Windwish Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Witam wszystkich modelarzy ! Mam 21 lat od około miesiąca interesuję się modelarstwem . Moje wcześniejsze doświadczenie z tym hobby było sklejenie tylko i wyłącznie kilku sztuk i było to dawno temu . Min. Działa Bofors oraz Niemieckiego torpedowca z firmy Mirage . Przyjemnie mi się je sklejało , było pełno błędów ale to pewnie normalne . Nie posiadam już tych modeli ponieważ jak wspominałem było to dawno . Teraz mam zamiar zacząć tę przygodę od nowa , posiadam wszystkie podstawowe materiały ( Tak myślę ) Czyli cążki , pilniki , zestaw pędzli tamiyi , kleje tamiya , papiery ścierne itp . Są to bardzo podstawowe narzędzia ale wystarczą jak na powrót . Jeszcze wspomnę , że bardzo "bałem" się malowania dlatego go nie rozpoczynałem . Było to dla mnie za bardzo zaawansowane i nie chciałem w to wchodzić . Teraz gdy zarabiam na siebie i jestem w stanie trochę wydać na odrobinę przyjemności chcę się tego podjąć . Co do preferencji modeli dla mnie najchętniej skleił bym prosty model czołgu ( okrętem bym również nie wzgardził ) , i teraz nie wiem czy w skali 1:72 czy 1:35 . Modele w 72 wydają mi się za małe ale za to do 35 nie posiadam aerografu . Więc tutaj również proszę o rady . Napiszę może pytania żeby było łatwiej 1. Jaki model czołgu dla początkującego wybrać ( Bądź okrętu ) Oraz pokazane podstawowe dla niego farby i podkłady 2. Czy dam radę pomalować w miarę dobrze model 1:35 bez aerografu ? 3.Jakiej firmy modele polecacie dla " zielonego" Pytania będę aktualizował na bieżąco . Z góry dzięki za odpowiedź ! Edytowane 10 Marca 2019 przez Windwish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 W 1:72 możesz zacząć od pojazdów z First to Fight. Proste, dobrze spasowane. Farby - a to już każdy ma swoje preferencje, ja maluję pędzlem akrylami (Pactra, Vallejo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 5 godzin temu, Windwish napisał: … Czy dam radę pomalować w miarę dobrze model 1:35 bez aerografu ? … Czech pomalował bez aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Owen w obawie przed Brexitem przyjął czeskie obywatelstwo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Zalezy jaki masz budżet I jaka tematyka(2 wojna czy wspolczesne, niemieckie czy inne) cie interesuje. Do ok 50zl to Mirage itp od ok 50-60zl mozesz dorwac modele Tamiya czy trumpeter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Windwish Napisano 11 Marca 2019 Autor Share Napisano 11 Marca 2019 10 godzin temu, kzugaj napisał: Zalezy jaki masz budżet I jaka tematyka(2 wojna czy wspolczesne, niemieckie czy inne) cie interesuje. Do ok 50zl to Mirage itp od ok 50-60zl mozesz dorwac modele Tamiya czy trumpeter. 2 Wojna Światowa Niemieckie czołgi lub okręty ( Mogą być również Brytyjskie ) , wydaje mi się , że tamiya by była dobra . Z mirage już próbowałem , pasowanie było dobre ale spróbował bym czegoś innego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 11 Marca 2019 Share Napisano 11 Marca 2019 Oczywiście da się pomalować model samym pędzlem i niektórym - o dziwo - wychodzi to znakomicie, aczkolwiek jest to trudny wyczyn. Najczęstszym problemem jest nakładanie zbyt gęstych warstw farby. Lepiej nałożyć 4-5 cienkich warstw, niż 1-2 grubych. Możesz podziałać z pędzlem, ale sam dojdziesz po jakimś czasie do wniosku, że aerograf wiele ułatwia i pozwala wejść na wyższy poziom ze względu na szeroki wachlarz możliwości. Dla "zielonego" polecam coś taniego. Żeby nie szkoda było "popsuć", poeksperymentować i nauczyć się czystego sklejania. Polecam Tamiya - nie miałem problemu nigdy ze składalnością. Może jakaś Zvezda, albo Italeri. Uderzałbym pod kątem cenowym. Na bardziej złożone i zwaloryzowane modele przyjdzie czas. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Windwish Napisano 11 Marca 2019 Autor Share Napisano 11 Marca 2019 2 godziny temu, Matthew napisał: Oczywiście da się pomalować model samym pędzlem i niektórym - o dziwo - wychodzi to znakomicie, aczkolwiek jest to trudny wyczyn. Najczęstszym problemem jest nakładanie zbyt gęstych warstw farby. Lepiej nałożyć 4-5 cienkich warstw, niż 1-2 grubych. Możesz podziałać z pędzlem, ale sam dojdziesz po jakimś czasie do wniosku, że aerograf wiele ułatwia i pozwala wejść na wyższy poziom ze względu na szeroki wachlarz możliwości. Dla "zielonego" polecam coś taniego. Żeby nie szkoda było "popsuć", poeksperymentować i nauczyć się czystego sklejania. Polecam Tamiya - nie miałem problemu nigdy ze składalnością. Może jakaś Zvezda, albo Italeri. Uderzałbym pod kątem cenowym. Na bardziej złożone i zwaloryzowane modele przyjdzie czas. Powodzenia! Cześć , dzięki za odpowiedź ! Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie , w jakim momencie zainwestować w aerograf ? Bo kupię go prędzej czy później . I jak mniej więcej wygląda koszt wraz z kompresorem sredniej klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly1904 Napisano 11 Marca 2019 Share Napisano 11 Marca 2019 Najlepiej zainwestować w niego jak najprędzej. Model As-186 z butlą 3l na znanym portalu aukcyjnym to koszt około 300zł, w te bez butli na prawdę nie warto inwestować. Dodatkowo około 50zł za najtańszy chiński aerograf Fendga bd-130. Na sam początek taki zestaw wystarczy, później zostanie tylko rozszerzanie go o dodatkowe aerografy lepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 11 Marca 2019 Share Napisano 11 Marca 2019 Tak na szybko w okolicach 50zl panzer II https://www.mojehobby.pl/products/Panzer-Kampfwagen-II-Ausf.-F-G.html transporter https://www.mojehobby.pl/products/Hanomag-Sdkfz-251-1.html Stug IV https://www.mojehobby.pl/products/German-Sturmgeschutz-IV.html Italeri czesto ma przepaki i mozna tanio dostac zwezdy nigdy nie mialem wiec nie wiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 11 Marca 2019 Share Napisano 11 Marca 2019 Albo sprężareczkę u ,,Adamka1003,, zamawiasz i masz na ho ho ho czasu.Koszt dwie z okładem stówki więcej od tego ASa i masz sprzęcik na lata świetlne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi