Grzegorz Grabowski Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Witam w swoim pierwszym, na "nowym" forum, warsztacie. Przedmiotem będzie tytułowy M1151 HMMWV. Traktuję ten wątek, jako spełnienie, danej dawno temu obietnicy. Nie ukrywam, że odczuwam lekki stres, wiedząc że obserwować mnie będą prawdziwi fachowcy w tej dziedzinie, czyli Kubisz i Makinen. Chłopaki, zanim odwiedzicie ten wątek, polecam wziąć coś na uspokojenie. Ok, co ma wyróżniać mój model spośród innych modeli humvee prezentowanych tutaj i nie tylko? Mianowicie system rozpoznawania i wskazywanie celów LRAS3( Long-Range Advanced Scout Surveillance System). Model humvee w wersji M1025 z sensorem LRAS3 wydał na przykład Dragon, ale w skali 1/72. Nigdzie natomiast nie widziałem, by ktoś zbudował coś podobnego w skali 1/35. Teraz kilka słów o tym co idzie na warsztat oraz ewentualnych dodatkach. Baza to oczywiście doskonale znany w środowisku M1151 od Academy 13415. Ale najpierw fotka na której mam zamiar się wzorować (pojazd na pierwszym planie). Oprócz tego żywiczne koła DEF Model Dw35002 Przeszklona osłona strzelca od Toro Model IBIS TEK BUMPER oraz RHINO z Legend Productions Karabin maszynowy M2 Browning z Live Resin Szperacze Bronco AB3570 Oraz zmodyfikowane zawieszenie. W tym miejscu pragnę nadmienić, że za nowe, zmodyfikowane zawieszenie, odpowiedzialny jest nasz forumowy kolega Marcin M. Jak pisałem niektóre z tych dodatków to tylko ewentualne dodatki. Jak będzie w rzeczywistości, to zależy przede wszystkim od warunków finansowych. Będzie to mój pierwszy raz z humvee, więc fachowców bardzo proszę o wyrozumiałość i przede wszystkim pomoc. Na koniec kilka zdjęć prawdziwych M1151 z sensorem LRAS3 Start dziś wieczorem. Aktualizacja fotograficzna jutro. Pozdrawiam Edytowane 19 Listopada 2018 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Grzesiek, bardzo się cieszę, ze się zabrałeś za ten model. Pojazd bardzo efektowny z duza ilością ciekawych elementów. Spokojnie przeprowadzimy za rękę, a patrząc na Twojego Abramsa, czy zielonego kołowca jestem spokojny za efekt końcowy. Pisałem Tobie na PW o błędach zestawu i drobnych przeróbkach, które wypadałoby zmienić dla lepszego finału. Smialo pytaj o wszystko zanim coś podlubiesz . tu masz listę szczegółów do przeróbki. Oczywiście zdjęciami z walkaroundow tez mamy. http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=14&t=1144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Całkiem spora ta lista, ale oczywiście ufam bezgranicznie Waszemu doświadczeniu i odpowiednio poinstuowany, wiem że sobie poradzę. Wielkie dzięki Piotr. . I jeszcze dla jasności. Budowę rozpocznę od nadwozia, ponieważ elementy podwozia są jeszcze w drodze. Edytowane 19 Listopada 2018 przez Grzegorz Grabowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Po kolei: 1) Tutaj masz co nieco o LRAS3 (wjazd dostaniesz po zarejestrowaniu na forum Humvee). 2) Linka do przeróbek już masz od makinena. 3) Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że LRAS3 (czyli M707 Knight) to nie tylko to pudło na górze, ale także trochę elektroniki w środku: Trochę więcej zdjęć masz na drugiej stronie wątku pod tym linkiem. 4) Poniżej jedyne zdjęcie zmodyfikowanej wieży O/GPK, jakie udało mi się znaleźć (i niestety tylko w takim rozmiarze). Ale coś tam widać: Zwróć uwagę na pojemnik na baterię z tyłu wieży. 5) Podrzucę Ci kiedyś kilka dużych zdjęć LRAS3, może przydadzą się przy dorabianiu szczegółów i okablowania. 6) Jako ciekawostka - jakiś Grek coś takiego kiedyś zrobił: https://www.modelclub.gr/new/index.php/gallery/28-land/249-m1025-lras-3-1-35. 7) W modelu Academy kiepsko jest z BFT. Polecam to lub to. Edytowane 19 Listopada 2018 przez kubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Dzięki Kuba, wszelkie informacje są dla mnie na wagę złota. Jeśli chodzi o elektronikę, to po cichutko liczę, że odpuścicie troszkę nowicjuszowi, ze względu na to, że model będę robił całkowicie zamknięty. Oczywiście kompromisu nie będzie, względem pojemnika na baterię i kabli. Edytowane 19 Listopada 2018 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Trochę szkoda, ale niech Ci będzie Będziesz dodawał antenę Duke z boku, jak na zdjęciu "wzorca"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 Tak, DUKE będzie zgodnie z tym co jest na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 To potrzebujesz 2 anteny DUKE. Jak będziesz robił uchwyt tej bocznej, to Kubisz i ja mamy to już za sobą i gdzieś są tez wymiary tego mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 Anteny Duke mam. Jedna jest w tym modelu, druga została mi z Abramsa. Jeszcze nie sprawdzałem, ale mam nadzieję, że mają te same wymiary. Pytanie do Piotra i Kuby. Czy kiedykolwiek robiliście dopancerzenie spodu we własnym zakresie? Jeśli tak, to czy udokumentowaliscie to zdjęciami i gdzie mogę te zdjęcia znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Piękne dopancerzenie spodu robi autor osłony strzelca, którą masz. cos tam może robiliśmy, ale jakoś sobie przypomnieć ile mogę. Spytaj jeszcze Marcina M o żywiczne klimatyzatory montowane w tylnych nadkolach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 To robi się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 No to rozwiązał się problem dopancerzenia spodu. Będzie Eduard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 20 Listopada 2018 Share Napisano 20 Listopada 2018 Produkt Tomka jest dokładniejsze i masz jeszcze przetloczenie spodu wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 20 Listopada 2018 Autor Share Napisano 20 Listopada 2018 No trudno. Już zamówiłem Edka. Obiecuję że przy następnych zakupach, dokładnie o wszystko wypytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Listopada 2018 Autor Share Napisano 22 Listopada 2018 Witam, miałem odpuścić sobie warsztat tutaj, ale w sumie jak już tu zacząłem to niech będzie. Wreszcie wziąłem się za poważne dłubanie. Zacząłem nietypowo, bo od wnętrza, a konkretnie ściany działowej: Nie mogłem patrzeć na tą marną imitację otwartych drzwi i tą wielką dziurę w ściance. Postanowiłem coś z tym zrobić. Na podstawie tego zdjęcia stworzyłem takie coś Troszkę polistyrenu, kawałek drucika i już wygląda to nieco hmm... lepiej? W prawdziwym humvee są dwie gaśnice automatycznego systemu gaśniczego AFES, jedna w bagażniku, druga w kabinie pasażerskiej. Niestety w modelu jest tylko jedna, przeznaczona do bagażnika . Ja, pakę w swoim modelu robię całkowicie zamkniętą, a skoro tak, to po co mi ona z tyłu? No to ją przeniosłem do przodu, wzorując się na tym Moja wersja Wieczorkiem postaram się skończyć drugie drzwi w ściance i uszczegółowić system gaśniczy. Tyle na teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2018 Share Napisano 22 Listopada 2018 3 godziny temu, Grzegorz Grabowski napisał: Witam, miałem odpuścić sobie warsztat tutaj, ale w sumie jak już tu zacząłem to niech będzie. A co to za pomysł . Drzwi wyszły ci elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Listopada 2018 Autor Share Napisano 22 Listopada 2018 Dzięki Krzychu. Specjalnie dla Ciebie, pociągnę ten warsztat do końca. Może kiedyś też nie wytrzymasz i zabierzesz się za ten pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2018 Share Napisano 22 Listopada 2018 I tak trzymać. Kiedyś w końcu muszę się za jakiś wziąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 23 Listopada 2018 Autor Share Napisano 23 Listopada 2018 No i będzie można wziąć się za ramę mojego humvee. Elementy zawieszenia, wykonał dla mnie, nasz kolega z forum Marcin M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 Działaj, załóż koła i pokaz jak siedzi na obniżonym zawieszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 23 Listopada 2018 Autor Share Napisano 23 Listopada 2018 Nie dziś Piotrek, nie ma szans. Jestem sam z moimi dwoma, małymi szkodnikami, poza tym dziś zaczynam nocki w robocie, także jak coś, to dopiero za 4 dni. Przykro mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 23 Listopada 2018 Autor Share Napisano 23 Listopada 2018 Udało mi się wczoraj skończyć te czortowskie drzwiczki i ta wielka dziura już nie straszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 Weź jak możesz zrób fotkę porównawczą - żywica i zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 5 minut temu, bazylms napisał: Weź jak możesz zrób fotkę porównawczą - żywica i zestaw. Krzysiek, chodzi Tobie o porównanie, jak model stoi na zestawowym podwoziu i tym zmodyfikowanym żywicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 Tak, albo same części koło siebie. Jest to aż taka różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi