Jared Napisano 11 Lutego 2019 Autor Share Napisano 11 Lutego 2019 Trafiłem na info że Ausf. D brały udział w walkach o Tobruk w czerwcu 42' to przynajmniej tu mogę dla swoich potrzeb postawić granicę ich wykorzystania. Nie wiem czy w barwach 5 czy 8 panzer regiment. Jeśli ktoś może potwierdzić jedno albo drugie będę wdzięczny, zdecyduję się na konkretne oznaczenia. Numeracji pojazdów jeszcze nie ogarnąłem, mam nadzieję że znajdę odpowiedzi, lub może podrzucicie numerację zgodną z realiami Co do klejenia mam nadzieję zasiąść dziś wieczorem do tylnej płyty, podrzucę foto jak będzie już z grubsza obrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 11 Lutego 2019 Autor Share Napisano 11 Lutego 2019 oczy mam jak kot dziś, po atropinie, ale troszeczkę podłubałem, mam nadzieję skończyć zasobnik na granaty jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 11 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2019 w sumie chyba przyjemniej nabyć Pz Iv z Tristara/Hobby Boss i w sumie odpada większość dość "masochistycznych" dłubanek no do treningu z blaszkami jest ok ale szału nigdy nie będzie oglądam walkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 W dniu 10.02.2019 o 18:59, bazylms napisał: Ja wiem chłopy że to kwestia kasy, ale moim zdaniem te małe duperelki z blach po malowaniu będą mało widoczne a te słabe gumy z zestawu każdy zauważy. Nie dość że są słabe jakościowo to i złe merytorycznie - za szerokie. Blachy i lufy swoje kosztują - razem pewnie więcej niż gąsienice, ale każdy ma prawo do decydowania co i jak. W dniu 10.02.2019 o 19:27, enten napisał: Zwłaszcza, że nie trzeba wydawać ponad 100zł na friule czy mastercluby a wystarczą magictracki za jakies 40zl.... Niestety gąski merytorycznie są złe ale również i koła. Dlatego nie da się dokupić samych gąsek od Dragona bo nie będą pasować. Wyjaśnił to Hubert w moim temacie pisząc, że nawet próba przerobienia kół nic nie pomogła. Dlatego dochodzi też zakup kół. Tylko których? Trzeba raczej by kupić koła w ciemno + gąski Dragona i łudzić się że będą pasować. Ewentualnie kupić i koła i gąski metalowe a to jest lekko 100 zł + koszt modelu i blaszek i robi się z tego jakiś konkretny model Tutaj kolega jeszcze więcej zainwestował. Oczywiście, że sprawa jest indywidualna ale ja w ciemno gąsek nie kupie a metalowe za ponad 100 zł z kołami to już jak dla mnie nieopłacalne jak na ten model który służy mi do nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 12 Lutego 2019 Autor Share Napisano 12 Lutego 2019 27 minut temu, lukee82 napisał: Oczywiście, że sprawa jest indywidualna ale ja w ciemno gąsek nie kupie a metalowe za ponad 100 zł z kołami to już jak dla mnie nieopłacalne jak na ten model który służy mi do nauki. Podchodzę do tematu podobnie, bo mógłbym pakować kasę bez końca. Pierwszy raz robię improwizowane przeróbki i blaszki, więc pewnie i tak coś zdewastuję, malowanie też nie wyjdzie jak od Plasmo. Nie wiem jak szukam, ale dostępne znalazłem tylko metalowe gąski za ponad 100zł, gdzie nie patrzę to są, ale niedostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 18 minut temu, Jared napisał: Nie wiem jak szukam, ale dostępne znalazłem tylko metalowe gąski za ponad 100zł, gdzie nie patrzę to są, ale niedostępne. Nom metalowe takie niestety mają ceny. Np. tutaj są dostępne. https://exito.sklep.pl/pl/p/FRIULMODEL-ATL-02-135-Pz-III-Pz-IV-tracks-Pz.Kpfw.III-IV-in-use-1938-1941/37294 https://exito.sklep.pl/pl/p/FRIULMODEL-ATL-03-135-Pz-III-Pz-IV-tracks-Pz.Kpfw.III-IV-in-use-1940-1941/37295 Same gąski kosztują tyle co wydałem na model + zestaw blaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 Takie koła są wam potrzebne: http://www.friulmodel.hu/en/aw-03-pz-iv-a-d-i168/ A tutaj kolega sprzedaje Magic Tracki które powinny pasować, można zapytać Mesera262 o potwierdznie https://modelwork.pl/topic/35532-magic-tracki-i-ds-y-panther-i-panzer-135/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 Koła Friul jak chcesz mam do pozbycia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 12 Lutego 2019 Autor Share Napisano 12 Lutego 2019 skończyłem dziś z granatami. obrobiłem granaty osobno i nie udało mi się tak ładnie, równo wkleić, teraz zaplanowałbym to inaczej, ale finalnie wyszło chyba OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 Wygląda dobrze. Ciekawe ile razy ci się łancuszki pourywają zanim skończysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 14 Lutego 2019 Autor Share Napisano 14 Lutego 2019 Dziś za wiele nie zrobiłem, stelarz pod lewy błotnik, w wyłączeniem przedniej i tylnej ruszonej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Lutego 2019 dobrze sprawdź błotnik z tego co pamiętam był dedykowany do PzIV H/J i pod Dragona, ale czy będzie pasował do starej Tamki... nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 17 Lutego 2019 Autor Share Napisano 17 Lutego 2019 sporo mierzenia i przycinania. ale błotniki w końcu wklejone, jeszcze szpachlowanie szpar na bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 17 Lutego 2019 Share Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) Bardzo ladna robota! Montaz fototrawionych blotnikow to dla mnie najtrudniejszy etap montazu, a Ty widac, ze poradziles sobie bardzo czysto i precyzyjnie...kleiles czy lutowales? Edytowane 17 Lutego 2019 przez jacus1944 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 17 Lutego 2019 Autor Share Napisano 17 Lutego 2019 Kleje wszystko, nawet się za lutowanie nie biorę, Przed chwilą musiałem je lekko przesunąć do przodu 2-3 mm ze względu na przedni pancerz z wanny zachodzący na górę, przegapiłem to, ale zdjęcia zostawiam jako poglądowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 18 Lutego 2019 Share Napisano 18 Lutego 2019 ładniutko, zostawiasz proste czy je troche powyginasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 18 Lutego 2019 Autor Share Napisano 18 Lutego 2019 1 godzinę temu, zipster napisał: ładniutko, zostawiasz proste czy je troche powyginasz? Dzięki, wydaje mi się że spróbuję pogiąć te uchylne z przodu lub z tyłu , ew. jednej może brakować. Ale jeszcze ich nie ruszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 18 Lutego 2019 Autor Share Napisano 18 Lutego 2019 Włazy zrobione + parę drobiazgów z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 19 Lutego 2019 Autor Share Napisano 19 Lutego 2019 Po dwóch tygodniach wygląda to tak. Góra z wanną jeszcze nie skejona jakby się coś wysypało, albo stwierdzicie że trzeba coś przerabiać. koła są sklejone, tłumiki także ale chyba będę je malował osobno i naklejał po pomalowaniu kadłuba. Tak samo otwarte włazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Lutego 2019 Share Napisano 20 Lutego 2019 Usuń wzmocnienia/usztywnienia błotników - stosowane dopiero od wersji ausf.E. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 21 Lutego 2019 Autor Share Napisano 21 Lutego 2019 PYTANIE: Ze zdjęć historycznych widzę że łączenie wanny z górną płytą nie miało spawu, więc chyba zaszpachluję to łączenie i tylko zaznaczę linię lekko. Jak się ma sprawa łączenia oznaczonego górną strzałką, czy był tam spaw? Na przyszłość może dacie cynk które miejsca na tym czołgu miały spawy i będzie wskazane je dorobić. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 22 Lutego 2019 Share Napisano 22 Lutego 2019 18 godzin temu, Jared napisał: Ze zdjęć historycznych widzę że łączenie wanny z górną płytą nie miało spawu, Jak najbardziej spaw tam powinien być. Pojazd na fotkach to "Hybryda", lecz wanna oryginalna z ausf.D. Dodatkowa płyta kierowcy dodana później. 18 godzin temu, Jared napisał: Jak się ma sprawa łączenia oznaczonego górną strzałką, czy był tam spaw? Większość konstrukcji jest spawana - chyba że jest łączony na śruby jak dodatkowe płyty. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 22 Lutego 2019 Autor Share Napisano 22 Lutego 2019 W dniu 20.02.2019 o 11:57, meser262 napisał: Usuń wzmocnienia/usztywnienia błotników - stosowane dopiero od wersji ausf.E. Dzięki, usunąłem usztywnienia błotników, jak się zbiorę to spróbuję te spawy zrobić zanim pójdę w te wszystkie akcesoria na błotnikach. Jeszcze zostanie poszukać fotek tylnej części, jak poprowadzić te spawy przez boki na tylną część kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jared Napisano 24 Lutego 2019 Autor Share Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Coś tam od piątku pogrzebałem.. Klakson, reflektory, i ta dziwna lampa + przewody są. Spaw na łączeniu wanny zrobiony. Posłużyłem się rysunkami z "Panzer Tracts No.4" i powierciłem atrapy śrub/nitów na tylnej płycie + spawy po obwodzie. Zrobiłem też z HIPSu te "płaskie elementy" których nie było na blaszkach, a są na oryginalnych błotnikach i rys. schematycznych. Edytowane 24 Lutego 2019 przez Jared Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 25 Lutego 2019 Share Napisano 25 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 24.02.2019 o 18:51, Jared napisał: Posłużyłem się rysunkami z "Panzer Tracts No.4" i powierciłem atrapy śrub/nitów na tylnej płycie... . No to teraz trzeba będzie szpachlować - popatrz - co będę się mądrował - wersja późniejsza bo ausf.G Inna ausf.G Teraz ta najbardziej właściwa maszyna - Hybryda Ausf.D/H - Żeby nie było że coś tam - na koniec jeszcze parę fotek - ostatniej wersji "czwórki" czyli ausf.J Panzer Tracts No.4-3 dotyczy ostatnich dwóch wersji - w tym ausf.J. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 25 Lutego 2019 przez meser262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi