Bengal Napisano 3 Czerwca 2018 Share Napisano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Jadąc ostatnio na mazury, w końcu zatrzymałem się przy nim i zrobiłem parę zdjęć. Lokalizacja : Morgowniki - https://goo.gl/maps/XgruZ8XTRgJ2 Jeśli dobrze znalazłem, to była to walka o Nowogród w 1939r. i obok stoją dwie mam nadzieję, że komuś się przydadzą Edytowane 4 Czerwca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 3 Czerwca 2018 Podaj na poczatku pierwszego wpisu, gdzie to jest no i jakieś podstawowe informacje o tym egzemplarzu, jeśli posiadasz - wartość wątku nabierze na znaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 3 Czerwca 2018 Super zdjęcia. Dzięki przydadzą się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 3 Czerwca 2018 Share Napisano 3 Czerwca 2018 Podaj na poczatku pierwszego wpisu, gdzie to jest Nowogród k. Łomży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Czerwca 2018 Share Napisano 4 Czerwca 2018 Jak bym dorwał tych co na pomnikowych pojazdach piszą to bym [cenzura, groźby karalne]. T-34 chyba wojennej produkcji, fabryka 112? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2018 Podaj na poczatku pierwszego wpisu, gdzie to jest no i jakieś podstawowe informacje o tym egzemplarzu, jeśli posiadasz - wartość wątku nabierze na znaczeniu. Poprawiłem, natomiast nie posiadam więcej informacji o tym egzemplarzu. Super zdjęcia. Dzięki przydadzą się Mogę zrobić następnym razem, więcej zdjęć. Jak bym dorwał tych co na pomnikowych pojazdach piszą to bym [cenzura, groźby karalne]. T-34 chyba wojennej produkcji, fabryka 112? Wiem, dokładnie to samo pomyślałem. Odnośnie produkcji i fabryki to nie wiem nic na ten temat :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 4 Czerwca 2018 Super zdjęcia. Dzięki przydadzą się Mogę zrobić następnym razem, więcej zdjęć. Będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Czerwca 2018 Share Napisano 4 Czerwca 2018 Jeśli dobrze znalazłem, to była to walka o Nowogród w 1939r. Dokładnie tak. Były to walki obronne na linii Narwi prowadzone w dniach 8-10 września 1939 przez SGO "Narew" Podejścia do Nowogrodu broniło ok 800 polskich żołnierzy. Walczono min. o ten bunkier: a tak to wygląda dzisiaj (coroczna inscenizacja walk obronnych) A sam czołg trafił na pomnik w dniu 14.09 1974 I tak sobie tam stoi i jak na razie opiera się zakusom "rozbieraczy pomników" komunistycznych. Chociaż było bardzooo blisko do rozpierduchy. Ale jak widać "pisarzom" (m.in. z Zamościa) trochę mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 4 Czerwca 2018 Share Napisano 4 Czerwca 2018 A jaki związek ma T-34 z Bitwą o Nowogród we wrześniu 39'? Bo się lekko zgubiłem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Czerwca 2018 Share Napisano 4 Czerwca 2018 A jaki związek ma T-34 z Bitwą o Nowogród we wrześniu 39'? Żadną No chyba że lokalizacyjną Stoi na wzniesieniu vis a vis przedmiotowego bunkra (jakieś 200m odległości między nimi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi