 Serwusik. Zapraszam do galerii... Następny model na warsztat: Pierwsze cięcie już wkrótce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 5 Lipca 2018 Autor Share Napisano 5 Lipca 2018 Serwusik. Lecimy dalej z koksem Tamiya 35219 - Jeep Willys MB + MM MAC08 Accessories for LRDG/SAS Jeep + dedykowane blaszki edka Do następnego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Lipca 2018 Share Napisano 6 Lipca 2018 Robi się poważne stadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 13 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2018 Serwusik. Pchamy relację z ulepku dalej: troszkę blaszek doszło... W podkładzie: I malowanko: Dalsze malowanie i łosz tylko na kadłubie: Teraz aby jeszcze płukanka na tobołkach, bambetlach i detalach, podmalować szczegóły i poprawki, pokleić w całość, matowy lakier i pigmenty i KONIEC Pozdrawiam Do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 16 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2018 Serwusik. Zapraszam do galerii W następnym odcinku oto takie cudaki będę lepić: Pozdrawiam Do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berni Napisano 12 Września 2018 Autor Share Napisano 12 Września 2018 Serwusik... Lecimy dalej z tematem LRDG: Pozdrawiam. Do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi