Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

IMG_1414.JPG

Rozpoczynam budowę SU-100 w 1/72. Początkowo planowałem model Zvezdy, ale trafił mi się okazyjnie Unimodels. Już widać, że będzie wymagał więcej pracy od Zvezdy, bo są nadlewki i jamy skurczowe.

Dziś go sobie obejrzałem i poszukałem trochę zdjęć.

Żeby nie było, że nic nie zrobiłem to skleiłem wannę i na dziś niestety tylko tyle.

IMG_1412.JPG

Edytowane przez Gość
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Nie powiem, całkiem przyjemnie składa się model firmy Unimodels, choć pewnie w porównaniu do Zwezdy wymaga więcej samodzielnych decyzji bo np.nie ma nawierconych otworów do spasowania elementów. W każdym razie wszystko ładnie pasuje, a początkowo oceniłem go zbyt surowo, bo jama skurczowa była tylko w jednym elemencie, który z resztą w tym modelu nie jest wykorzystywany.

Jest już bryła i skleiłem gąsienice. Dorobiłem też spawy w kilku miejscach, ale chyba jeszcze nie wszędzie gdzie być powinny i strukturę odlewu.

IMG_1450.JPG

IMG_1453.JPG

W trakcie przymiarki osłon wydechu, jedna z osłon wystrzeliła mi z pęsety gdzieś chyba w kosmos. Mimo przeszukania całego pokoju nie udało mi się jej znaleźć, więc doszła dodatkowa robota z dorobieniem zapasowej osłony.

IMG_1451.JPG

IMG_1452.JPG

Edytowane przez Gość
Napisano

Zaczyna być ciekawie. Jako notoryczny sklejacz T-34 i pochodnych od UM zwrócę uwagę na jedno paskudne miejsce tych modeli - połączenie góry kadłuba z dołem od tyłu. Żeby tu uzyskać równe połączenie a jednocześnie nie zlikwidować głów śrub łączących trzeba mieć super ręce. Mnie ratuje maskowanie brudem...

Napisano (edytowane)
Jako notoryczny sklejacz T-34 i pochodnych od UM zwrócę uwagę na jedno paskudne miejsce tych modeli - połączenie góry kadłuba z dołem od tyłu. Żeby tu uzyskać równe połączenie a jednocześnie nie zlikwidować głów śrub łączących trzeba mieć super ręce. Mnie ratuje maskowanie brudem...

To prawda. Gdyby chcieć idealnie zaszpachlować i wyrównać to śruby znikną. Tak w ogóle gdyby robić to zgodnie z instrukcją to powstałyby duże nierówności i szczeliny przy górnej części kadłuba, a dół byłby całkiem znośny. Ponieważ wkleiłem odwrotnie, najpierw do górnej i do niej równałem to nierówności wyszły mi od spodu, ale tam już mogłem szlifować. Wygląda to teraz tak:

IMG_1466.JPG

Wczoraj dorobiłem dodatkowe zaczepy, wyszły chyba trochę nie w tej skali, ale jak będą zielone to może nie beda się tak rzucały w oczy. Na jakim zdjęciu widziałem włożone elementy gąsienic za uchwyt przy wieży i tak w moim modelu postanowiłem zrobić.

IMG_1469.JPG

Dopiero na zdjęcia dostrzegam własne niedoróbki. A wydawało mi się, że tak go dopieściłem...

Edytowane przez Gość
Napisano

Ten układ jezdny jest naprawdę męczący...zwłaszcza gąski...Chyba wolałbym zvezde bo znacznie łatwiejsza w budowie...ale góra tutaj fajniejsza chyba. Jakie malowanie planujesz?

Napisano

Witam

Podglądam i zerkam. Może w końcu pod wpływem tego warsztatu zmuszę się do skończenia swojego "100 Su-chara:

Uchwyty na gąsienice powinny być odrobinę delikatniejsze, ja wybrnąłem z tematu w ten sposób:

SfU6JJn.jpg?1

(Su-85 UM)

Szkoda że zostawiłeś zestawową lufę, można było się pokusić o wstawienie metalowej z RB (3,69 zł)

A tylną płytę da się dopasować:

O11l5f1.jpg?1

Czekam na efekt końcowy

Napisano (edytowane)
jerzype: Ten układ jezdny jest naprawdę męczący...zwłaszcza gąski...Chyba wolałbym zvezde bo znacznie łatwiejsza w budowie...ale góra tutaj fajniejsza chyba. Jakie malowanie planujesz?

Pewnie Zvezda łatwiejsza, ale chciałem sprawdzić jakość modeli firmy Unimodels, bo mają duży i ciekawy wybór. Jestem zadowolony, biorąc pod uwagę cenę, jakość tworzyła i detale - to fajny model, a układ jezdny składa się całkiem przyjemnie - dużo fajniej niż w niedawno skończonym Elephancie. Na pewno nie jest to mój ostatni model Unimodels.

Jeśli chodzi o malowanie, to myślałem o klasycznym malowaniu, czyli rosyjska zieleń - trochę wypłowiała i odbarwiona, a na to zimowy kamo - już nieco spłukany - taki wczesno-wiosenny. Oparłem się trochę na tym zdjęciu, dlatego też nie montowałem osłon gąsienic z przodu. Malowanie zimowe, to coś czego jeszcze nie robiłem i jest okazja coś spieprzyć dokumentnie

berlin.jpg

abtb: Szkoda że zostawiłeś zestawową lufę, można było się pokusić o wstawienie metalowej z RB (3,69 zł)

A tylną płytę da się dopasować

Z lufą to faktycznie szkoda, że tak wyszło - ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że do takich maluchów robi się lufy. Przy kolejnych czołgach będę sprawdzał - bo to przecież nie ostatni.

Przyznaję, że pięknie spasowałeś tył i w ogóle ładnie zrobiony ten Twój SU. Trzeba czasem zobaczyć, że można lepiej - nic bardziej człowieka nie mobilizuje.

Jak zrobiłeś pasy mocujące ogniwa ? Jestem pod wrażeniem !

Przy tym co pokazałeś to, to co ja jak zrobiłem to jakieś modelarskie kalectwo, ale chyba na razie nie stać mnie na więcej w tej skali.

Edytowane przez Gość
Napisano
Z lufą to faktycznie szkoda, że tak wyszło

Ano szkoda, ale nauczka na przyszłość

NWhlxLj.jpg

oczywiście do innych Um lufy też są:

z5tTpKx.jpg

Jak zrobiłeś pasy mocujące ogniwa ? Jestem pod wrażeniem !

Taśma Dragona cięta na paski o szer 1mm plus klamerki z drutu aluminiowego. Dwa ogniwa składasz razem (bez grzebienia i z grzebieniem), owijasz pomalowaną taśmą i w trakcie owijania zakładasz klamerkę i włala jak mawiają francuskie projektanta

Tak po prawdzie to powinieneś te uchwyty wywalić, w oryginale są to takie "c" naspawane na kadłub i błotnik i odgięte odrobinę. mocowało się do nich skórzane pasy które po prostu zapinało się po ułożeniu ogniw. W "72" to naprawdę mały element, tak na oko jakieś 2x1,5mm i wykonane z drutu 0,1/0,2mm.

A co spasowania tylnej płyty:

wfytoiB.jpg

(Su 100 Um)

w ogóle ładnie zrobiony ten Twój SU.

Do pancerki to jam dwie lewe ręce z czego jedna w gipsie

czyli rosyjska zieleń - trochę wypłowiała i odbarwiona, a na to zimowy kamo

W18udpY.jpg

Inne Su-chary do obejrzenia w Galerii pt "Takie sobie Su-chary" oraz "Su 122 Aer Moldowa"

Czy jakoś tak

I już nie zaśmiecam wątku.

Życzę powodzenia w budowie i czekam na efekt końcowy

Napisano

abtb: I już nie zaśmiecam wątku.

Wątku nie zaśmiecasz, przeciwnie - bardzo go wzbogaciłeś. Dzięki za zdjęcia i rady.

Fajny ten Twój SU-85, też mam go w planach. Ze zdjęć widzę, że miałeś u siebie prawdziwą linię produkcyjną sowieckich maszyn

Napisano
I już nie zaśmiecam wątku.

Obiecałem ale niestety "pękłem"

Zapodaję fotkę na której doskonale widać położenie uchwytów do mocowania zapasowych ogniw na bocznym pancerzu wieży (6 szt):

bXbt4Rr.jpg

Warto też zwrócić uwagę na smaczek jakim są koła jezdne (chyba od T-54/55)

Ze zdjęć widzę, że miałeś u siebie prawdziwą linię produkcyjną sowieckich maszyn

Coś się tam ulepiło

f5iQ3r1.jpg

Su 100 i Su 85M w "drodze" i może w tym roku dołączą do kolekcji.

Napisano
Coś się tam ulepiło

Fajne "coś tam"

Ja znalazłem coś takiego. Wiem, że powinienem podać link, ale nie pamiętam gdzie je znalazłem, a zdjęcie zapisałem na u siebie na dysku.

Tak, czy inaczej zrobiłem je zbyt grube.

S11.jpg

Napisano

Kolor to trochę eksperyment. Doświadczenie ze wcześniejsze stosowania filtrów i łoszowania pokazało mi, że nałożone barwy podkładowe raczej ciemnieją po tych operacjach. Z tego powodu pomalowałem go nieco jaśniej niż docelowo zakładam, że ma być.

IMG_1597.JPG

IMG_1599.JPG

IMG_1600.JPG

Napisano

Coraz ładniej! Powalcz jeszcze troszkę z blaszaną siatką nad żaluzjami - miejscami odrobinę odstaje od plastiku. To dość trudny do idealnego wygięcia element, proponuję szpachlówkę w płynie w szczeliny między nim a plastikiem. Zalane farbą otwory w blaszce proponuję przetkać grubą igłą. Ja blaszkę maluję i przetykam w niej otwory przed przyklejeniem, teraz może być trudniej.

Napisano

Po tym kolorze plastiku to nie kupiłbym modelu. Patrząc na sam plastik to sie rzygać chce już wolałbym kupic z innej firmy

Napisano
Coraz ładniej! Powalcz jeszcze troszkę z blaszaną siatką nad żaluzjami - miejscami odrobinę odstaje od plastiku. To dość trudny do idealnego wygięcia element, proponuję szpachlówkę w płynie w szczeliny między nim a plastikiem. Zalane farbą otwory w blaszce proponuję przetkać grubą igłą. Ja blaszkę maluję i przetykam w niej otwory przed przyklejeniem, teraz może być trudniej.

Dzięki, popracuję nad tym. Popełniłem błąd - gdybym wyciął otwór pod siatką przed jej przyklejeniem to nawet po malowaniu prawdopodobnie nie zatkałbym otworów. Teraz patent z igłą pewnie będzie jakimś rozwiązaniem problemu.

Po tym kolorze plastiku to nie kupiłbym modelu. Patrząc na sam plastik to sie rzygać chce już wolałbym kupic z innej firmy

Hm... decydując o zakupie zwracam uwagę na inne walory modelu, ale rozumiem, że taki jak ten może Ci się nie podobać.

• 2 weeks later...
Napisano

Kamo zimowe z odpryskami, które zrobiłem było zaplanowane, ale wiedziałem że może się nie udać - bo to technika, której nie opanowałem. Delikatnie mówiąc nie jest to efekt, który chciałem uzyskać i ogólnie mówiąc jestem niezadowolony, a model mi się nie podoba. Ponieważ jednak zdecydowałem się na prowadzić warsztat na forum wstawiam zdjęcia mojej porażki. Model oczywiście dokończę wstawiając zdjęcia, ale chyba w galerii to już go nie wystawię.

Tak to teraz wygląda:

IMG_2027.JPG

IMG_2044.JPG

Napisano

Czekaj z lamentem. Weź go zabezpiecz lakierem matowym I daj na to biały filtr z farby olejnej. Zobacz efekt I najwyżej jeszcze raz. To powinno zniwelować taka różnicę w kolorystyce, ale nie zakryć zieleni.