DamianosPL Napisano 16 Lipca 2018 Share Napisano 16 Lipca 2018 Witam mam pytanie bo mam ramki w modelach o kolorze czarnym albo zielonym i będę malował w podobnym kolorze czy nada się podkład biały najlepiej w sprayu za 10zł z castroramy czy lepiej kupić humbrola w sprayu za 22zł? Chciałbym żeby lepiej nakładać kolor z zielonego na zielony ale np inny odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 17 Lipca 2018 Autor Share Napisano 17 Lipca 2018 Trochę nie opłacalne bo za te samą cene mam 150ml humbrola zamiast 100ml tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 Sądzisz, że to są takie same podkłady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 17 Lipca 2018 Autor Share Napisano 17 Lipca 2018 Przecież na te humbrola mozna malować inne kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Jeżeli będziesz podchodzić do modelarstwa na zasadzie "byle taniej", to daleko nie zajedziesz i wydasz więcej. Podkład Tamki nie w puszcze kupuj, tylko w słoiczku. I go rozcieńczaj. Mi jeden starczył na 6 modeli. A jest genialny. Nakładałeś aerografem ? Kolega "DamianosPL" daje pędzlem prosto z puszki bez rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Spotter trochę źle napisałem.Kolega maluje farbami prosto z puszki bez rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Kolega maluje farbami prosto z puszki bez rozcieńczania. I tu się Kolega mija z prawdą W którymś z warsztatów Kolega DamianosPL napisał że rozcieńcza a rozcieńczalnik pozyskuje metodą zbieractwa ("zajumywania") z firmy w której pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Jeżeli tak to zwracam honor.Poprostu przestałem śledzić warsztaty kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Poprostu przestałem śledzić warsztaty kolegi. Ze względów zdrowotnych i estetycznych też podjąłem taką decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Gdybyście obserwowali to byście wiedzieli, że kolega Damianos robi pewne postępy w swoim wykonaniu. Nie jest to aż taki skok jak skok ego niektórych komentujących, ale jest... Może tak wrócić do pytania z początku wątku? Sam maluję pędzlem i szukam jakiejś alternatywy dla Tamki w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 W sprayu się kompletnie nie opłaca ale jeśli już to podkłady z gradacja 1500 finishing surfacer - genialne: http://mrhobby.pl/category/preparaty-w-sprayu-podklady i to: https://www.rebel.pl/product.php/1,1191/98382/Citadel-Chaos-Black-Model-Paint-spray-2015.html Ale DOBREGO sprayu w cenie 10 czy 15 zeta po prostu nie ma. I nie chodzi o to, że mozna coś takiego dostać w sklepie. Samochodowe spraye po prostu maja "grubsze ziarno" bo chodzi o to żeby wyrównywały powierzchnie a nie żeby pozostawiły szczegóły faktury. A samo użycie - klasyka - dobrze wymieszać, podgrzać lekko puszkę w ciepłej wodzie, malowanie najlepiej na powietrzu bo propellant śmierdzi tak, że thinner gunze przy tym nie ma zapachu no i malowanie przejściami - zaczynasz/konczysz poza modelem. robić tak jak na YT sa filmy z alowaniem samochodów sprayem i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Nie wiem czy kolega próbował podkłady w słoiczkach też robione przez Tamiyę.Bo te Mr.Hobby to chyba jednak bardziej pod aero podchodzą .Może ktoś próbował i się podzieli swoją wiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 9 Września 2019 Share Napisano 9 Września 2019 (edytowane) Wie ktoś czym to się różni? Różnica w cenie około 5zł, pojemność ta sama. Czy jest różnica w jakości, przyczepności, kryciu czy coś? https://www.mojehobby.pl/products/SF-287-Mr.Primer-Surfacer-1000.html https://www.mojehobby.pl/products/SF-284-Mr.-Surfacer-1000-40ml.html Edytowane 9 Września 2019 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 9 Września 2019 Share Napisano 9 Września 2019 284 to stare opakowanie, 287 nowe. Nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 9 Września 2019 Share Napisano 9 Września 2019 6 minut temu, mbrnnr napisał: 284 to stare opakowanie, 287 nowe. Nic więcej. Czyli "284" może być starą dostawą, leżakiem magazynowym, na pół zeschłym, zjełczałym i lepiej nie ryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 9 Września 2019 Share Napisano 9 Września 2019 Nie myślę, by był jakiś problem, ale te zamknięcie nie jest zbyt szczelne i gorzej się otwiera. Z czasem może szybciej zgęstnieć. Jeśli zadbasz o czystość, będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi