Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Mój dobry znajomy, kupił niedawno do swojej kolekcji M998 w wersji Cargo z 1987 roku (o ile nic nie przekręciłem) z Holenderskiej armii.

Poprosił mniee o zrobienie mini repliki tego egzemplarza, co by mógł mieć go przed oczami tez w pracy. W zamian będę mógł się nim nieco porozbijac w terenie :)

Stąd tez będę robił coś takiego:

matildaoncrete2.jpg.a84b3863038b32a50b4c7a9a15fbe92c.jpg

Malowanie będzie inne, ale tez powinno być wesoło.

Za bazę posłuży stara dobra Tamiya w 1:48.

https://www.super-hobby.com/products/US-Modern-4x4-Utility-Vehicle-Cargo-Type.html?partner_id=9

Pozdrosy i zaglądajcie tu raz na czas.

Napisano

Wiem, Italeri tez. Jednak Tamiya to klocki Lego i mając na uwadze  jakość oraz merytoryke bez przeróbek można zbudować pojazd np z Pustynnej Burzy. Academy i Italeri, to już gorsza zabawa. Dlatego żałuję, ze Tamiya nie zrobiła go w w 1:35. Żeby zbudować w tej skali poprawny model trzeba mieć M1025 Tamiya i M998 Italeri. Z dwóch da się złożyć jeden.

Napisano

Pierwsy model w 1:48 więc też jestem ciekaw jak to się będzie kleiło.

• 1 year later...
Napisano
14 minut temu, kubisz napisał:

Jak na rok budowania, to niewiele zrobiłeś ?

Długo robiłem przymiarki na sucho ?

Napisano (edytowane)
W dniu 21.03.2020 o 13:49, Stojkovic napisał:

Długo robiłem przymiarki na sucho ?

Tamkę potrząsasz pudełkiem przed otwarciem i model wyskakuje gotowy xD

To jakie malowanie będzie jeśli nie pierwowzór?

Edytowane przez enten
Napisano

Malowanie NATO - Pustynna Burza 1991.

Trójbarwne.

Napisano (edytowane)

Nie zamierzam nic przerabiać, bo od początku mam nastawienie wyłacznie relaksacyjne.

Pobawiłem się nieco w przeróbki przy M1151 i miło wspominam.

Co do malowania:

90724652_3097060243658468_7684004257015529472_o.jpg

Edytowane przez Stojkovic
Napisano

Przygotowuje sobie właśnie koncepcje malowania nadwozia pojazdu i mam pewne wątpliwości.

Schemat pokazuje, że camo jest malowane na pace i wewnątrz pojazdu (!) pod siedzeniami - coś mi się wydaje, że powinno być tam tylko Nato green. Paka w camo pewnie mogła być, choć też mam duże wątpliwości. Podpowiecie coś?

90891593_3102806756417150_5385578952674770944_o.jpg

91358904_3102806896417136_6997980804546560000_o.jpg

Napisano

Nigdzie nie znalazłem dowodów stwierdzających że wnętrze jest pokryte camo.

Natomiast paka i ew. tył plandeki na budzie juz tak.

df3d5ceb4cf7d986163372725bfce8b9.jpg

Humvee-15.jpg

Humvee-16.jpg

i001206967.jpg

M1123_Humvee_HMMWV_cargo_troop_carrier_light_tactical_vehicle_United_States_American_US_Army_005.jpg

M1123_Humvee_HMMWV_cargo_troop_carrier_light_tactical_vehicle_United_States_American_US_Army_640.jpg

troop_seats_4man-4.jpg

Napisano (edytowane)

Makinen, mylisz się.

Oficjalny schemat malowania:

M1035/M1038 HMMWV

Jak widać, zaprojektowano go z uwzględnieniem wnętrza kabiny. Pojazdy fabrycznie wyprodukowane jako wariant Cargo/Troop Carrier dostawały taki właśnie kamuflaż (ze stałym rozkładem plam dla każdego egzemplarza), w przypadku wariantu Armament Carrier (z metalowym dachem) wnętrze było zielone. Oczywiście Humvee miały konstrukcję częściowo modułową i "przejście" pomiędzy wariantami było możliwe. Ale ponieważ okres Pustynnej Burzy to początkowe lata produkcji Humvee, takich modyfikacji było jeszcze niewiele. Tak więc maluj po całości w kamuflaż, bo niestety takie podejście do Humvee:

50 minut temu, makinen napisał:

Jak pomalujesz na zielono NATO green, to tez będzie ok.

to nie zawsze się sprawdza :super: 

Edytowane przez kubisz
  • Thanks 1
Napisano

No to po rozwikłaniu tej zagadki wiem już jak podejść do malowania.

1 - to na schemacie Nato black

2 - Nato brown

3 - Nato green

Tak to czytam...