Stojkovic Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Godzinę temu, makinen napisał: Na FB widziałem już zdjęcia z białymi szewronami na bokach. Rozumiem, ze maski nie poprawiasz? Aaaa- na tylnej klapie brakuje brązowej plamy kamuflażu No właśnie nadrabiam. Poprawiałem maskę z pędzla i teraz wszystkie krawędzie są ostre - przynajmniej ja nie dostrzegam nie ostrych. Na ten moment problemem jest uspójnienie odcieni bo z pędzla jednak są ciemniejsze miejsca niz aerografem - może czarnym olejem wyciągnę? - wyjdzie w praniu. Na pewno łatwiej jest zmyć olej niż farbę z pędzla, a znając życie przy odrobinie pecha mogłem spartolić robotę. Chyba, że macie na muyśli zły rozkład plam - ale w tym aspekcie starałem się jak najwierniej umiejscowić plamy kamo. Wspomniane zdjęcia (swoją droga lipne - bo mam tylko jedną lampę nad biurkiem - porządne fotki musiałbym poza domem zrobić...) Moja wersja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Ech, będę Cię męczył. Jeszcze raz na przykładzie maski- czy w obu przypadkach przejście kolorów jest jednakowe? Zaznaczyłem na żółto. Dodatkowo kilka zdjęć poglądowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Maki, powiedz mi o co dokładnie chodzi, bo na tych referencyjnych fotkach sa zarówno rozmyte jak i ostre przejścia? Chyba, że na masce był wzór plam, które moga być ostre a które rozmyte na krawędziach? Sorry, gubię się w tym już o co dokładnie chodzi??? Sam zobacz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Ostatnie zdjęcie się broni, przejścia plam na jednym wozie są raz ostre, raz rozmyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Na poprzednich (np ostatnie zdjęcie maski) też jedne są ostre inne rozmyte. Jak dla mnie, jedne humvee były malowane na spokojnie od szablonów bo był czas, inne mogły byś z partii "na szybko i transport" i wtedy malowali jak popadło wg wzoru rozkładu ale z ręki i od szablonów. Pewnie auto dostawało jeden kolor "bazowy" a potem dorywali się do niego goście od dwóch pozostałych i jak jeden nakładał szablony i malował od nich to drugi innym kolorem jechał "z ręki" I w zależności od tego który gość od którego koloru nakładał szablon to miejsca "przejść" się zmieniały. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Ok- może się czepiam, może nie potrafię wyjaśnić, w czym rzecz. Dla mnie do poprawki zwłaszcza lewy przedni narożnik maski. Tam brąz i czerń giną kompletnie z zielenią. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez makinen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) Poprę teorię, że jak to z humvee - nie ma rzeczy niemożliwych. Na zdjęciu z postu wyżej czarna plamą na masce poniżej wysokiego wlotu powietrza z prawej strony maski ostra jak po pędzliu, a z drugiej strony wzdłuż grilla przejście czarny-zielony rozmyte. Każde rozwiązanie się broni. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 (edytowane) 10 minut temu, makinen napisał: Dla mnie do poprawki zwłaszcza lewy przedni narożnik maski. Tam brąz i czerń giną kompletnie z zielenią. A teraz to samo (lewy przedni narożnik) zobacz na wrzuconym przez Ciebie zdjęciu samej maski 3 posty wyżej.. i wychodzi na to, że nie ma dwóch takich samych Humvee mimo schematu przyjętego malowania Pomijam fakt, że rozkład plam jest też na każdym z nich inny Zwróć uwagę na jakich kolorach są "uchwyty transportowe" Może nie "rozkład" ale ich wielkość i kształty To będzie właściwsze. Edytowane 5 Kwietnia 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Tak ogladam tę maskę i dochodze do wniosku, że duży problem generuje mi kijowe oświetlenie do zdjęć i telefon głupieje - niestety... Makinen, na ostatnim foto zaznaczyłeś mi w kółeczku lewy przedni błotnik - sprawdziłem i zrobiłem fotki specjalnie tego miejsca Dla mnie przejście koloru jest ostre i nie rozmyte. Oprócz nienajlepszej faktury malarskiej powierzchni (muszę jeszcze bardziej rozcieńczać farbę) to ewidentnie odcięcie jest ostre. W tym kółku co zaznaczyłeś jest wcięcie i załamanie światła może to powodować, że wygląda jak rozmyty i niedokładny. Doszło oszklenie świateł. Podziałam dziś olejami bo mnie osobiście najbardziej nie podobają się te ostre krawędzie i inny kolor ciemniejszy na górze maski gdzie poprawiałem - jest za duży kontrast. W międzyczasie tez zamontowałem siedzenia i radio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Witajcie. Poskładałem model na sucho. Koła, rama, brezent dachu, drzwi boczne i maska - wszystko przymierzone na sucho. Obecnie pracuję nad kukiełką, która jeśli wyjdzie zadowalająca to trafi do wnętrza. Będzie tez pustynna podstawka. Na pace załaduje jakieś bambetle żeby nie było tak pusto. Model przykurzony jedynie na pace - resztę zrobię tuż przed podstawką, ale planuje wyłącznie kurz. Wytłumiłem tez przejścia kolorystyczne olejna farba tam gdzie poprawiałem pędzlem. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez Stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Mi się podoba. Z tą pustynną podstawką to bym nie ryzykował. Będziesz potem musiał napchać brudu w bieżniki opon, felgi, nadkola, na bokach itd. A model teraz wygląda bardzo dobrze i obawiam się, żebyś nie zepsuł efektu. W Iraku też mieli drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Czyli widownia domaga się asfaltowej drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Ja tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Albo chociaż betonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Stojkovic napisał: Czyli widownia domaga się asfaltowej drogi? Papier ścierny lub korek robi dobrą robotę w tej kwestii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 No to biorę się do roboty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Podstawka jeszcze w powijakach, ale jak na jedną z pierwszych to myslę, że da radę. Skleiłem juz drzwi, dach i maskę pojazdu. Póki co rama i koła jeszcze luzem - stąd do foto je zamontowałem na chybił trafił. W środku znalazł się tez kierowca, którego prawie wcale na zdjęciach nie widac i to może lepiej. Ważne, że pojazd nie stoi samotnie na środku drogi. Podstawka na ten moment ma asfalt i nieco terenu. Asfalt nie jest idealnie zgrany wymiarowo, ale brakowało mi już korka i ciąłem na tyle ile starczyło by zapełnić pas jezdni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Noo! Zaczyna wyglądać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Dorzucę jeszcze fotki studyjne, choc mój telefon straszliwie rozmywa pierwszy plan i galerię będę cykał lustrzanką - nie ma wyjścia... Widać jednak przynajmniej kolorystykę i detal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Przed lewym tylnym kołem jest rura wydechowa? Może spróbuj ją rozwiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Jest dobrze, ładnie wyszły brezenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 @enten- rura wydechowa ma końcówkę skierowaną ku dołowi, więc większego znaczenia to nie ma. Tamiya 1/35 ma rozwierconą. Nie wiem, jak w tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Zastanawiałem się bo wyglada jak zaokrąglony czopek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Rura na dole jest rozwiercona, więc w 1/48 Tamka tez lipy nie robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Tymczasem skończyłem skromna ale godną podstawkę pod M998. Dodam jeszcze jakiś pakunek na tył i galeria końcowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi