Aleks Kornafel Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 Witam, Jest to mój pierwszy samolocik. Z racji tego, że robie bardziej aliancki sprzęt to wybór padł właśnie na Mustanga... Model skleja się całkiem dobrze i nie ma większych problemów. A oto zdjęcia tego co zastałem w pudełku: 1. Zdjęcie opakowania 2. Instrukcja 3. Zdjęcia wyprasek 4. Kalki No i efekt dzisiejszej dłubaniny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 no cóż przynajmniej kolor śmigła i kołpaka się zgadza , no i opony, tylko jestem ciekaw jak felgi kół pomalujesz... aha i kolektory wydechowe - przemaluj na rdzawy albo cokolwiek byle nie były czarne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 18 Lutego 2008 Autor Share Napisano 18 Lutego 2008 Oki, tak zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 Hmm dlaczego nie czarne? No może srebrne ale czarne też mogłyby być (może jakoś zmieszane ze srebrnym albo coś takiego). Ja zawsze robie czarne i fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 elcin, z czasem sam stwierdzisz, ze "fajnie" w modelarstwie to ciut za malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 no dobra to "z czasem" już powoli przychodzi jak zrobiłem Corsair'a na którym było mnóstwo flag po zestrzeleniach a samolot wyglądał jakby był przed pierwszym lotem (potem go troche ubrudziłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser111 Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 a czy czasem te kolektory nie były pierwotnie srebrne a z czasem rdzewiały? może więc wariant srebrny/metalic z zardzewiałymi fragmentami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Kolektory pomaluj farbą gun metal (np Model Mastera ) albo metallic gray ( Tamiya) po te możesz je lekko pokurzyć rdzawą pastelą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 19 Lutego 2008 Autor Share Napisano 19 Lutego 2008 Kolektory jeszcze przejadę jakimś metalicem, aby się trochę świeciły na metalowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 20 Lutego 2008 Autor Share Napisano 20 Lutego 2008 Zdjęć na razie nie posiadam, ale zrobiłem już ogromne postępy tj.: -cały kokpit jest już gotowy, -całe podwozie też już jest gotowe, -zaczynam robić/malować kadłub i takie tam duperelki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 2 Marca 2008 Autor Share Napisano 2 Marca 2008 Więc po dłuższej przerwie reaktywacja, kolektory i KM-y zrobię na metalgun więc się nie martwcie... Oto zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcin Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 Ciekawe, że przykleiłeś wszystko co jest na dole jeszcze przed przytwierdzeniem do kadłuba. Tak się zawsze robi? Ja wszystko później doklejam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 2 Marca 2008 Autor Share Napisano 2 Marca 2008 Nie wiem, to mój pierwszy samolocik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 Słuchaj, w każdej pierwszej lepszej galerii warsztatowej widać że przed pomalowaniem składa się całą bryłę modelu..., wnęki podwozie tez miały kolor, to samo felgi od kół. A i od dołu biały pewnie też nie był... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 No cóż... oryginalnie. Jednak większość modelarzy (właściwie wszyscy, których relacje dane mi było oglądać) najpierw sklejają połówki kadłuba, skrzydła, stateczniki, żeby mieć bryłę samolotu. Potem szlifowanko, wyrównywanie powierzchni itd. Wszelkie duperele na sam koniec. I dopiero malowanie. Tak jest chyba najwygodniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 3 Marca 2008 Autor Share Napisano 3 Marca 2008 No każdy uczy sie na własnych błędach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 3 Marca 2008 Share Napisano 3 Marca 2008 To prawda co do płatu lepiej go było przykleić przed malowaniem. Kolor spodu trochę nie ten ale poza tym minusow się nie doszukuję. Niezłe wykoananie jak na pierwszy raz. Podziw!!!, niemniej przeglądnij warsztaty innych i popatrz coś czasem, to dobry sposob. Mowisz: No każdy uczy sie na własnych błędach... Dzięki oglądaniu modeli innych nauczysz się na kogoś błędach... więc nie stracisz. Poza tym pytaj jak czegoś nie wiesz. Nie mnie bo to nie moj klimat. Na forum jest pełno ekspertow lotnictwa, ktorzy Ci odpowiedzą na sprawy merytoryczne. Stosuj się do ich porad, wskazowek, a nie zginiesz w modelarstwie lotniczym. Podsumowując model dobry, wymaga poprawek ale buduj, nie boj się probować nowych metod, a Twoje model będą coraz lepsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 3 Marca 2008 Autor Share Napisano 3 Marca 2008 No, dzięki za wsparcie... Następny będzie o wiele lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 5 Marca 2008 Autor Share Napisano 5 Marca 2008 Czeka mnie jeszcze mini szpachelka i malowanie a, także kalki. Więc nie długo powinien być koniec. Kokpit mi nie wyszedł najlepiej (te nie równości farby) ale, następny Mustang- wersja "D" będzie o wiele lepszy... Aktualizacja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 Kolor kokpitu to chyba tez nie taki, jak powinien byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 A fotel pomaziany białą farbą, tak samo jak tablica przyrządów. Ja bym to wszystko rozkleił, wrzucił do kreta i zrobił zgodnie ze wskazówkami specjalistów od maszyn latających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrgie Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 Faktycznie troche to dziwnie wygląda. No coż poczekajmy do końca i wtedy zobaczymy co można z niego wycisnąć - powodzenia ! W każdym razie rada przedmowcy nie jest zła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 5 Marca 2008 Autor Share Napisano 5 Marca 2008 Wiem wiem. Jest to mój pierwszy model... Następnego Mustanga zrobię według Waszych wskazówek, ten będzie mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 Zwracaj też baczniejszą uwagę na miejsca łączenia elementów. Od spodu wyraźnie widać łączenie połówek kadłuba. Postaraj się tak zeszlifować je na górze, żeby po pomalowaniu nie było go widać. I jeszcze taka rada na przyszłość - jeśli chcesz się wziąć za kolejny model to radziłbym Ci wybrać coś bez jasnych kolorów. Malowanie pędzlem na biało jest bardzo trudne. Może jakiś standardowy oliwkowo-szary Mustang? Polecam Revella. Łatwy, prosty i przyjemny - czyli jednym słowem idealny do nauki klejenia, malowania i nakładania kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Marca 2008 Share Napisano 5 Marca 2008 (edytowane) ten samolot zrobiłby kariere na froncie wschodnim!! :-)) Po stronie luftwaffe :-)) oczywiście :-) Edytowane 22 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi