GenKamyk Napisano 16 Października 2018 Share Napisano 16 Października 2018 (edytowane) Witam serdecznie w kolejnym warsztacie Sturmtigera rozgrzebałem już jakieś 2 miesiące temu, ale zaliczył poważną awarię. Chcąc odtworzyć fakturę walcowanej stali i będąc poza domem, używałem tego co miałem pod ręką (kleju tamiya extra thin i pędzelka z tworzywa sztucznego z pobliskiego kiosku) Wszystko pięknie gdyby nie to, że pędzelek po kilku minutach pokruszył się a faktura w ogóle nie chciała wyschnąć i cały czas się lepiła. Dopiero po ok 4 tygodniach sytuacja wróciła do normy ale wtedy już Abrams był na tapecie Tak czy siak wziąłem się za niego po raz kolejny i mam pytanko Czy dla tego malowania na osłonach chłodnic powinny się znaleźć siatki? Widziałem tylko jedno zdjęcie z siatkami Czy potrzebne są jakieś inne modyfikacje? Ogólnie nie musi być to 100% oryginału ale też nie chce kompletnego si-fi Poniżej wrzucam to co ulepiłem do teraz Edytowane 16 Października 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 16 Października 2018 Share Napisano 16 Października 2018 Model wygląda dobrze, ja uważam że siatki trzeba dać, tylko można je nieco uszkodzić. Szkoda że dałeś taki zimmerit w formie naklejek. Robiony samodzielnie albo żywiczny wygląda dużo lepiej. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 16 Października 2018 Autor Share Napisano 16 Października 2018 No właśnie mam co do niego mieszane uczucia. Z jednej strony kładzie się super, ma mocny klej i ładnie się dopasowuje do wszystkich zakamarków no ale z drugiej strony jest bardzo płytki Zostaje tez kwestia samoróbki. Mimo, że robiłem już „swój” zimmerit i to na pierwszy czołgu, to ciężko mi sobie wyobrazić robienie go na tym modelu, jest dużo bardziej skomplikowany. No i tez samego procesu nie wspominam ciepło Rozważam jeszcze zrobienie cienkiego arkusza zimmeritu na np. papierze do pieczenia i później docięcie go pod kształt tych naklejek ale chyba lenistwo zwycięży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Października 2018 Share Napisano 16 Października 2018 Widziałem tylko jedno zdjęcie z siatkami Fotka tego egzemplarza co wkleiłeś tylko przed demolką (dolna fotka) - są siatki Podobnie jak ten - są siatki i ten (dolna siatka zagięta w połowie) Model na razie wygląda OK. Jest to wczesna wersja seryjna. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 18 Października 2018 Autor Share Napisano 18 Października 2018 Krzysztof jesteś nieoceniony na tym forum Teraz sturmtiger wygląda tak (zmodyfikowałem narzędzia, dodałem klamerki i uchwyt na łopatę) ale mam problem z zasilaniem lampy, nie wiem gdzie ten kabel upchnąć Widziałem zdjęcie na którym jest "coś" przy lewym kole napędowym ale nie wiem czy to jakiś artefakt czy dziura na kabel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Października 2018 Share Napisano 18 Października 2018 Krzysztof jesteś ... . ... problem z zasilaniem lampy, ... . Mocowany na uchwytach - "wchodzi" do kadłuba przez "szparę". "Szpara" widoczna tu na fotce górnej i tu też Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 20 Października 2018 Autor Share Napisano 20 Października 2018 Krzysztof, każdy Twój komentarz to czyste złoto, dziękuje! Poniżej chipping podkładu pod chipping koloru bazowego i zobaczymy co wyjdzie Później jeszcze chipping zielonego, brązowego i pewnie zmywanie wszystkiego a na końcu kosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 20 Października 2018 Share Napisano 20 Października 2018 Poniżej chipping podkładu pod chipping koloru bazowego i zobaczymy co wyjdziePóźniej jeszcze chipping zielonego, brązowego i pewnie zmywanie wszystkiego a na końcu kosz Podpatruję, bo fajnie to wygląda, a ciekaw jestem tego chippingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 30 Października 2018 Autor Share Napisano 30 Października 2018 Chipping robilem farbkami AK real color i Ammo mig chipping fluid. Ogólnie rzecz biorą to można je drapać nawet kilkanaście godzin później Wyszło jak wyszło ale nie będę tego zmywał bo pewnie lepiej już nie zrobię Później dałem lakier, wash i wypłowienia olejnymi Piszcie co o tym myślicie a ja zabiorę się za rdze, zacieki i dodatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 30 Października 2018 Share Napisano 30 Października 2018 Wygląda bardzo dobrze Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Października 2018 Share Napisano 30 Października 2018 Ja myślę, że wtgląda świetnie. Jakie kolory bazowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Października 2018 Share Napisano 30 Października 2018 Fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 31 Października 2018 Autor Share Napisano 31 Października 2018 Dzięki Panowie! milo mi Jakie kolory bazowe? Real Colors RC061 RC068 RC047 a podkład RC067 Teraz dorobiłem troszkę rdzy i weathering zimmeritu Nie za bardzo wiedziałem co robię i jest teraz tak: Dajcie znać co i jak, a ja biorę się za pozostałe zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 31 Października 2018 Share Napisano 31 Października 2018 Fajnie, dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 31 Października 2018 Share Napisano 31 Października 2018 Pięknie dziękuję za odpowiedź! Ślicznie wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 1 Listopada 2018 Share Napisano 1 Listopada 2018 Bardzo fajnie wygląda ten modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 7 Listopada 2018 Autor Share Napisano 7 Listopada 2018 Pył i błoto będę dodawał przy okazji podstawki, żeby znów nie było niespodzianki jak z matyldą No a poza tym to będę chyba już kończył powoli, jakieś detale poprawię (gąski, szekle, narzędzia) i dźwig w końcu zrobię, dlatego proszę Was o komentarze i uwagi co można by poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Listopada 2018 Share Napisano 8 Listopada 2018 Wygląda całkiem dobrze, ale mógłbyś jeszcze trochę zacieków porobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 8 Listopada 2018 Autor Share Napisano 8 Listopada 2018 Wygląda całkiem dobrze, ale mógłbyś jeszcze trochę zacieków porobić. Masz racje. Teraz mało co widać a jak dojdzie kurz i błoto to już wszystko zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Bardzo fajny. Kolory mi się szczególnie podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Ładny. Z niecierpliwością czekam na kolejne etapy prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 17 Listopada 2018 Autor Share Napisano 17 Listopada 2018 Dzięki śliczne Panowie za komentarze, staram się nic nie zepsuć ale cały czas dwa kroki w przód, jeden w tył Dodałem teraz nagromadzenia kurzu, chipping ziemistych emalii i błoto a do poprawy gąski bo jedna się rozkleiła a druga obdarła z farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Listopada 2018 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2018 gdyby nie ta niecna skala Bardzo fajnie wyszło. Oglądam dalej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 17 Listopada 2018 Share Napisano 17 Listopada 2018 Cytat gdyby nie ta niecna skala zgadzam się. Jak dla mnie to też fajnie wyszedł. Może pokusiłbym się jeszcze na jednym/dwóch kołach trochę ciemniejszych/mokrych plam dodać. Gąsienice jeszcze można jakimś stalowym pigmentem lub ołówkiem poprzecierać odrobinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi