Skocz do zawartości

Spitfire Mk. VIII "Grey Nurse" 1:72 Eduard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Tak jak pisałem w warsztacie, nie jest to tak dobrze spasowany model jak IX w tej skali, ale dalej mieści się w kategoriach modeli "dostresowujących" oraz "szybkich".

W tym modelu poszedłem na łatwiznę i nie robiłem zdrapek na lakier, a jedynie srebrną kredką. Jednak jak widać na zbliżeniach, jest to metoda, która daje trochę gorsze efekty, bardziej nadaje się do drobnych obić.

Model PZP + żywiczne wydechy i chłodnice. Słowo o chłodnicach. Ciężko traktować je jako "waloryzację" modelu, ponieważ nie mają nitów w przeciwieństwie do chłodnic plastikowych. Gdybym plastikowych nie spuścił przez przypadek do ścieku, to żywicznych na pewno bym nie kupił :lol:

HY9Y5D5.jpg

Zz7mIHS.jpg

twTsvsa.jpg

7HeIgep.jpg

OivFjMM.jpg

WGbLGoy.jpg

dnvqLc0.jpg

dxbwaA7.jpg

J7It7ec.jpg

FJ93owI.jpg

V0B9eDu.jpg

uUQk2YD.jpg

rbdSY0l.jpg

2PAXJMT.jpg

Warsztat: https://modelwork.pl/topic/33906-spitfire-mk-viii-quotgrey-nursequot-172-eduard/

• Like 4
Napisano

Jak dla mnie to model pierwsza klasa.:pokoj:Już teraz wiem że jak zrobię swoje "zlośnice"to ich tu nie pokażę bo będzie wstyd..placze:

Napisano

Całkiem szary i bardzo ładnie sie prezentuje, zdecydowanie udany model.

Napisano

Jest bardzo dobry. No i z mojej ulubionej ''stajni''. Aż się zacząłem zastanawiać czy nie zrobić może tego malowania ponownie....  wszyscy się tak rozpływają przy tych Eduardowych spitach....  a ja mam już Grey Nursa zrobionego z poczciwej Hasegawy....no ze dwadzieścia lat temu co prawda....

Napisano
6 minut temu, karambolis8 napisał:

Co do washa to przyznaję, mógł być jaśniejszy. Skorzystałem z gotowca, ale jak zwykle przedobrzyłem.

Ja tak mam zawsze, tzn. "... w następnym modelu bardziej się do czegoś tam przyłożę..." bo nie tylko o wash chodzi. Właściwie to miałem bo teraz zaczynam od nowa więc pewnie będzie podobnie. W każdym razie wracając do modeliku to imho właśnie ten "nieszczęsny wash" najbardziej rzucił mi się w oczy i nieco popsuł końcowe wrażenie, zresztą całkiem pozytywne.

Napisano

Mnie się model podoba. Na swoich modelach jeszcze nie robiłem podziału blach, ale uważam, że delikatne ich podkreślenie nadają ciekawego efektu.

W każdym razie, model bardzo fajnie wyszedł.