atomz Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Witam Pracuje nad MiGiem 29. Położyłem lakier błyszczący X-22 tamiyi, potem na to kalki no i chce i kłade Xf-86 czyli lakier matowy aby zmatowić model. Położyłem już trzy warstwy a nadal wygląda to jak satyna. Co robić? Czy więcej warstw matu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 A dobrze rozmieszałeś? XF-86 się szybko rozwarstwia i dobrze i długo trza mieszać. Czasami warstwa na dnie jest już na tyle gęsta i zastała że wstrząsanie słoiczkiem nie wystarczy. Trzeba poruszyć wykałaczką, dobrze odkleić od dna i wtedy trząchać. Albo użyć Alclada Klear Kote Matt ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Hataka też ma fajny lakier matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Ja z kolei polecam Mr.Hobby C189 Flat Base Smooth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Nie wiem, po co Ci 100% mat na MiG-29, ale XF-86 takiej powierzchni nie uzyskasz. Trupi mat, prosty w użytku - AK Ultra Matte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Bardzo dobra jest HATAKA - XP07 KRYSTEK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atomz Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Witam Przepraszam że nie odpisywałem ale praca przy migu wre. Jutro się wybieram do modelarskiego i mają oni tam i hataki i mr. color. I teraz mam dylemat czy wybrać tą hatake którą jeden z kolegów wymienił czy może jakiś lakierek właśnie od gunze serii c ???? Albo Alclada Clear Cote Matt? Ale ten ostatni troche kosztuje. Ja rencista. Pieniądze musze liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Klear Kote Matt to bulta 120ml - przy przeliczaniu np na Tamkę 10ml wychodzi 3-3,5 za 10ml, na Hatakę XP-07 17ml wychodzi 5-5,5zł za 17ml. Jest mega wydajny jak za tę cenę a dla mnie plusem jest że da sie go rozcieńczać Lacquer Thinner Tamki (ten z żółtą nakrętką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Nie ma problemu z zaschnięciem? Bo słyszałem że właśnie ma, że długo schnie i nigdy do końca nie wysycha i dlatego trochę boję się tego używać. Jak to jest z tymi lakierami bezbarwnymi Alclada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Ja używam Klear Kote Light Sheen i nie ma problemów ze schnięciem. Daje satynowe wykończenie. Za pierwszym razem tylko zapomniałem, że to nie akryl i rozmazałem go trochę washem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Schnie szybko i daje ładną równą powierzchnie bez białych śladów, ale fakt pod wasza sie nie nadaje. Dlatego ja używam tylko matu. Błyszczące to LP-09 albo GX-100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atomz Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Schnie szybko i daje ładną równą powierzchnie bez białych śladów, ale fakt pod wasza sie nie nadaje. Dlatego ja używam tylko matu. Błyszczące to LP-09 albo GX-100 Dobra spróbuje tego Alclada Klear Kote Matt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atomz Napisano 1 Września 2018 Autor Share Napisano 1 Września 2018 Zanim kupie to cudo to chciałbym się zapytać czy można alclad clear kote matte rozcieńczać przy pomocy leveling thinnera(nie mam w tej chwile laquer thinnera od tamiyi)??? I w jakich proporcjach rozcieńczać? I czy można nim zabezpieczać kalki(czy jest agresywny na kalki)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 1 Września 2018 Share Napisano 1 Września 2018 Alclady ogólnie nakładasz prosto z butelki, nierozcieńczone. Ja czasem rozcieńczam ich metalizery Leveling thinnerem albo nitro, bo mi zapychają dyszę 0.18. Ale to tylko do malowania detali na małym ciśnieniu. Z kalkami nie reaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atomz Napisano 1 Września 2018 Autor Share Napisano 1 Września 2018 OK Dzięki wielkie. Kupie i wypróbuje to cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Jak już spróbujesz tego Alclada Klear Kote, to nie wracaj z płaczem, że Ci chemia Jimeneza lub AK zdarła z modelu bo to są emalie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atomz Napisano 2 Września 2018 Autor Share Napisano 2 Września 2018 Ktoś tu próbuje czyimś kosztem nabić sobie kapitał bo skąd wiesz że używam chemii tych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Jest mi serdecznie obojętne jakiej chemii używasz. Efekt końcowy będzie taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atomz Napisano 2 Września 2018 Autor Share Napisano 2 Września 2018 Ok dziękuję ci za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi