Skocz do zawartości

IJN Yamato 1/350 Tamiya + Pontos + Eduard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czekając na pokład do POW zacznę sobie takie cuś:

42863085540_c70dd0c9ba_c.jpg

Niestety model to stara Tamiya, nie 'new tool'

Do zestawu Tamiy'i kupiłem 3 zestawy Eduarda i 2 zestawy Pontosa. Może to uratuje trochę sytuację...

Jakość plastików pozostawię bez komentarza. Wszystkie wycięte i posegregowane:

42863085350_58551601ac_c.jpg

Napisano
Niestety model to stara Tamiya, nie 'new tool'

Jakość plastików pozostawię bez komentarza. Wszystkie wycięte i posegregowane:

Możesz napisać coś więcej o tym egzemplarzu? ostatnio trafiłem go w b.dobrej cenie i zastanawiałem się czy nie zakupić

Napisano

Wyślij mi na priv maila to Ci wyślę skan instrukcji. Bieda ogólnie, dużo uproszczeń, błędów, plastik twardy, masa nadlewów. Zabawa z łączeniem kadłuba z elementami pokładu potrwa pewnie cały dzień bo już zacząłem się tym bawić...

Napisano

Instrukcje mam, właśnie chodziło mi o taka opinie jaka usłyszałem, dzięki i powodzenia!

Napisano

Petarda! Japoniec z całą galaktyką dodatków! 2 lata masz z głowy! Co prawda szkoda, ze to nie jakaś Kirishima albo coś z dziwolągow typu Ise... Ale zasiadam z przyjemnością.

Napisano

Jajamoto jak inne dżapsy są z niewiadomych dla mnie przyczyn strasznie drogie. Za mną chodzi Kongo albo Kirishima, ale to jeszcze trochę. Na razie będę patrzył jak ci idzie.

Napisano

Voyteque czy to jest wersja z silniczkami? 3 lata temu dostałem takiego Yamato o kumpla, tylko że na pudełku nie było żadnego logo firmy, kompletny no name. Nadruk jak z Tamki, ale cholera wie co to za firma. Jakość wykonania części była bardzo słaba i miałem wrażenie że robię okręt wykonany jakby z plasteliny ( ardzo mało szczegółów) W dodatku blachy Eduarda dość słabo pasowały, a w szczególności metalowe pokłady.

Napisano
Voyteque czy to jest wersja z silniczkami? 3 lata temu dostałem takiego Yamato o kumpla, tylko że na pudełku nie było żadnego logo firmy, kompletny no name. Nadruk jak z Tamki, ale cholera wie co to za firma. Jakość wykonania części była bardzo słaba i miałem wrażenie że robię okręt wykonany jakby z plasteliny ( ardzo mało szczegółów) W dodatku blachy Eduarda dość słabo pasowały, a w szczególności metalowe pokłady.

Kolega chyba mówi o tej wersji:

KLIK

Napisano

Dokładnie sjr Sprzedawca napisał, że pudełko nosi ślady upływu czasu, ale według mnie to cały model nosi ślady upływu czasu Pomijając to wszystko i te niedociągnięcia, to naprawdę miło wspominam jego budowę

Napisano

Voyteque, jeśli on taki słaby to czemu on??! Ktoś kiedyś powiedział że szkoda czasu w życiu na czytanie słabych książek.. myślę, że można to odnieść do modeli.

Są oczywiście nieliczni modelarze magicy jak Mikolaj75 potrafiący z gÓ.. robić arcydzieło (Su20) ale tam model to w zasadzie podstawa do budowania od podstaw.

Co do ceny nowego.. "gentlemans don't talk about money" ale spójrz na to inaczej.. w przeliczeniu na czas zabawy, to jest to jedno z najtańszych hobby..

BroŃCiepanie nie chcę Cię zniechęcać, ot po prostu głośna dygresja..

Napisano

O, znowu zaczyna się dyskusja akademicka...

Robię tego i już nic nie zmieniam. Jak będzie trzeba będę z hipsu poprawki robił, etc.

P.S. Czy to nie Ty przypadkiem grzebiesz w Titanicu i klniesz jak szewc? ;)

Napisano

Dodam jeszcze, że śledzę wątek, gdzie budowany jest Jajoc z 'new tool' i ilość poprawek jest powalająca!

Obawiam się, że obecnie nie ma żadnego znośnego modelu jajca, ani w 1/350, ani w 1/200. Co w sumie jest zastanawiające biorąc pod uwagę mitologię tego okrętu...

Napisano

Voyteque, żeby nie było, ja przecież uwielbiam samorobki i poprawki. Choć podtrzymuje zdanie, że nawet je robi się przyjemniej na dobrze spasowanym modelu Tak jak piszesz, pontos z edkiem

uratują sytuację. No i hips.. Trzymam kciuki! Będę tu często zaglądać.

A Titanica męczył chudy. Ale tam była rzucona kloNtwa Hooda. Nie liczy się...

Napisano

I przybył mityczny potwór...

44770016501_3bc44bee32_c.jpg

A w środku oprócz modelu i instrukcji takie dwa fajne dodatki:

44770016231_c40d731e70_c.jpg

Tak się wyzłośliwiałem Hunter, ale miałeś rację! Ten model to zupełnie inna bajka! Części czyściutkie, wszystko pasuje... Ideał!

Sam kadłub składa się z kilkunastu części! Zacząłem już składankę:

44770017731_4373065694_c.jpg

44770017411_2f5ace6046_c.jpg

44770016881_dfba06277e_c.jpg

Części kadłuba są skręcane i na upartego można by nawet nie sklejać:

44770017131_9f5ed556e3_c.jpg

Przed założeniem pokładu trzeba zmontować hangar.

Tak to wygląda w opcji podstawowej:

44051165134_01781665f1_c.jpg

Obraz dewastacji:

43860616595_0a7a950415_c.jpg

A tak, to powinno wyglądać:

44770015121_a116ef5c5b_c.jpg

44770015591_03d7c85b35_c.jpg

44770015481_4bfff6207a_c.jpg

• Like 1
Napisano

Jedna szyna trochę krzywo..

Przejrzałem sobie tego Pontosa.. ilość części tamki.. i jeszcze edka. No powiem tak.. kupiłeś sobie parę lat zabawy.. Życzę ogromnej wytrwałości!

Napisano
Jedna szyna trochę krzywo..

Przejrzałem sobie tego Pontosa.. ilość części tamki.. i jeszcze edka. No powiem tak.. kupiłeś sobie parę lat zabawy.. Życzę ogromnej wytrwałości!

Poprawiłem

dawaj ! dwaj ! ...

No daję, daję! Uff... Trzeba się spieszyć póki przybył znawca Jap'sów!

Kadłub sklejony i rozpoczęte prace blacharskie (widzieliście już może Jajota w bieli, jak do ślubu? ):

44064277564_6e4d472aa7_c.jpg

29847472657_0b1ed22345_c.jpg

29847473107_9caf44c4c0_c.jpg

43874169005_b0305a9bcd_c.jpg

43874168745_7eed6fbeb4_c.jpg

Teraz czas na drugą, miejscową warstwę podkładu żeby sprawdzić, czy mi blachy nie pozanikały od tego szlifowania