Skocz do zawartości

Słaba silna wola, czyli T-90MS 2016/Zvezda 1/35

Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Kupiłem, schowałem do szafy i zarzekałem się, że nie ruszę go, dopóki M1151 nie zostanie ukończony. No cóż, model przeleżał w szafie całe dwie godziny i z moich mocnych postanowień wyszły nici. Ale co ja poradzę? To czołg, w dodatku T-90. Nie wytrzymałem. 

Tak troszkę sceptycznie podchodziłem do tego wytworu, mając w pamięci pierwszą 90-kę Gwiazdy, która była totalnym badziewiem. Nowego T-90 kupiłem z ciekawości i cóż się okazuje? Największe, pozytywne modelarskie zaskoczenie, jakie mnie spotkało. 

O samym modelu. Technologicznie, to typowa Zvezda. Taki sobie plastyk, brak fototrawionek i kawałek sznurka, zamiast metalowych linek. Oprócz tego dwa zwichrowane elementy i jeden zaginiony w akcji. Napisałem do Zvezdy, może odpowiedzą i doślą brakującą część.

Merytorycznie? W 100-u procentach, zgodny z oryginalnym, model T-90MS z 2016 roku. 

VOdpaow.jpg

Długo porównywałem oryginał z wypraskami i nie znalazłem niczego w czym model odbiegałby od prawdziwego czołgu. Śmiało mogę Zvezde postawić na równi z Tiger Model, którego MS-y, były do tej pory najlepsze na rynku. Fani Trumpetera! Sorry, ale Trumpek, może swoje MS-y, wsadzić sobie w buty! 

Nie było nad czym się zastanawiać i ruszyłem do akcji. A oto efekty

NZUEipL.jpg

A tu już po małych poprawkach pokrywy silnika

SmWVLzz.jpg

Niektóre imitacje okablowania też lepiej zrobić z drucika

2IxtQEn.jpg

No i zaczyna to przypominać czołg

8Vg9SsB.jpg

iafu4xZ.jpg

Kei8E1J.jpg

FmkPDEQ.jpg

I4s7N89.jpg

TFpbSS7.jpg

IMG_20190331_023742.jpg

IMG_20190331_023917.jpg

IMG_20190331_023850.jpg

IMG_20190331_024059.jpg

Koła, błotniki i lufa na razie przyłożone na sucho, więc jeszcze nie do końca obrobione. 

Edytowane przez Grzegorz Grabowski

32 minuty temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Jeśli chcesz dobrego MS-a i zamiast  wydawać 300 pln na Tigera, wolisz wydać nie całe 120 pln, nie zastanawiaj się i bierz Zvezde. 

Jakiś czas temu postanowiłem popróbować różnych innych producentów. Po latach Dragona przyszedł czas na Takom (KT), MiniArt (T-55A). W kolejce czeka Terminator od Menga. No i Zvezde też mam na rozkładzie. 

36 minut temu, wisa napisał:

Siateczki od czego zastosowałeś?

Siatki, to pozostałość po niedokończonym innym teciaku. 

29 minut temu, mandrivecs napisał:

Brało to udział w tej wersji w jakimś teatrze działań wojennych? 

Nie, to raczej egzemplarze pokazowe. Stworzone by zainteresować ewentualnych odbiorców, pokazać nowe możliwości inżynierskie itp. Oczywiście są w pełni sprawne bojowo. 

Moim skromnym zdaniem robienie antypoślizgu na współczesnych Ruskach może przynieść efekt odwrotny od zamierzonego, tzn wyjdzie za grubo.  Jak popatrzysz na zdjęcia, to w skali 1:35 antypoślizg na Ruskach (to samo T-14, czy T-15 vide zdjęcie) powinien wyglądać jak meszek, natomiast tekstura ze specyfiku ze zdjęć nada się do współczesnych Niemców, czy Amerykańców (na którym jest nota bene zaprezentowana). Pozdrawiam

t-14_armata_37_20150922_1277719716.jpg

25 minut temu, bazylms napisał:

Zawieszenie jest poprawne? Bo zdaje się że w poprzednim było coiś za wysoko.

Tutaj jest bez zarzutu! Chyba dokupię sobie jeszcze dwa te modele i zrobię sobie całą rodzinkę. Niby te same, a jednak każdy inny :)

1bd35d874e5fdf8b13e18b459412c6a8.jpg

T-90MS_MBT_Main_Battle_Tank_Russia_Russian_army_defense_industry_925_001.jpg

978d4cfa924da947dd00248a7f46b406.jpg

10403630t2.thumb.jpg.2024f7a20549746816835264dc019865.jpgNo... nie te same, główna różnica to wieża, a konkretne jej boki z tyłu - inny kształt (gdzieś miałam zdjęcia i diabeł ogonem nakrył), mniejsza różnica światła i chyba jeszcze coś, nie pamiętam. Poglądowe rysunki z instrukcji Tiger Model

10516613t2.jpg

Ok Gajur. Spieszę z wyjaśnieniami. Modele, które zaprezentowałeś to Tiger Model 4612 i 4610. 

4612 to MS z lat 2011-12

4610 to MS z lat 2013-15

Natomiast te trzy czołgi z moich zdjęć to :

Dwie pierwsze fotki to czołgi z 2013. Pierwszy pochodzi z Russian Expo Arms, natomiast drugi z pokazów IDEX w Abu Dabi. Oba wyposażone są w karabin 7.62mm PKT, na zdalnie sterowanej wieżyczce. Oprócz tego jak widać na zdjęciach mają inne światła, gąsienice i czego na tych fotkach nie widać mają inne zakończenia wydechu. 

Czołg z trzeciej fotki to modyfikacja dwóch poprzednich z roku 2016, również wystawa EXPO. Tyle że na wieżyczce ma zamontowany karabin 12.7mm NSWT, lub jak kto woli Kord. W ogóle cała wieżyczka jest inna. Na zdjęciu też tego nie widać, ale ten czołg ma też inny klimatyzator. We wszystkich trzech przypadkach, boki wieży, są takie same. Ja właśnie chcę mieć tą trojeczkę, bo ze Zvezdy da się je zrobić :)

P. S. Tiger Model 4610 to czołgi z dwóch pierwszych zdjęć. Do nich model Tigera nadaje się najlepiej. 

Natomiast Zvezda zrobiła czołg z trzeciej fotki i tylko ten. Ale jak ktoś ma elementy Tigera, ze Zvezdy można zrobić wozy z wszystkich trzech zdjęć :)