Super Moderator jawkers Napisano 26 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 26 Marca 2019 Cześć. Po nałożeniu lubrykantu na iglicę i przed ponownym jego użyciem, trzeba iglicę wytrzeć z tłustego lubrykantu? Czy nie, ponieważ lubrykant nie wpływa na jakość farby i czyszczenie nie jest konieczne ze względu na jego ilość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 26 Marca 2019 Share Napisano 26 Marca 2019 No, trochę na pewno musisz przetrzeć, ale nie tak żeby do sucha ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Ja robię tak, że na narożnik ręcznika papierowego nakładam kilka kropel Regdabu i przejeżdżam iglicą. Nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 A w jakim celu stosuje się taki zabieg ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Filtr smaru na iglicy = mniej przywierająca farba + smarowanie uszczelek i bardziej płynna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Godzinę temu, mbrnnr napisał: Filtr smaru na iglicy = mniej przywierająca farba + smarowanie uszczelek i bardziej płynna praca. Ze smarowaniem uszczelki między igłą a kanałem i płynniejszą pracą zgoda. Mniej przywierająca farba - tutaj efekt może być tyle iluzoryczny co nietrwały. Agresywna farba/rozcieńczalnik prawdopodobnie błyskawicznie zmyje z czubka igły warstwę smaru. Ja mam większe zaufanie do polerowania (nie szlifowania!) co jakiś czas końcówki igły niż do jej smarowania w celu mniejszej przyczepności farby. Oczywiście polerowanie zwiększa ryzyko zgięcia końcówki. Niemniej trzeba pamiętać, że żadna stal nierdzewna nie jest tak naprawdę nierdzewna. Zawiera chrom, którego tlenki na powierzchni materiału tworzą warstwę zabezpieczającą. Ta osłona nie jest idealna i w przypadku drobnego elementu jakim jest czubek igły, zawsze mogą pojawić się w końcu mikrowżery itp. Z drugiej strony, polerowanie ściera tę warstwę chromu która musi się odnowić. Czyli stopniowo zdejmujemy z igły materiał. Coś za coś. Igły nie są w sumie drogie. Natomiast smar na igłę (i w parę innych miejsc) dla konserwacji tudzież zabezpieczenia powierzchni jak najbardziej. Edytowane 29 Marca 2019 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Marca 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Marca 2019 10 godzin temu, mbrnnr napisał: Ja robię tak, że na narożnik ręcznika papierowego nakładam kilka kropel Regdabu i przejeżdżam iglicą. Nic więcej. Ja zwilżyłem palce i przesunąłem wzdłuż iglicy po całej jej długości. Na iglicy jest cieniutka nie widoczna warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 @HKK - oczywiście. Smarowanie iglicy i tym uszczelek to efekt krótkotrwały i o ile spust smaruję od czasu do czasu to iglicę zdarza mi się smarować nawet kilkakrotnie podczas jednej sesji. Polerka iglicy jak najbardziej tak, zaliczam ją automatycznie do czynności gruntownego czyszczenia aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Marca 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Marca 2019 Myślicie że mikro uszkodzenia iglicy, będą miały wpływ na przepływ farby albo zmianę jej strumienia lub na przywieranie do nich farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Bardziej chodzi o gładkość powierzchni, do której farba będzie trudniej przywierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 A można wiedzie czego się używa do takiego smarowania ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Marca 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 29 Marca 2019 Ja używam tego: https://www.mojehobby.pl/products/Plyn-do-aerografow-REGDAB-28g.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 5 godzin temu, HKK napisał: Ja mam większe zaufanie do polerowania A jak to robisz? Gdzieś widziałem, że gościu używał pasty tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 42 minuty temu, jawkers napisał: Ja używam tego: https://www.mojehobby.pl/products/Plyn-do-aerografow-REGDAB-28g.html Ja również 9 minut temu, MIRO napisał: A jak to robisz? Gdzieś widziałem, że gościu używał pasty tamki. Zwykła pasta Tempo, iglicę do Proxxona i jazda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Ja smaruję smarem silikonowym w puszce Loctite LB 8021, przydaje się nie tylko do modelarstwa ale też przy samochodzie, w domu do drzwi też się nada. Dodatkowo z racji tego, że można nim psikać można wypłukać poprostu cały syf zalewając to co psikamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Mogę się mylić, ale o ile mi wiadomo, smarów silikonowych się w miejscach, które są w kontakcie z farbą powinno unikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Szczerze mówiąc nie zauważyłem jakiejś konkretnej różnicy w pracy aerografu, be względu na to czy posmarowałem igłę smarowidłem czy nie. Czasami to robię, jak sobie przypomnę, ale czy to dużo daje... Jakoś nie jestem przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Ja tam ze względu na częste używanie aerografu różnicę zauważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 A konkretnie to jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Godzinę temu, MIRO napisał: A jak to robisz? Gdzieś widziałem, że gościu używał pasty tamki. Nie używam pasty. Montuję igłę w mini szlifierce i przykładam polerkę do paznokci albo szmatkę polerską micromesha. Na wolnych obrotach. Smaru silikonowego używam do zaworu i do spustu. W małych ilościach i tak, aby na pewno nie dostał się na iglicę albo do kanału farbowego. Igły nie smaruję bo nie mam odpowiedniego smaru. Ale czytałem, że Iwata Lube to gliceryna. Edytowane 29 Marca 2019 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 A tak trochę z boku tematu: skoro niektórzy tak często smarują iglicę, a z drugiej strony rzadko odkręcają dyszę (mówię o Iwatach, Proconach i podobnych), to znaczy że wyjmujecie i wkładacie iglicę od tyłu? Zasadniczo słyszałem że ponoć nie jest to zalecane i ja za każdym razem przy smarowaniu odkręcam dyszę i wyciągam iglicę od przodu. Jak to się najbezpieczniej powinno robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Cia. I słyszałeś też, aceton jest lepki. Idź ze swoimi problemami gdzie indziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Ale od razu się tak miło zrobiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 24 minuty temu, mbrnnr napisał: Cia. I słyszałeś też, aceton jest lepki. Pewnie chłopaki z Fine-Art sie nie znajo i dlatego odradzajo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Tak, to kompletna bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi