Skocz do zawartości

Morane Saulnier MS 406 RS Model 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako że została mi "delikatnie " :wpier:zwrócona uwaga że obijam się z wątkami warsztatowymi to zaczynam następny.:mrgreen: Jeżeli znajdzie się choć jedna osoba zainteresowana to fajnie a jak nikt nie zwróci uwagi to też nie będzie koniec świata..placze:Model będzie robiony prosto z pudła "chyba", tylko kalki będą z zestawu pokazanego na zdjęciu.Na początek jest już mały zgrzyt bo jakiś filozof wymyślił fotel pilota odlać razem z pasami.:zly:. No to zaczynamy.

SVmzKBvl.jpgH8176dYl.jpgCcBscrPl.jpgNhDT6Lzl.jpg

• Haha 1
Napisano

W koncu coś innego niz spitfajer :) RS Modelowi blizej z jakością do Tamiy czy do Mistercrafta?

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Napisano
2 minuty temu, sebastain napisał:

W koncu coś innego niz spitfajer :) RS Modelowi blizej z jakością do Tamiy czy do Mistercrafta

Tak po środku.Da się to złożyć ale szpachla i papier ścierny pod ręką musi być.:szczerbol:Mają ciekawe tematy a chcąc wyjść po za schemat trzeba sięgnąć po ich modele.Miał być spitfajer ale mi to wyperswadowano :wpier:.

• Like 1
Napisano
36 minut temu, Xmen napisał:

Jeżeli znajdzie się choć jedna osoba zainteresowana to fajnie

Zasiadam w .......... ostatnim rzędzie w związku z natłokiem obowiązków(warsztatów) ale zaglądać będę regularnie

37 minut temu, Xmen napisał:

mały zgrzyt bo jakiś filozof wymyślił fotel pilota odlać razem z pasami

Zwykłe marudzenie, Da się zrobić z tym porządek. A nawet jak skończy się tylko pomalowaniem pasów  to i tak przy zamkniętej owiewce nie robi to żadnej różnicy.

25 minut temu, Xmen napisał:

Miał być spitfajer ale mi to wyperswadowano :wpier:.

O to,to. Po co komu miliardowy spit na forum?  Jeszcze trochę a strach będzie lodówkę otworzyć bo całe stado wyleci :haha:

Stawiam zimny browar dla "perswadatora" (:hmmm:, gramatyczne to to chyba nie jest)

:kawa:

• Like 1
  • Haha 1
Napisano

Zostanie tak jak jest.Szlifować mi się nie chce a blaszka do tego modelu robiona przez Brenguna kosztuje 33zł.Szkoda kasy.Szklo jest tak grube że owiewka tylko zamknięta wchodzi w grę po za tym nie lubię otwartych kabin w modelach.

Napisano
11 godzin temu, Xmen napisał:

nie lubię otwartych kabin w modelach.

?

Napisano
6 godzin temu, mig napisał:

Widzę , że kolega robi kolekcję Finów. Popatrzę.

Prawdopodobnie będzie kontynuacja kolekcji fińskiej.Mam do wyboru parę modeli ale najpierw muszę skończyć Morana.

Napisano
2 minuty temu, Baas ArK napisał:

Ciekawa była by konwersja na Morko Moraani. Może się pokusisz?  ?

Nie kuś :szczerbol:.

Napisano (edytowane)
18 godzin temu, Baas ArK napisał:

Ciekawa była by konwersja na Morko Moraani. Może się pokusisz?  ?

Czyżby Kolega Baas ArK nie znał rynku modelarskiego ? Po co się bawić w w przeróbki/konwersje jak jest gotowiec:

3023_rd.jpg

W dniu 5.04.2019 o 11:40, Xmen napisał:

Tak po środku.Da się to złożyć ale szpachla i papier ścierny pod ręką musi być.:szczerbol:Mają ciekawe tematy a chcąc wyjść po za schemat trzeba sięgnąć po ich modele.Miał być spitfajer ale mi to wyperswadowano :wpier:.

Akurat moim zdaniem  ten model MS 406C z Rs Model jest bardzo średni i taki bardzo ,,mydlany " .O wiele lepiej wyglądają i są spasowane wypraski z Azur/Az -model ; taka poprawiona (choć umkną im jeden drobny  szczegół) kopia Hasegawy .

A jak już robić ,,Fina'' i nie ma to być jakiś as np. Lehotovarra na C1  ,to w sumie czemu nie ,,Fińską" ( i tak wszystkie zostały ostatecznie przerobione do tego standardu) wersję MS 410

19759_rd.jpg

2552_rd.jpg

Edytowane przez zatras
Napisano

Kolego "Zatras".Mam też model Azura i faktycznie wygląda lepiej, modelu AZ nie "macałem".Myślałem o Morko Morane i o MS 410 ale doszedłem do wniosku że jeden fiński wystarczy.Jeszcze będzie Chorwat.Czy będę robił Francuza i Szwajcara jeszcze nie wiem.Co do detalu to nie jest tak tragicznie.Da się to złożyć.

Napisano
46 minut temu, Xmen napisał:

Kolego "Zatras".Mam też model Azura i faktycznie wygląda lepiej, modelu AZ nie "macałem"

Wypraski  Az-model to wypraski   Azura ,może trochę formy odświeżone bo jakby detal ostrzejszy.

53 minuty temu, Xmen napisał:

Myślałem o Morko Morane i o MS 410 ale doszedłem do wniosku że jeden fiński wystarczy.Jeszcze będzie Chorwat.Czy będę robił Francuza i Szwajcara jeszcze nie wiem.

Dlatego ja Fińskiego zrobiłbym MS 410 ,a Chorwata lub/i Francuza MS 406 C ,ale to ja - Ty  Pawle zrobisz przecież po swojemu.

Godzinę temu, Xmen napisał:

Co do detalu to nie jest tak tragicznie.Da się to złożyć.

Zgoda ,jakiejś przepastnej różnicy między tymi shortrunami nie ma. 

• Like 1
Napisano
5 godzin temu, zatras napisał:

Czyżby Kolega Baas ArK nie znał rynku modelarskiego ? Po co się bawić w w przeróbki/konwersje jak jest gotowiec:

A podziękował, tego nie znałem, ostatnio nie bardzo na bieżąco jestem. :mrgreen:

4 godziny temu, zatras napisał:

O wiele lepiej wyglądają i są spasowane wypraski z Azur

To mnie jakiś kaprawy Azur trafił,  połączenie połówek kadłuba wymagało trochę zabawy,  miały różną wysokość (niewiele, ale jednak).

4 godziny temu, Xmen napisał:

Czy będę robił Francuza i Szwajcara jeszcze nie wiem.

Jak Śwajcar to jedyny słuszny - D 3801  :mrgreen:

Xmen sorki za OT (ale skoro zostałem wywołany)

Napisano

Spoko.Szwajcarskiego nie przewiduje.Nawet się kalek zestawowych pozbyłem.