Thalgonis Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Witam, jakiś czas temu zakupiłem sobie zestaw "Early Luftwaffe" od Hataki (do pędzla, niebieski). Kiedy zacząłem malować jedną z tych farbek (RLM02) okazało się, że chyba była "zepsuta" ponieważ nie dało się jej dobrze wymieszać (mimo kulki w środku), była potwornie zapowietrzona i w zasadzie ściekała wręcz po modelu (mimo NIE zastosowania rozcieńczania). Zareklamowałem i natychmiast, bez żadnego "gadania" dostałem jeszcze raz cały zestaw (mimo iż reklamowałem właściwie tylko jeden kolor z czterech w zestawie). Oczywiście DUŻY PLUS dla firmy Hataka za taką obsługę klienta. Ale właściwie to ja chciałem o czymś innym :-) Zastanawiam się czy farby modelarskie mają jakąś... datę ważności :-) Pomijam efekt wysychania w opakowaniu, bo to raczej świadczy o niechlujnym zamknięciu takiego opakowania przez użytkownika. Zacząłem się przyglądać opakowaniom, które posiadam (Hataka, Mr. Color, Vallejo) i nigdzie nie ma takiej informacji o ważności... Czyli co, obowiązuje takie motto "Wieczne używanie racz jej dać Panie"? ;-) PS. a propos Hataka: chodzą "słuchy" na sieci, że to farby trudne dla modelarzy początkujących ( a ja takim jestem). Potwierdzi ktoś? Mają takie fajne zestawy, że się skusiłem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Chyba słyszałeś o serii Orange, która jest dedykowana do aerografu. Trudna jest pewnie dlatego, że to dość transparentna farba (ja uważam to za zaletę) i nie kryje po pierwszym razie. A początkujący oczekują pełnego krycia na raz Co do Hataki niebieskiej to moje wrażenia z pędzelkowania pierdółek (maluję aerografem) są bardzo pozytywne. Powiedziałbym nawet, że lepsze niż Vallejo. Za niebieską Hataką przemawia też to, że mają seriię farb w małych opakowaniach za ok. 6 zł i nie muszę zaraz wydawać żeby wykorzystać kilka kropel potrzebnego koloru prawie 2x więcej na Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2018 Czyli trochę mnie uspokoijeś :-) Powiedz mi tylko jeszcze czy rozcieńczasz te farby czy walisz prosto z opakowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Ja co prawda maluję pomarańczową, i zamówiłem do tej pory dwa zestawy tylko, ale drugim zestawem jestem rozczarowany. Opakowania się nie dokręcają i przeciekają (np. przy mieszaniu). Z resztą, już kiedy otworzyłem pudełko okazało się, że farba wyciekała, bo buteleczki były poplamione farbą. Nie wiem, czy to tylko jednorazowa wpadka, czy to trafia się częściej? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Czyli trochę mnie uspokoijeś :-) Powiedz mi tylko jeszcze czy rozcieńczasz te farby czy walisz prosto z opakowania? Rozcieńczanie stosuję prawie zawsze - pomaga to w osiągnięciu porządanych efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Lekko rozcieńczam jak farby ubywa z buteleczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Ja co prawda maluję pomarańczową, i zamówiłem do tej pory dwa zestawy tylko, ale drugim zestawem jestem rozczarowany. Opakowania się nie dokręcają i przeciekają (np. przy mieszaniu). Z resztą, już kiedy otworzyłem pudełko okazało się, że farba wyciekała, bo buteleczki były poplamione farbą. Nie wiem, czy to tylko jednorazowa wpadka, czy to trafia się częściej? Pozdrawiam Krzysiek Ostatnio kupiłem (seria pomarańczowa) Hataka Hobby HTK-C024 P.R. Pink Hataka Hobby HTK-C051 Camotint Green Hataka Hobby HTK-C042 P.R. Blue Potwierdzam - zakrętki się słabo dokręcają, farba przy mieszaniu wycieka. Już przy rozpakowaniu paczki buteleczki były brudne od farby. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Witam, ostatnio zakupiłem farby Hataka Orange Line do su22. Nie miałem z takimi farbami jeszcze styczności, czym je rozcieńczyć pod aerograf ?. Jaki rozcieńczalnik polecacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Mi się z linią Orange najlepiej pracuje przy firmowym rozcieńczalniku, ale można też dolewać Gunze Leveling Thinner. Proporcja 50:50 to na początek najlepsza droga. Potem można zwiększyć na korzyść rozcieńczalnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 50:50 to zdecydowanie za mało do Hataki Orange. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Dlatego proponuję od tego zacząć i dalej zwiększać ilość rozcieńczalnika, którego udział może spokojnie sięgnąć 70-80%. Ale to już zależy od indywidualnych upodobań i ustawień aerografu oraz efektów jakie się chce osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Odkopuję wątek. Czy czerwona hataka nadaje się pod pędzel? Chodzi mi o A002 Polish heli dark green do malowania polskich śmigłowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Lipca 2022 Share Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) Nie bardzo... Ale ma wyjść z serii blue: B002 Na moje hobby: Zapowiedź Hataka Hobby HTK-B002 Polish Heli Dark Green Edytowane 27 Lipca 2022 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Lipca 2022 Share Napisano 27 Lipca 2022 28 minut temu, myszaty napisał: Nie bardzo... Ale ma wyjść z serii blue: B002 Na moje hobby: Zapowiedź Hataka Hobby HTK-B002 Polish Heli Dark Green Fajnie, że ma kiedyś wyjść, ale trochę szkoda, że ta z czerwonej serii nie nadaje się pod pędzel, bo mam już prawie sklejonego Mi-17 i chciałem go pomalować. Chyba, że jest jakiś odpowiednik np od Tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi