Czes Posted January 27, 2019 Share Posted January 27, 2019 Maly opis wydarzenia. Bitwa stoczona w czasie II wojny światowej na prawym brzegu Wisły na wschód od Warszawy w dniach 25 lipca – 5 sierpnia 1944 r. pomiędzy radziecką 2 Armią Pancerną a niemieckimi oddziałami m.in. dywizjami Waffen-SS Wiking i Totenkopf oraz dywizją Hermann Göring. Bitwa zbiegła się z działaniem Armii Krajowej z radzymińskiego Obwodu "Rajski Ptak", której oddziały w lipcu 1944 przystąpiły do akcji "Burza.Pierwsze sowieckie jednostki zwiadowcze dotarły pod Warszawę pod koniec lipca 1944 roku, a sowiecki 3 Korpus Pancerny nacierając od strony Mińska Mazowieckiego w kierunku pn-zach podszedł na odległość 5 km od mostu na rzece Narew w Zegrzu. Bitwa rozpoczęła się 31 lipca od niemieckiego natarcia w rejonie Radzymina. Już 1 sierpnia niemieckie 19 DPanc. i 5 DPanc. SS po spotkaniu się pod Okuniewem zamknęły pod Wołominem w okrążeniu sowiecki 3 Korpus Pancerny, który został zniszczony do 3 sierpnia. W dniu 2 sierpnia jednostki radzieckie przeszły do defensywy. Walki trwały do 10 sierpnia. W bitwie po obu stronach wzięło udział ok. 1000 czołgów, z czego ponad połowa została zniszczona w walce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted January 27, 2019 Author Share Posted January 27, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted January 27, 2019 Author Share Posted January 27, 2019 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudzio Posted January 27, 2019 Share Posted January 27, 2019 Diorama bardzo mi się podoba Czy znasz jakąś literaturę do poszerzenia wiedzy na temat bitwy, która jest tematem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted January 27, 2019 Author Share Posted January 27, 2019 (edited) 3 godziny temu, Dudzio napisał: Diorama bardzo mi się podoba Czy znasz jakąś literaturę do poszerzenia wiedzy na temat bitwy, która jest tematem ? Literatury zadnej nie znam na temat tej bitwy,kierowalem sie tym co znalazlem i przeczytalem w internecie. Edited January 27, 2019 by Czes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal0281 Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 Zacna dioramka, cieszy oko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted January 28, 2019 Author Share Posted January 28, 2019 11 godzin temu, michal0281 napisał: Zacna dioramka, cieszy oko. Dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzy65siek Posted January 29, 2019 Share Posted January 29, 2019 Czy znasz jakąś literaturę do poszerzenia wiedzy na temat bitwy, która jest tematem ? Literatury jest zatrzęsienie. Począwszy od artykułów Roberta Wróblewskiego, po książkę Bączyka i in Bruckenkopf Warsaw 1944. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4874732/bruckenkopf-warschau-1944-odcinek-poludniowy-karczew-otwock-celestynow-wiazowna Pozdrawiam Krzysiek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted January 29, 2019 Author Share Posted January 29, 2019 9 godzin temu, krzy65siek napisał: Wiec trzeba zamowic. Dzieki Krzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted March 25, 2019 Author Share Posted March 25, 2019 W dniu 29.01.2019 o 13:13, krzy65siek napisał: 3 miejsce na Wystawie Modelarskiej w Belfascie 2019 Wiec trzeba zamowic. Dzieki Krzysiek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted April 4, 2019 Share Posted April 4, 2019 Bardzo mi się podoba Chociaż w pierwszej chwili miałem zonk, bo byłem pewny że chodzi o walki z 1920 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted June 12, 2019 Author Share Posted June 12, 2019 W dniu 4.04.2019 o 22:13, M.A.V. napisał: Bardzo mi się podoba Chociaż w pierwszej chwili miałem zonk, bo byłem pewny że chodzi o walki z 1920 Dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted June 12, 2019 Author Share Posted June 12, 2019 Wystawa w Belfascie i Dublinie.Dwa razy 3 miejsce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudzio Posted June 12, 2019 Share Posted June 12, 2019 W dniu 29.01.2019 o 14:13, krzy65siek napisał: Literatury jest zatrzęsienie. Począwszy od artykułów Roberta Wróblewskiego, po książkę Bączyka i in Bruckenkopf Warsaw 1944. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4874732/bruckenkopf-warschau-1944-odcinek-poludniowy-karczew-otwock-celestynow-wiazowna Pozdrawiam Krzysiek Hej. Zachęcony poleceniem kupiłem i przeczytałem powyższą pozycję. Była bardzo ciekawa, jednak na temat Bitwy pod Wołominem znalazłem tam może z pół akapitu... Skoro literatury jest zatrzęsienie, to może podrzucisz coś jeszcze? Mieszkam na tych terenach i chciałbym lepiej poznać ich dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merten Posted June 25, 2019 Share Posted June 25, 2019 Cytat Była bardzo ciekawa, jednak na temat Bitwy pod Wołominem znalazłem tam może z pół akapitu... No bo to dopiero jedna z części. Sporo za to będzie w starych numerach "Poligonu" (teraz o wszystkich można powiedzieć, że są "stare", bo "Poligon" padł). Można szukać po nazwisku autora (Norbert Bączyk). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czes Posted October 7, 2019 Author Share Posted October 7, 2019 Dublin 2019-2 miejsce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
7urgen Posted October 11, 2020 Share Posted October 11, 2020 (edited) Nie wiem jak malowałeś tego platana na SSmanach ale jak na tą skalę to petarda. Gratuluję! Dopatrzyłem jeszcze że są spodnie w Tello Mimentico i też ladnie. Tylko jedna uwaga- spodnie z palatana nie były szyte. Ale mogło się zdarzyć ze krawiec dywizyjny uszył z nadwyżek materiału do napraw. Z reguły takie produkty trafiały do oficerów, podoficerów i pododziałów rozpoznania. Edited October 11, 2020 by 7urgen 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts