wiesiek_2 Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Pytanie moje może jest idiotyczne ale coś robie nie tak skoro wychodzi mi nierówno położona powierzchnia lakieru.Powiedzmy że mam kawałek plastiku o wymiarach 10x10cm.Rozcieńczam X-22 1:2, maluje na ciśnieniu 1bar.Ja maluje w ten sposób, że zaczynam od góry, jade od lewej do prawej kawałek po kawałku.Efekt po lakierowaniu jest taki, że ten etap malowania jest widoczny w postaci lini, jedna ciemniejsza, druga jaśniejsza.Nie wiem jak to zniwelować.Na dyszy 0.2 przy ciśnieniu 1bar jakbym miał malować z wiekszej odległości by pokryć jednocześnie wiekszy obszar to sie nie uda bo nie będzie krycia.Jak zwiększe cieśnienie to będzie kaszka. Bawie sie dzisiaij z x-22 i raz wychodzi lepiej a raz gorzej.Ten gorzej jest widoczny na tym zdjęciu https://zapodaj.net/9f4d50086fc92.jpg.html Widać te przejścia przy lakierowaniu, dodatkowo jest skórka pomarańczowa.Jakieś rady? uwielbiam aerograf ale lakierowanie to dla mnie koszmar.5 razy wieksza frajde miałem przy psikaniu z puchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Nie te narzędzie... Do podkładów i lakierów potrzebny jest inny aerograf. Polecam zacząć od tego filmiku. Jest o podkładach, ale problem dotyczy też lakierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 24 Września 2018 Autor Share Napisano 24 Września 2018 Pierwsze słysze żeby specjalnie kupować drugi aero pod lakier... do takiego normlanego modelarstwa nie wystarczy zwykła ultra? napewno masz racje ale mi to sie nie kalkuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Widzisz, człowiek uczy się całe życie... Możesz problem po części rozwiązać zakupem zestawu 0,4mm dyszy i iglicy. https://www.fine-art.com.pl/zestaw-dyszy-0-4mm-do-evolution-infinity-ultra-grafo.html Ewentualnie zakupem taniego aerografu chińskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 24 Września 2018 Autor Share Napisano 24 Września 2018 Dzieki, czyli jednak dysza jest konieczna... bo nie wyobrażam sobie tak sie męczyć przy 0.2 lakierując np B17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Co nie znaczy, że to niemożliwe, wielu używa dyszy 0.2-0.3 i im wystarczy. Na Twoim miejscu spróbowałbym jeszcze mocniej rozcieńczyć (jeśli tworzy się skórka), dodać jakiegoś opóźniacza i spokojnie z większej odległości będziesz mógł malować. Piszesz, że nie będzie krycia. I dobrze, prawidłowe malowanie nie polega na pokryciu za pierwszym razem, a po trzech i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Z metra najlepiej. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Czy Panowie muszą sobie dogryzać w każdym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Z metra najlepiej. :-) O ciśnieniu nie zapomnieć trzeba ze 6 barów na reduktorze, warstwa siądzie jak trzeba A na poważnie, mocniej go rozcieńczaj napewno nie 1:2, a 3 lub 4, i zwiększ ciśnienie próbuj na 1,2 do 1,5, i zobaczysz jak ładnie siada mocno rozcieńczone kilka cienkich warst na dużym ciśnieniu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Września 2018 Super Moderator Share Napisano 24 Września 2018 znowu się zaczyna... ZAWSZE przy malowaniu grubej warstwy czy jak mawiają "samochodziarze" - "wylaniu" lakieru zrobi się skórka pomarańczy nawet na samochodach 1:1 to występuje i nie ma opcji (dlatego samochodziarze malują grubo a potem szlifują- przy samolotach czy pancerce lakier ma być separatorem i nie jest wymagany aż taki clear jak w samochodach no chyba że masz taką potrzebę) większa warstwa = większa dysza bo inaczej się nie da to tak jak z laniem wody do basenu- wężem ogrodowym a strażackim... i nie ma możliwości pokrycia "płynną" warstwą aero z dyszą 0,2 mm tyle w temacie. I bez kolejnych gównoburz o nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 Burze , jak natura pokazuje są bardzo potrzebne . Wszystko się reguluje i wyrównuje w zależności od stopnia odejścia od stanu który ustalił nasz architekt . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Zgadzam się z adm,jak za głośne odgłosy to gadać się nie da;) Tez nie żebym chciał jakoś dyskutować, chociaż moja porada może się nie spodobać. Jeżeli pewne rzeczy trudno na początku osiągnąć aerkiem 0,2 ( też tak mam) radzę sobie przy pomocy spraya. Ja wiem... że to nie jest pełna kontrola, etc. ale nie chodzi o nasycenie barwy, zabiegi tonalne ...a jednolitą powierzchnię. Do podkładów oraz werniksów się nadają i są w pełnym wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Panowie, to jaki w zasadzie jest najlepszy aerograf do podkładów i lakierów? Iwata HP-TH? Może warto się zainteresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 25 Września 2018 Autor Share Napisano 25 Września 2018 Mam już dysze 0.4, lakier nakłada sie w końcu tak jak trzeba.Testowałem X-22 i X-35 i jest wreszcie to czego chciałem.Gorzej z farbami Nie potrafie opanować mega dużego odkurzu, żadna korekta rozcieńczenia nie pomaga, czy to tamiya czy to dobrze rozcienczone vallejo, czy to gunze.Pomaga trochę zwiększenie ciśnienia do 2bar ale i tak jest duży odkurz.Będe musiał jej tylko używać od lakierów i podkładów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 (edytowane) Panowie, to jaki w zasadzie jest najlepszy aerograf do podkładów i lakierów?Iwata HP-TH? Może warto się zainteresować. Chyba każdy który ma duża dziurę , jak narazie chyba żaden z nas kasą nie sra po kątach, by do każdego efektu malowania mieć sikawkę za setki papierów. No a co do odkurzu, cóż się dziwisz ze jest duży skoro dziura duża, masz dwie dysze teraz, to zamieniaj, podkład i lakier bezbarwny z dysza 0,4 będziesz i tak używał zadziej niż 0,2 wiec problem chyba marginalny podmienić sobie dysze na „chwile”. Bo tu widzę zaraz i z tego zrobi się problem, ze cza rozkręcać i podmienić. Masz hajs kup sobie porządna sikawkę pod podkład, do kolorów, i do lakierów bezbarwnych (jak szaleć to szaleć) Private import z JP przestał być już jakimś egzotycznym wyczynem, Solo, ci powie która Iwata jest dobra :P Edytowane 25 Września 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Do każdego nie, ale do podkładu i lakieru to akurat warto mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Solo, to ja myślałem, że Ty masz już wszystkie aerografy z wszystkimi dyszami Nie masz 0.4 czy 0.5? Może zapomniałeś że masz i leży gdzieś w szufladzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Solo ma Procon PS-290... I nic innego nie ma sensu kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Do 0,5 To Solo ma chyba wszystkie aerografy, ale już 0,6mm zapewne nie, bo tylko Harder ma taka dysze dostępną, choć kto wiec cóż On tam w tej szafie trzyma ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Paul Budzik najbardziej zachwala Iwatę HP-TH, bo ma ona wbudowany mechanizm powodujący że plamka ma owalny kształt. No i Iwata to jednak Iwata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 HP-TH nie ma żaden wbudowany mechanizm. HP-TH ma, tak samo jak PS-290, wymienne głowice do plamki owalnej i okrągłej. Procon różni się od HP-TH tylko brakiem zaworu MAC. Na kwestię czy warto dopłacać 100% ceny za zaworek odpowiedziałeś zakupem Procona. Paul Budzik chwali Iwatę HP-BE2 (0,8mm) dlatego, że posiada regulację strumienia. Ten aerograf nie ma owalną plamkę. Jednak jego ulubionym narzędziem jest pistolet RG-3 oidp. RG-3 to dla normalnego modelarza gruby overkill. PS: w jednym filmiku mówi, że HP-TH nie jest tak do końca dobrym rozwiązaniem, w drugim zaś, że to dobre narzędzie... Tyle jeśli chodzi o Paula Budzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 HP-TH podobnie jak 290 ma coś co można nazwać mechanizmem, albo lepiej - funkcjonalnością o której wspominałem. Kształt plamki nie bierze się z kosmosu. Co do 290 - Iwata to jest Iwata, ten Procon jakoś mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Taką końcówkę ma też Paasche Talon/Vision. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Paasche to już w ogóle mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 29 Września 2018 Autor Share Napisano 29 Września 2018 Wiecie może czym spowodowane może być to, że wyszła taka dziwna struktura po drapaniu drugiego koloru camo? Dałem na żółty x-35 równiótkie dwie warstwy, na to lakier do włosów a potem zielony.Farby od tamki.Nie podoba mi sie to, zamiast nieregularnych płatowatych kształtów wychodzą jakieś kropki https://zapodaj.net/f407d739d455d.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi