abtb Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) Witam Koniec końców nastał taki moment, że postanowiłem zebrać swoje prace w jednym miejscu. Takie małe przedstawienie dorobku ulepionego na forum i poza nim. Oczywiście wszystkie modele są w "Królewskiej skali" czyli 1/72. Z tym lepieniem to bywało raz lepiej, raz gorzej - efekty tego trudu będzie można ocenić przeglądając fotki. Poza ogólnie pojętym lotnictwem zrobiłem też kilka "pancerniaków" . Oczywiście to co tutaj pokażę to tylko "fragment wybrany" z całości twórczości. Po prostu nie ma co straszyć "wyrobami" popełnionymi w młodości. A zatem po kolei (lub jak kto woli po torach ) w chronologicznej (prawie) kolejności tworzenia. Na forum zabawę zacząłem od śmigłowca Mi 10 z Amodelu galeria: Potem przyszła kolej na kolejne wyroby Amodelu z których to urodziła się kolekcja pierwszych odrzutowych Jak- ów. Jak 15 galeria: Jak 17 Jak 17 UTI Jak 17W "Agata" Jak 21 galeria: Kolekcje uzupełniłem dwoma Jaczkami ze Special Hobby Jak 23 galeria: Jak 23 UTI galeria: Oczywiście nie samymi "gwiazdami człowiek żyje" Avia S 199 (Kp) galeria: Vickers Valiant Bk.Mk.1 z Airfixa Mały powrót do Amodelu - model popełniony przed zawitaniem na forum Mil Mi 6 i w parze z kolegą Małe próby z pancerką: Su 122, Aer Moldova Su 76M, Unimodels "Buszując w zbożu" - Is 1, PST I kolejny powrót "na lotnisko" Bristol Beaufighter TF X Odrobina "strzelania na poligonie" PzH 2000 z Revella w barwach litewskich czyli "Rasa" galeria: Kolejnym etapem mojego modelowania była mała ucieczka w kierunku "japońskim" i próba stworzenia kolekcji japońskich wodnosamolotów Kawanischi N1K1 "Kyofu" - prototyp, Hasegawa galeria: Kawanischi N1K1 "Kyofu" tzw "typ wczesny", Hasegawa galeria: Kawanischi N1K1 "Kyofu", tzw "typ późny", Hasegawa Nakajima A6M2-N Type 2 "Rufe", Hasegawa galeria: I na zakończenie Aichi E16A1 "Zuiun" Uff, i na chwilę obecną starczy. Jak się spodoba to będę "temat" pchał dalej Edytowane 6 Czerwca 2022 przez abtb 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 No proszę. Piękna kolekcja Podoba mi się bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Oczywiście, że temat pchamy dalej, nie ma tu wielu modeli które moje oczy widziały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Marca 2019 Autor Share Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) W dniu 14.03.2019 o 14:27, lesio-69 napisał: Oczywiście, że temat pchamy dalej No to pchamy Bristol Beaufighter TF 10, Airfix galeria: English Electric Lightning F.2A, Airfix galeria: I kolejny Beufighter TF X. Tym razem przeróbka na egzemplarz służący do badań radaru ASV galeria: I żeby nie było już tak militarnie: Fairchild C-119 C "Flying Boxcar" galeria: Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Super ten 'Boxcar-ek' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Bardzo ładna kolekcja Temat "Beau" będzie kontynuowany? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Marca 2019 Autor Share Napisano 15 Marca 2019 (edytowane) W dniu 15.03.2019 o 07:13, Xmen napisał: Temat "Beau" będzie kontynuowany? Były takie plany. Chciałem "popełnić" wersję Mk V z wieżyczką od Defianta i silnikami rzędowymi. Taka przeróbka wymagałaby sporych nakładów inwestycyjnych - zakup silników (robi bodajże CMK i zakup Defianta w celu pozyskania wieżyczki, plus oczywiście lufy bo zestawowe to porażka. Ale na razie na planach się skończyło. Na razie skłaniam się bardziej w kierunku "samolotów Bristola" czyli czwarty Bristol na półeczce: Bristol Blenheim Mk I czyli "Herbaciarz na dworze Drakuli" galeria: Przyglądając się swojej półeczce z latawcami stwierdziłem, że skoro już stworzyłem "Galerię japońską" czyli stadko wodnosamolotów to warto też zrobić ukłon w kierunku "lądowników" I tak zaczęła powstawać "Galeria japońska, cz II - samoloty Armii Cesarskiej" Nakajima Ki 43 Hayabusa, Fujimi galeria: Nakajima Ki 43 Hayabusa, Hasegawa galeria: Nakajima Ki 44 Shoki, hasegawa galeria: Nakajima Ki 84 Hayate, hasegawa galeria: Z plotek zasłyszanych pod ratuszem w Tokio wynika że już niedługo kolekcja osiągnie pełny stan etatowy (czyli konkursowy - 5 szt) Po zabawach w samuraja zaniosło mnie nad Morze Śródziemne gdzie popełniłem takiego oto ptaszka: Savoia-Marchetti S.79 "Krogulec", Italeri którą to "przełamałem" stereotyp "łaciatej włoszczyzny" galeria: W następnym podejściu odrobinę zakręcę się wokół wirnika czyli będą śmigłowce Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Pięknie, pięknie. Zachwyciły mnie japońskie wodnosamoloty - przegapiłem je zupełnie a wszystkie "jednopływakowce" są tak brzydkie, że aż piękne Gratulacje! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Marca 2019 Share Napisano 16 Marca 2019 Bardzo ładna kolekcja i do tego sporo niszowych modeli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Marca 2019 Autor Share Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) Dziś zgodnie z obietnicą będą "wiatraki" Sikorski HSS-1 Seabat, Italeri galeria: Mi-2T, Hobby Boss galeria: Sikorski H04S-3, Italeri galeria Mil Mi 4, Hobby Boss galeria: Mil Mi 2T, Hobby Boss galeria: Mil Mi 4A, Hobby Boss galeria: Edytowane 26 Lutego 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 17 Marca 2019 Share Napisano 17 Marca 2019 jestem pod ogromnym wrażeniem. Japońce są po prostu cudne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Marca 2019 Share Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Śmiglaki bardzo ładne. Widzę, że kolega zaczął "pomarańczową serię", będzie jeszcze jakiś śmigłowiec czy samolot w pomarańczowym kolorze? Edytowane 17 Marca 2019 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Marca 2019 Autor Share Napisano 18 Marca 2019 (edytowane) W dniu 17.03.2019 o 15:16, mig napisał: będzie jeszcze jakiś śmigłowiec czy samolot w pomarańczowym kolorze? Plany są. zarówno w śmigłowcach jak i w samolotach. Ale na razie to tylko plany. Pora na kolejne ulepy. Tym razem rozpocznę "cywilnie" An 14 "Pszczółka", Plasticard galeria: I kilka fotek samolotów w moich ulubionych czechosłowackich barwach Avia S 92, Revell/Smer Avia CS 92, Revell/Smer i w parze: galeria: Avia S 99 galeria: Edytowane 26 Lutego 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 (edytowane) Fiat G.91, Revell galeria: Lockheed F-104G Starfighter, Italeri galeria: I tyle godnego do pokazania Reszta efektów twórczości na bieżąco w miarę powstawania kolejnych ulepów Edytowane 14 Grudnia 2020 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 No, no no... Piknie Panie To „tylko” archiwum zdjęciowe czy masz GDZIE taką ilość trzymać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 No to teraz czekamy na następne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 41 minut temu, Thalgonis napisał: To „tylko” archiwum zdjęciowe czy masz GDZIE taką ilość trzymać? Wszystko stoi na półeczkach i JESZCZE MAM MIEJSCE na nowe 33 minuty temu, Xmen napisał: No to teraz czekamy na następne. Jeszcze odrobinkę i coś tam "wskoczy" do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 15 minut temu, abtb napisał: Wszystko stoi na półeczkach i JESZCZE MAM MIEJSCE na nowe Szczęściarz . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 3 minuty temu, Xmen napisał: Szczęściarz . Tak nie do końca. Niestety wygospodarowanie miejsca na "gabaryty" (Shackleton i Victor) będzie bardzo problematyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Marca 2019 Share Napisano 19 Marca 2019 Gdybym ja miał taki problem to bym był szczęśliwy. Ja nie wiem gdzie postawić takie "olbrzymy" jak Ki 44 i Buffalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Marca 2019 Autor Share Napisano 19 Marca 2019 17 minut temu, Xmen napisał: Ja nie wiem gdzie postawić takie "olbrzymy" jak Ki 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Dorzucam dwa kolejne ulepy Całkiem przyjemny w budowie model Defianta ze stajni Airfixa: galeria: i całkiem nieprzyjemny w budowie Ki 43-II ze stajni Special Hobby wykonany w koncepcji samolotu nowego fabrycznie, taki "prosto z taśmy" przed wydaniem do jednostki bojowej galeria: W ten oto sposób kolekcja "Samolotów Armii Cesarskiej" wzbogaciła się o piaty już latawiec Edytowane 4 Stycznia 2021 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Kolejny latawiec z cyklu "100-lecie RAF-u" - Gloster Gladiator Mk.I z Airfixa. Bardzo przyjemny w budowie zestaw aczkolwiek ze względu na "olinowanie" trochę upierdliwy w złożeniu galeria: Edytowane 4 Stycznia 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Maja 2019 Autor Share Napisano 13 Maja 2019 (edytowane) Kolejny latawiec z RAF-u wylądował na półeczce - Gloster Gladiator Mk. II z Airfixa galeria: Edytowane 4 Stycznia 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 13 Maja 2019 Share Napisano 13 Maja 2019 Fajna kolekcja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi