SmokHaosu Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 jest jeszcze jakas masa plastyczna, tylko zapomniałem, jak się nazywa... Chyba Blue Tack, reggy tego używał przy swoim Tygrysie. Jakby ją na płasko i cienko przyklejać to mogło by zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czes881 Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 A może PARAFILM??? Idealnie przylega do wypukłości. Tniesz wąskie paski i rożciagasz i kleisz do modelu, resztę maskujesz tasmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Dzieki panowie za wszystkie porady. Obecnie model wyglada tak. Zastanawiam sie czy nie zrobic jeszcze sazrej lufy? Kolejny etap to krzyze musze jakisz szablon zrobic. Potem nazwa. I sidolux. A bylo juz tak po chusteczkach Nigdy wiecej chusteczek. Swoja droga niezle maskowanie "Dobrze sie stalo, ze sie zle stalo" Lech Walesa Tym cytatem pozwolilem sobie splentowac ostatni weekend modelarski. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 To foto z husteczkami jest odjechane Ja bym zostawił całą górę w tym kolorku, nie wiem, czy z szarą lufą nie zrobi się za duży bajzel kolorystyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 czy z szarą lufą nie zrobi się za duży bajzel kolorystyczny. Fakt model juz teraz jest ciekawy kolorystycznie, nie ma co przesadzac, bo sie kiczowaty zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Podkład z tego co wiem na lufie był szary. Jaką podstawkę zrobisz? Może jakiś warsztat? Osobiście wątpię żeby ktoś wypuszczał pojazd z takim malowaniem z fabryki lub warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Podstawka bedzie mala, kostka brukowa a na niej ten pojazd. Pojazd bedzie opuszczony, obok bedzie stal zolnierz radziecki i tyle. A o histori powstania modelu pisalem na pierwszej stronie. I jeszcze pytanko ktory krzyz lepszy? (sorry za liche zdjecia) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Ciekawe... Krzyż z początkowego okresu wojny... Kampania Wrześniowa... No ale jakże inaczej... Jak szaleć to szaleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Krzyż z początkowego okresu wojny... Kampania Wrześniowa... Zapewne Czakowi chodzi jedynie o odwzorowanie wielkości, a nie malowanie krzyża z września 1939. CZAK45>>>Wydaje mi się, że opcja pierwsza (mniejsza) jest lepsza. Na dobrą sprawę mogłbyś w ogole zrezygnować z jego malowania i pozostawić pojazd nieoznakowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Też mi się wydaje, że brak oznaczeń był by ciekawym podkreśleniem sytuacji na "froncie" w ostatnich dniach trwania wojny. Z resztą buda ma tylko podkład i brak krzyży dodatkowo pasuje. A może jeszcze odwzorować jakieś notatki mechaników zapisujących długość kreda itp. ? Jeśli chodzi o lufy to był dostarczane w kolorze szarym, potem kamuflaż w jednostce. Więc może po prostu na piaskowy? zawsze myślałem DBauer, że nie lubisz fantazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Jeśli chodzi o lufy to był dostarczane w kolorze szarym, potem kamuflaż w jednostce. Więc może po prostu na piaskowy? Skad to twierdzenie o lufach tylko dunkelgrau? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 czak45 ładnie to wszystko wygląda tylko mam takie wrażenie jak by czegoś brakowało na wieży nie licząc działa powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 rtoipmodest z analizy zdjęc pojazdów. Czak45 przyłączam się do postulatu SmokaHaosu zostaw krzyże w spokoju a daj jakieś ślady po notatkach robotników robionych kredą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Krzyze mialy byc faktycznie cale biale, tak sobie wymyslilem, ze beda po\asowaly do tej prowizorki. A zapiski robione kreda wg. mnie tu nie pasuja, bo jesli byly robione to na golych plytach i minia podkladowa wszystko przykryla. Namieszalo mi sie w glowie musze to przemyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 krzyże zdecydowanie mniejsze. a może swastyka na przedniej płycie malowana od ręki? jest takie zdjęcie porzuconego KT, wygląda oryginalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 a może swastyka na przedniej płycie malowana od ręki? jest takie zdjęcie porzuconego KT, wygląda oryginalnie. No moze zobacze w PS i moze sie zdecyduje co by nie bylo to musze to przemyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Dajmy mu teraz wszystko przemyśleć... Prześpij się z tym kolego i do dzieła... Bo mi się apetyt zaostrza jak widzę Twą wenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Krzyże, to droga do nikąd, w końcu sami je albo zaciemniali, albo w ogóle likwidowali.. W budzie KT kąty proste, Czak, wybacz ale tu nie ma logiki...żadnej. Kilka lat wojny cos Ich nauczyło. W warsztacie..dostali budę w kammo(?) i zostawili resztę bez niego ? No nic, poczekam na galerię, wtedy będzie klarowniej-POZDRAWIAM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 Krzyże, to droga do nikąd, w końcu sami je albo zaciemniali, albo w ogóle likwidowali.. W budzie KT kąty proste, Czak, wybacz ale tu nie ma logiki...żadnej. Kilka lat wojny cos Ich nauczyło. W warsztacie..dostali budę w kammo(?) i zostawili resztę bez niego ? Wybacz ale chyba nie czytales watku od poczatku. Ja nie robie tego modelu z kosmosu. Fakt nie mam zadnej dokumentacji fotograficznej. I mimo iz raczej na 99% takie dzialo nie istnialo. To mam swoje przemyslenia i koncepcje na ten temat podparte tym co sobie czytalem i ogladalem. A mianowicie. Niemcy do obrony Berlina szykowali rozne dziwne rzeczy. Okopane czolgi, wieze zamontowane na ulicach bez podwozia, barykady itp. Czyli wnioskuje ze sie jeszcze angazowali. Nie wiem po co, ale wiem co Adolf naklad im do glowy przez te kilka lat. I moze dlatego. Tak wiec ten czolg, ktory ja robie jest efektem takiego zaangazowania i szukania srodkow do walki, bezsensownej walki. Robiony byl w celu uzycia podczas walk w miescie, tak wiec kamo i krzyz nie potrzebne i nie majace znaczenia. (wielkosc) Z krzyzem to chodzi bardziej o dume niemieckiego narodu (ponizej pokaze co wymyslilem) Samo dzialo zostalo zrobione przez jakiegos utalentowanego spawacza z tego co zostalo, co bylo pod reka. I dlatego takie kanciaste i nieprzemyslane. Ono ma wygladac jak jedna wielka prowizorka . Zrobiono tylko jedno takie dzialo, pojezdzilo chwile i zabraklo paliwa, potem bylo chwilowym stacjonarnym punktem oporu, az zabraklo amunicji do dziala. Takze nie jest to tak, ze pomyslalem sobie pierdykne dzialo od elefanta do podwozia KT i tyle. A teraz fotki jak to ma byc. Pisaliscie, ze trzeba cos zrobic z ta buda. Wymyslilem cos takiego. Zamiast krzyzy wymalowana dumna niemiecka swastyka. Obok data zrobienia nadbudowy i autor wykonania. Moze tez bedzie nazwa i jakies haslo motywujace do walki. Generalnie jak to robili to sie bardzo podjarali i stad po ciezkiej pracy tak pieknie przyozdobili ten czolg. Dumni byli z siebie, tylko po co? Wersja 1 lub z dodanymi na szybko napisami tu sa po polsku, dla pokazania o co chodzi. Wersja 2 Z paskami. Albo pojechac na calosc i wymyslic, ze obok sprawneko spawacza znalazl sie tez tam mlody artysta plastyk idealista z farbami i zrobil cos takiego: A jak nie malowac to moze podziurawiona flage powiesic. Ps. Z tej plaskie bocznej perspektywy model kiepsko wyglada, ale jedynie tak mozna pokazac te projekty. Buda robi sie strasznie mala. Ale postawie figurke rosjanina na przedziale silnikowym to bedzie lepiej to wygladalo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jumo Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Bandera Kriegsmarine to raczej kiepski pomysł ......a moze rzeczywiście lepiej bez żadnych oznaczeń malnięte minią na tym "kredą " popisane wymiary jakieś strzałki dla spawaczy by poprawić spaw i takoż kreda walnięte jakieś hasełko propagandowe lekko już rozmyte . Tak poprostu , nie mieli czasu i pojechało na front prosto ze zbombardowanej fabryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Wersja 2. W pierwszej wersji nie pasuje mi jakoś ten czerwony. Jak dla Hitlera to powinna być Ewa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 a ja bym dałem surową minię jak jest i na tym techniczne napisy kredą i było by git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Moim zdaniem zwykły krzyż i mały podpis "Helga" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Wygrałem konkurs na nazwę ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 mi się podobra wersja ta gdzie jest napisane Dla Berlina najbardziej mi odpowiada ale to już w twojej intencji którą wersje malowania wybierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi