Czes Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 Maly opis wydarzenia. Bitwa stoczona w czasie II wojny światowej na prawym brzegu Wisły na wschód od Warszawy w dniach 25 lipca – 5 sierpnia 1944 r. pomiędzy radziecką 2 Armią Pancerną a niemieckimi oddziałami m.in. dywizjami Waffen-SS Wiking i Totenkopf oraz dywizją Hermann Göring. Bitwa zbiegła się z działaniem Armii Krajowej z radzymińskiego Obwodu "Rajski Ptak", której oddziały w lipcu 1944 przystąpiły do akcji "Burza.Pierwsze sowieckie jednostki zwiadowcze dotarły pod Warszawę pod koniec lipca 1944 roku, a sowiecki 3 Korpus Pancerny nacierając od strony Mińska Mazowieckiego w kierunku pn-zach podszedł na odległość 5 km od mostu na rzece Narew w Zegrzu. Bitwa rozpoczęła się 31 lipca od niemieckiego natarcia w rejonie Radzymina. Już 1 sierpnia niemieckie 19 DPanc. i 5 DPanc. SS po spotkaniu się pod Okuniewem zamknęły pod Wołominem w okrążeniu sowiecki 3 Korpus Pancerny, który został zniszczony do 3 sierpnia. W dniu 2 sierpnia jednostki radzieckie przeszły do defensywy. Walki trwały do 10 sierpnia. W bitwie po obu stronach wzięło udział ok. 1000 czołgów, z czego ponad połowa została zniszczona w walce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 27 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 27 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 Diorama bardzo mi się podoba Czy znasz jakąś literaturę do poszerzenia wiedzy na temat bitwy, która jest tematem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 27 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Dudzio napisał: Diorama bardzo mi się podoba Czy znasz jakąś literaturę do poszerzenia wiedzy na temat bitwy, która jest tematem ? Literatury zadnej nie znam na temat tej bitwy,kierowalem sie tym co znalazlem i przeczytalem w internecie. Edytowane 27 Stycznia 2019 przez Czes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Zacna dioramka, cieszy oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 28 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2019 11 godzin temu, michal0281 napisał: Zacna dioramka, cieszy oko. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 29 Stycznia 2019 Share Napisano 29 Stycznia 2019 Czy znasz jakąś literaturę do poszerzenia wiedzy na temat bitwy, która jest tematem ? Literatury jest zatrzęsienie. Począwszy od artykułów Roberta Wróblewskiego, po książkę Bączyka i in Bruckenkopf Warsaw 1944. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4874732/bruckenkopf-warschau-1944-odcinek-poludniowy-karczew-otwock-celestynow-wiazowna Pozdrawiam Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 29 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2019 9 godzin temu, krzy65siek napisał: Wiec trzeba zamowic. Dzieki Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 25 Marca 2019 Autor Share Napisano 25 Marca 2019 W dniu 29.01.2019 o 13:13, krzy65siek napisał: 3 miejsce na Wystawie Modelarskiej w Belfascie 2019 Wiec trzeba zamowic. Dzieki Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Bardzo mi się podoba Chociaż w pierwszej chwili miałem zonk, bo byłem pewny że chodzi o walki z 1920 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 12 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2019 W dniu 4.04.2019 o 22:13, M.A.V. napisał: Bardzo mi się podoba Chociaż w pierwszej chwili miałem zonk, bo byłem pewny że chodzi o walki z 1920 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 12 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2019 Wystawa w Belfascie i Dublinie.Dwa razy 3 miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 12 Czerwca 2019 Share Napisano 12 Czerwca 2019 W dniu 29.01.2019 o 14:13, krzy65siek napisał: Literatury jest zatrzęsienie. Począwszy od artykułów Roberta Wróblewskiego, po książkę Bączyka i in Bruckenkopf Warsaw 1944. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4874732/bruckenkopf-warschau-1944-odcinek-poludniowy-karczew-otwock-celestynow-wiazowna Pozdrawiam Krzysiek Hej. Zachęcony poleceniem kupiłem i przeczytałem powyższą pozycję. Była bardzo ciekawa, jednak na temat Bitwy pod Wołominem znalazłem tam może z pół akapitu... Skoro literatury jest zatrzęsienie, to może podrzucisz coś jeszcze? Mieszkam na tych terenach i chciałbym lepiej poznać ich dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 25 Czerwca 2019 Share Napisano 25 Czerwca 2019 Cytat Była bardzo ciekawa, jednak na temat Bitwy pod Wołominem znalazłem tam może z pół akapitu... No bo to dopiero jedna z części. Sporo za to będzie w starych numerach "Poligonu" (teraz o wszystkich można powiedzieć, że są "stare", bo "Poligon" padł). Można szukać po nazwisku autora (Norbert Bączyk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 7 Października 2019 Autor Share Napisano 7 Października 2019 Dublin 2019-2 miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 (edytowane) Nie wiem jak malowałeś tego platana na SSmanach ale jak na tą skalę to petarda. Gratuluję! Dopatrzyłem jeszcze że są spodnie w Tello Mimentico i też ladnie. Tylko jedna uwaga- spodnie z palatana nie były szyte. Ale mogło się zdarzyć ze krawiec dywizyjny uszył z nadwyżek materiału do napraw. Z reguły takie produkty trafiały do oficerów, podoficerów i pododziałów rozpoznania. Edytowane 11 Października 2020 przez 7urgen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi