spiton Napisano 8 Grudnia 2018 Share Napisano 8 Grudnia 2018 Do projektantów zestawu . Modelik sprawił mi dużo przyjemności znakomitymi detalikami. Napisy na kołach to przebój. Znakomity ogon,ze znakomitymi fakturami. Piękny wiatrochron, ogólnie znakomite odwzorowanie oryginału, słowem model po złożeniu nawet z pudła wygląda na 48. A teraz uwagi krytyczne . Górna powierzchnia skrzydła jest do bani. Powinniście zastosować ten sam rozmiar sfalowania blachy co na ogonie, i olać tą kratownice, która bardzo psuje efekt. Lotki też są za mało podkreślone, ale to jest łatwe do poprawy. Słowem "kratownica" jest stanowczo zbyt wyrazista, co niszczy efekt. Krawędź spływu w takim modelu powinna być zaprojektowana tak, żeby nie trzeba było jej sklejać. Żeby była ostra i żeby ewentualne faktury ochronić w ten sposób przed zniszczeniem podczas szlifowania. Skoro spieprzyliście spasowanie spodu kadłuba, to należało to wyraźnie napisać, Uwaga żle spasowany element ,_)). Kołki montażowe są większe od dziurek, i najlepiej jest je wszystkie uciąć, bo złożenie modelu z nimi jest trudne...,-)) Sposób umieszczenia kanałów do skrzydeł jest fatalny, i ciężko potem powycinać po nich resztki, tak, żeby prawidłowo skleić skrzydło. Generalnie jestem bardzo zadowolony, a krytyczne uwagi spisałem , żeby następne modele były jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 9 Grudnia 2018 Share Napisano 9 Grudnia 2018 Gdzieś tam gdzieniegdzie kalki srebrzą... Skąd pomysł na taki kolor kolektora? Plus za fajki, rzadko się je widuje, a przy karabinach w skrzydłach to chyba mus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 9 Grudnia 2018 Share Napisano 9 Grudnia 2018 Jakieś chaotyczne to brudzenie, jak w pancerce. No chyba, że fotka przekłamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2018 czekam na światło. I wyszło na chwile słonko, ale z nim ubrałem buty, znowu zgasło. No to juz zrobiłem 3 fotki we mgle. I okazało się, że mgła ma swój urok... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Grudnia 2018 Share Napisano 18 Grudnia 2018 18 godzin temu, spiton napisał: No to juz zrobiłem 3 fotki we mgle I teraz wygląda jak prawdziwy latawiec sfotografowany o mglistym poranku Brawo Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 18 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2018 To jeszcze kilka fotek, specjalnie dla Ciebie abtb ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 18 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2018 9 godzin temu, spiton napisał: To jeszcze kilka fotek, specjalnie dla Ciebie abtb ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 19 Grudnia 2018 Share Napisano 19 Grudnia 2018 Świetnie wygląda ten model "we mgle" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2018 jeszcze trzy fotki. Tym razem w pełnym świetle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 19 Grudnia 2018 Share Napisano 19 Grudnia 2018 Te ostatnie czarno-białe bardzo klimatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Grudnia 2018 Share Napisano 19 Grudnia 2018 W dniu 9.12.2018 o 00:38, spiton napisał: Mnie nurtuje ten lekki biały na górnych powierzchniach. Przypomina mi szron. Czy chodziło tu o rozjaśnienie paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2018 Czemu potraktowałem górna powierzchnie płata papierem ściernym ?? Bo kratka na górnym płacie wygląda bardzo nierealistycznie, i chciałem jakoś pozbyć się tego efektu. Najpierw cały model przejechałem szlifierką po liniach podziału, żeby je trochę pozacierać, i powykrzywiać lekko ich kształt. Ale na górnym płacie te linie były tak mocne, że , żeby się ich pozbyć, to bym musiał spiłować pół płata ,-)) Papier ścierny ma pozbawić model efektów, jaki widujemy w modelach, a jakich nie widujemy w prawdziwych samolotach. Czyli ładnie zapuszczona linia podziału z ładnym preszejdingiem. Generalnie staram się nie używać wasza podkreślającego linie podziału, bo tylko niekiedy taki efekt jest realistyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 19 Grudnia 2018 Share Napisano 19 Grudnia 2018 @spiton, a powiesz mi coś o tym kolorze kolektora? Czemu tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2018 1 godzinę temu, Mariucha napisał: @spiton, a powiesz mi coś o tym kolorze kolektora? Czemu tak? Nie mam dobrego patentu na rdze. Poza tym w naturze, jest trochę bardziej pomarańczowy. Zakładam, że kolektor spalin jest utleniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 22 Grudnia 2018 Share Napisano 22 Grudnia 2018 Zdjecia, brudzenie - perfekto, oddają nastrój epoki lat 30tych(no tak jakoś kojarzą mi się ze zdjęciami z tamtych lat). Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Grudnia 2018 Share Napisano 24 Grudnia 2018 W dniu 18.12.2018 o 14:30, spiton napisał: To jeszcze kilka fotek, specjalnie dla Ciebie abtb ,-) Dzięki Spiton, Co rusz zaglądam do tego wątku żeby jeszcze raz obejrzeć fotki W dniu 17.12.2018 o 15:44, spiton napisał: czekam na światło. I wyszło na chwile słonko, ale z nim ubrałem buty, znowu zgasło. No to juz zrobiłem 3 fotki we mgle. I okazało się, że mgła ma swój urok... Ta fotka przemawia do mnie najbardziej - mglisty poranek ze słoneczkiem przebijającym nieśmiało przez mgłę Jedyna rzecz której tu brakuje to jakaś delikatna trawka - ale przecież nie można mieć wszystkiego Natomiast zdjęcia czarno - białe - , przyznaj się z jakiej przedwojennej gazety je wyciąłeś A sam samolot? Przyznam się bez bicia że nigdy "11-tka" nie wywoływała u mnie jakichś euforycznych doznań, Model? Plus za wyrzutniki łusek i wyloty z kolektora. Sam kolektor może odrobinkę (małą odrobinkę) za jasny ale kierunek poszukiwań słuszny. Odnoszę wrażenie że przed "mazianiem" zerknąłeś jak wygląda kolektor wydechowy w samochodzie Podkreślenie napisów na oponach to wyszukiwanie smaczków ale brak LINKI ANTENY to już chyba zimowe lenistwo - do poprawy I czekam na kolejny "projekt" P.s. przez dwa lata w akademiku mieszkałem ze studentem architektury więc jestem "przygotowany" na specyficzne podejście do "tematu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2018 antenka !!! Cholera zapomniałem ale dorobienie jej nie będzie problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi