Skocz do zawartości

Projekt "Bałałajka" czyli MiG 21, Revell, Zvezda, Kp, Eduard, Modelsvit; 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie nowy blacik wystawowy  oraz pomalowałem samolocik:

IMG20251111163705.thumb.jpg.404d8044ee3ea796839b026842c1857f.jpg

I położyłem już kalki :mrgreen:

I chyba na tym etapie zamknę ten kilkuletni warsztat - w sumie od dłuższego czasu to już tylko powtarzalność  czynności.  Galeria obecnie robionego modelu niebawem, a kolejnych w miarę wybudowania/złożenia/ulepienia. 

:odlot:

• Like 3

3 godziny temu, abtb napisał:

chyba na tym etapie zamknę ten kilkuletni warsztat

myślałem, że w tym temacie chodzi o to żeby budować, a nie zbudować i zamknąć wątek

• Haha 1

• 2 weeks later...
33 minuty temu, giberes napisał:

Ja nic nie będę pisać, bo zostanę zaliczony do tych, którzy po znajomości (?) chwalą i poklepują się po pleckach

Bardzo słuszna uwaga :nauka1:  Ja znam osobiście tyle osób  z forum, że chyba się wypiszę, żeby nie być posądzanym o kolesiostwo :mrgreen: 

• 2 weeks later...

Cześć, powiesz może jak pomalowałeś w taki świetny sposób metaliczny kolor i jakimi farbami? Myślę czy su-7 by tak nie pomalować (jeszcze nie rozglądałem się za zdjęciami czy to bardziej matowy czy błyszczący metal był). 

18 godzin temu, Hangar72 napisał:

jak pomalowałeś w taki świetny sposób metaliczny kolor i jakimi farbami?

Udzielam odpowiedzi w kolejności malarskiej :nauka1:

- gotowy model pokrywam podkładem 1200 Mr Hobby

- następnie kładę GX-2 Ueno Black

- kolor  "ciemnej stali" czyli w moim przypadku mieszanka C08 (srebro) + C028 (stal) w stosunku dowolnym ( czyli takim, który mi odpowiada :mrgreen:)

- następnie "rozjaśniam" sobie całość  C08, a jakieś szczególne panele maluję sobie np C-104 Gun Chrome lub MC 218 (aluminium, teraz chyba nie do kupienia :hmmm:), a niektóre zostawiam w kolorze bazy czyli "ciemnej stali"

- na to lakier połysk C046

- kalki

- ponownie C046

- łosz

- lakier końcowy C181 (pół połysk)

Oczywiście wszystko musi być dobrze rozmieszane i rozcieńczone bo inaczej to doopa :mrgreen: 

• Like 1

On 12/2/2025 at 9:35 AM, abtb said:

- kolor  "ciemnej stali" czyli w moim przypadku mieszanka C08 (srebro) + C028 (stal) w stosunku dowolnym ( czyli takim, który mi odpowiada :mrgreen:)

- następnie "rozjaśniam" sobie całość  C08, a jakieś szczególne panele maluję sobie np C-104 Gun Chrome lub MC 218 (aluminium, teraz chyba nie do kupienia :hmmm:), a niektóre zostawiam w kolorze bazy czyli "ciemnej stali"

Miałbym parę pytań jeszcze mistrzu 🙏

1. W jakim stosunku wymieszałeś te farby? Pomalowałeś całość tą mieszanką? Czy tylko większość paneli?

2. Rozjaśniłeś jak rozumkiem tylko poszczególne panele czy wszystko ? Zrobiłem sobie koszyczek z twoimi produktami jedyne czego mi brakuje to tego mc 218, mam z hataki orange series aluminium jak i różne tamyia może coś się nada.

czy po tym gx 2 ueno dawałeś jakiś clear lakier czy wystarczy że ten gx się błyszczy.

I na koniec jakieś preshading był? Wydaje mi się że gdy się maluje model w kolorze metalic to preshading odpada w takim wypadku, bo powinno się malować na czarnym.

Pozdrawiam😊

19 godzin temu, Hangar72 napisał:

mistrzu 🙏

O choinka! Jednym wpisem awansowałem na piedestał :haha:

W jakim stosunku wymieszałeś te farby?

Dowolnym, dosłownie. Chodzi o to by była wyraźnie ciemniejsza niż docelowy kolor

Pomalowałeś całość tą mieszanką? Czy tylko większość paneli?

Maluję całość na wyjściowo:

vJfRgIV.jpg

Wszystko ma być jednolite, bez żadnej przebitki czarnego podkładu.

20 godzin temu, Hangar72 napisał:

Rozjaśniłeś jak rozumkiem tylko poszczególne panele czy wszystko ?

Zasada jest taka:

- jeżeli dysza, jakieś jej elementy, pokrywy hamulców, itp.  mają być wyraźnie ciemne to je maskuję

0fffX7A.jpg

PpMu2j7.jpg

- po tym zabiegu rozjaśniam wszystkie panele, po prostu całość modelu. To trochę tak jakbyś malował go  w normalne kamo - ciemny stalowy jest takim  powiedzmy preszejdingiem. 

Dqy3p4j.jpg

- Jak już go sobie wymalujesz jak trzeba, wtedy można niektóre/ wybrane  panele wymaskować i wymalować je jakimś aluminium, duraluminium itp. Zasada jest jedna - jak malujesz te panele farbami z serii MC, SM  czy jak tam je zwą w palecie Gunze, nie należy na nie naklejać taśmy - taśma powoduje jakieś zerwanie "czegoś" co trudno mi określić - farba staje się taka jakby z niej się oderwały punkciki połysku/koloru, aczkolwiek nie ma "dziur" w kolorze, tylko punkty o innym odcieniu. Żaden lakier tego nie naprawi - tylko przemalowanie. Więc powinny to być farby którymi malujesz już ostatki. Po nich tylko lakier połysk pod kalki.

jedyne czego mi brakuje to tego mc 218,

Nie czekaj kiedy się pojawi bo może minąć rok :mrgreen:  Nie wiem czy jeszcze ją produkują

czy po tym gx 2 ueno dawałeś jakiś clear lakier czy wystarczy że ten gx się błyszczy.

wg mnie całkowicie wystarczy

model w kolorze metalic to preshading odpada w takim wypadku

Masz rację. Jak wspomniałem, za przeszejding robi ciemny kolor, ale nie czarny podkład!

Efekty końcowe można zyskać bardziej widoczne

qtzLIWa.jpg

lub mniej.

y5RRu2g.jpg

albo tak jakoś po środku

nwiF3Tx.jpg

Zależy na czym zależy. Oczywiście mój sposób podejścia do tematu może być kontrowersyjny i niewłaściwy, ale jest mi z tego powodu bardzo wszystko jedno :mrgreen: Maluję tak, jak mi się podoba :D

• Thanks 1