Kon_Bar Napisano 3 Listopada 2018 Share Napisano 3 Listopada 2018 Podobno nauczyciele mówią "obyś cudze dzieci uczył". Ja złorzecząc zacznę mówić "Obyś short-run-a kleił" ;) Naszło mnie na coś "z pudełka", "na szybko", "malutkiego". Wybrałem Kamova KA-226... z Amodel-u. Znalazłem zdjęcia oryginału z czterech różnych ujęć z jednej imprezy więc z ikonografią nie jest źle. Źle jest ze spasowaniem Mam nadzieję, że ukleję coś podobnego do tego: Dach - na razie po pierwszych szlifach usiadłem do zdjęć i od razu znalazłem trochę modyfikacji: A - lampa pozycyjna tylna B - jakiś otwór (obie strony) C - wybrzuszenie (obie strony) D - całkowicie błędny kształt elementu (obie strony) Osłony silników i przekładni - cześć składa się z dwóch elementów; nie wiem,czy to nie przymiarka do KA-226T (inne silniki, inny wydech) A - ostre przejście; trzeba wyszpachlować w łuk B - różnica w długości elementów ok 0,5 mm z każdej strony C - śladowa imitacja nawiewów D - za płytkie wloty powietrza E - brak około 0,5 mm ścianki (bo nie schodzi się z resztą dachu) Po dłuższej pracy mam coś takiego (obecnie znowu szpachluję szwy) Miałem to zdjęcie wrzucić jako pierwsze (i jedyne) i zapytać jaki pojazd ze StarWars sklejam ;) Dalej łatwiej nie będzie - udowadnia to szybka przymiarka do burt... Dół na styk, pośrodku dziura na jakieś 2 mm. Będę dopasowywał do (pancernego) oszklenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Listopada 2018 Share Napisano 3 Listopada 2018 Bardzo ambitny temat. Pracy będzie sporo ale efekt końcowy może być zaskakujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Listopada 2018 Share Napisano 3 Listopada 2018 Źle jest ze spasowaniem. Nie, ze spasowaniem to jest standard. Ta firma tak ma. Widzę, że podchodzisz do tego wiatraka bardzo ambitnie. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 3 Listopada 2018 Share Napisano 3 Listopada 2018 Przedwczoraj prawie kupiłem ten model. Bardzo podoba mi się ten wiatrak, a i miałem też lekką ochotę zmierzyć się z osławionymi wyrobami Amodelu. Ostatecznie zakup odłożyłem na "za jakiś czas" i teraz widzę że był to dobry pomysł bo znając siebie pewnie bym się zagrzebał w poprawkach na długi czas. Masz we mnie wiernego obserwatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 Dzięki Koledzy za miłe słowa Niestety fajne, nieoklepane tematy to w 90% short-run-y :( Wyrzucam drzwi boczne (model na szczęście przewiduje taka opcję; powinno być bez dorabiania. Wyrzucam też zaślepki otworów pod małe okienka - skąd pomysł na ich zaślepianie? Dodatkowe przymiarki pokazały, że "splanowanie" połówek i wklejenie pomiedzy nie paska 0,5 mm daje dużo lepsze spasowanie środka Jakieś tam przymiarki Dobudowałem kanał pomiędzy kokpitem a kabiną (będzie go widać z kokpitu; zaślepka to nie to) oraz dodałem mały pasek pomiędzy ścianą a dachem (szpara) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 4 Listopada 2018 Share Napisano 4 Listopada 2018 Oj no ładnie - kolejny ratowik tym razem na hardkorowo ;) Szkiełka będziesz szlifował czy nowe robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 4 Listopada 2018 Autor Share Napisano 4 Listopada 2018 Oj no ładnie - kolejny ratowik tym razem na hardkorowo ;) Szkiełka będziesz szlifował czy nowe robił? A jaka kolejka... Sam Amodel to Ka-15, (może) Ka-18, Mi-1, Mi-3... Długo by wymieniać - ostatnio jak spisałem pudła to wyszło mi pewnie z 70 modeli - mogę (powinienem?) przestać chomikować i zacząć kleić Odnośnie oszklenia - jest pancerne, ale przezroczyste. Chyba w tym modelu zostawię (bo jak zacznę dorabiać kopyto, tłoczyć, polerować, tłoczyć, polerować... Nie - to ma być projekt "prosto z pudła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Listopada 2018 Autor Share Napisano 6 Listopada 2018 Naszło mnie na zmianę kształtu dachu. Amodel zaproponował jakiś klin na dachu, wg mnie powinien być tam "płynny garb". Kolejne sesje ze szpachlą pozwalają zbliżyć się do oczekiwanego kształtu. Krótka przymiarka tego, co do tej pory udało mi się zbudować. Rozmyślam nad wykonaniem podłogi wewnątrz z płatka 0,25mm HIPS (aby nie szlifować etc.) Na zewnątrz podłoga wymaga położenia GRUBO szpachli i szlifowania. Co tam jest teraz lepiej nie pytajcie Budowa tego modelu przyniosła mi jedną refleksję. Dawno temu jeden rzeźbiarz powiedział mi, że kształt rzeźby już jest w drewnie - rzeźbiarz musi go tylko wydobyć, uwolnić na zewnątrz. Jak patrzę na części wycięte z ramek, to wiem, że kształt gdzieś jest w tych nadlewkach, ale jeszcze czasami ciężko mi go "uwolnić" 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 15 Listopada 2018 Autor Share Napisano 15 Listopada 2018 stakor1 - zacząłem oglądać i przymierzać szybki i jednak... będę polerował Trochę w celu pokazania postępów a trochę w celu sprawdzenia nowego forum (brawo za pięknie przeprowadzoną migrację; nowy silnik nie bardzo mi odpowiada miejscami, ale trzeba się przyzwyczaić...) aktualizuję stan prac. Fotele wyrzeźbione na podstawie jednej słabej fotki wnętrza. Wolanty dorobione, pasy dorobione (uproszczone), panel pomiędzy pilotami "pomaziany" trochę S-F, ale lepiej tak niż "czarna płyta". Dorobiłem też rury podwozia przedniego (bo po wycięciu okienek będą widoczne). Sensacji nie ma, ale w tym modelu postanowiłem poćwiczyć inne elementy niż detalizację. Jestem zafascynowany tym, że udało mi się skleić skorupę i: a) wszystko mieści się w środku; b) dach i kadłub w miarę do siebie pasują. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Przysiadam się, bo mnie też to czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi