Stojkovic Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Witajcie, Mój dobry znajomy, kupił niedawno do swojej kolekcji M998 w wersji Cargo z 1987 roku (o ile nic nie przekręciłem) z Holenderskiej armii. Poprosił mniee o zrobienie mini repliki tego egzemplarza, co by mógł mieć go przed oczami tez w pracy. W zamian będę mógł się nim nieco porozbijac w terenie Stąd tez będę robił coś takiego: Malowanie będzie inne, ale tez powinno być wesoło. Za bazę posłuży stara dobra Tamiya w 1:48. https://www.super-hobby.com/products/US-Modern-4x4-Utility-Vehicle-Cargo-Type.html?partner_id=9 Pozdrosy i zaglądajcie tu raz na czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Ech...gdyby Tamiya zrobila ten model w 1:35... dawaj smialo. Edytowane 10 Marca 2019 przez makinen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 10 Marca 2019 Autor Share Napisano 10 Marca 2019 Academy robiło w 1:35 https://www.scalemates.com/kits/academy-1362-m-998-cargo-troop-carrier--107511 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Wiem, Italeri tez. Jednak Tamiya to klocki Lego i mając na uwadze jakość oraz merytoryke bez przeróbek można zbudować pojazd np z Pustynnej Burzy. Academy i Italeri, to już gorsza zabawa. Dlatego żałuję, ze Tamiya nie zrobiła go w w 1:35. Żeby zbudować w tej skali poprawny model trzeba mieć M1025 Tamiya i M998 Italeri. Z dwóch da się złożyć jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 10 Marca 2019 Autor Share Napisano 10 Marca 2019 Pierwsy model w 1:48 więc też jestem ciekaw jak to się będzie kleiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Na razie idzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Patrzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Jak na rok budowania, to niewiele zrobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 14 minut temu, kubisz napisał: Jak na rok budowania, to niewiele zrobiłeś Długo robiłem przymiarki na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Tu nie ma co przymierzać- Lego. Kubisz tez patrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 Rama gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) W dniu 21.03.2020 o 13:49, Stojkovic napisał: Długo robiłem przymiarki na sucho Tamkę potrząsasz pudełkiem przed otwarciem i model wyskakuje gotowy xD To jakie malowanie będzie jeśli nie pierwowzór? Edytowane 25 Marca 2020 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 Malowanie NATO - Pustynna Burza 1991. Trójbarwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Nadal patrzę. Będziesz coś dorabiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Pokaż no to malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) Nie zamierzam nic przerabiać, bo od początku mam nastawienie wyłacznie relaksacyjne. Pobawiłem się nieco w przeróbki przy M1151 i miło wspominam. Co do malowania: Edytowane 25 Marca 2020 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Dobra, czyli standardowo malowany. Może być, też ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 Przygotowuje sobie właśnie koncepcje malowania nadwozia pojazdu i mam pewne wątpliwości. Schemat pokazuje, że camo jest malowane na pace i wewnątrz pojazdu (!) pod siedzeniami - coś mi się wydaje, że powinno być tam tylko Nato green. Paka w camo pewnie mogła być, choć też mam duże wątpliwości. Podpowiecie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 Jak pomalujesz na zielono NATO green, to tez będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 Nigdzie nie znalazłem dowodów stwierdzających że wnętrze jest pokryte camo. Natomiast paka i ew. tył plandeki na budzie juz tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 Wnętrze kabiny bez camo. Paka- może być zielona, może być camo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 (edytowane) Makinen, mylisz się. Oficjalny schemat malowania: Jak widać, zaprojektowano go z uwzględnieniem wnętrza kabiny. Pojazdy fabrycznie wyprodukowane jako wariant Cargo/Troop Carrier dostawały taki właśnie kamuflaż (ze stałym rozkładem plam dla każdego egzemplarza), w przypadku wariantu Armament Carrier (z metalowym dachem) wnętrze było zielone. Oczywiście Humvee miały konstrukcję częściowo modułową i "przejście" pomiędzy wariantami było możliwe. Ale ponieważ okres Pustynnej Burzy to początkowe lata produkcji Humvee, takich modyfikacji było jeszcze niewiele. Tak więc maluj po całości w kamuflaż, bo niestety takie podejście do Humvee: 50 minut temu, makinen napisał: Jak pomalujesz na zielono NATO green, to tez będzie ok. to nie zawsze się sprawdza Edytowane 28 Marca 2020 przez kubisz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 A to się człowiek uczy całe życie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 No to po rozwikłaniu tej zagadki wiem już jak podejść do malowania. 1 - to na schemacie Nato black 2 - Nato brown 3 - Nato green Tak to czytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi