Skocz do zawartości

"100-lecie RAF-u" - Gloster Gladiator Mk.I, Airfix, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gloster Gladiator Mk.I, K7985, pilot Edgar James "Cobber" Kain, 73 Eskadra, Hendon Air Pageant, 1937

U3QwbGt.jpg

BJe9a5i.jpg

VshXJ37.jpg

OEDJ5IE.jpg

fKyC67B.jpg

XOTHo1a.jpg

EHsDglp.jpg

Scpgvfj.jpg

aAIrfwJ.jpg

ZbFlmY5.jpg

7w1hTBU.jpg

DoblDOs.jpg

Ma7A7ZN.jpg

:kawa:

• Like 5
Napisano

Śliczniusi, dobrze że Airfix udostępnił takie malowanie dla swojego modelu. I dobrze, że to malowanie wybrali brytyjscy posiadacze lotnego Gladiatora ?

DSC_1893.JPG

• Thanks 1
Napisano
W dniu 13.04.2019 o 16:02, mig napisał:

Bardzo ładny

Dzięki

W dniu 13.04.2019 o 16:02, mig napisał:

Kolega zamierza zrobić wszystkie modele samolotów jakie były lub są użytkowane przez RAF?

Oj, za bogato by było.:D

Do "100-leci-a RAF-u" trafi jeszcze kilka ciekawych  maszyn ( oczywiście nie będzie wśród nich ani spitfajera, ani  huragana :szczerbol:)

Napisano
1 godzinę temu, abtb napisał:

Dzięki

Oj, za bogato by było.:D

Do "100-leci-a RAF-u" trafi jeszcze kilka ciekawych  maszyn ( oczywiście nie będzie wśród nich ani spitfajera, ani  huragana :szczerbol:)

Bez Spitfire to RAF będzie niekompletny. Rozumiem, że kolega ma przesyt Spitfire'ów. Nie dziwie się.

• Haha 1
Napisano

Samolocik bardzo ładny, zwłaszcza w tym malowaniu. Ja ma to szczęście, że wszystkie modele abtb mogę obejrzeć i "pomacać" w rzeczywistości.

Napisano (edytowane)

Piękne olinowanie ! Z czego i jak zrobione jeżeli to nie jest tajne ?

Brakuje małego ,,patyczka'' rozpierającego linki centralnie pomiędzy płatami ,ja w swojej B534 zrobiłem ten szczegół z rozciągniętego nad ogniem kawałka tworzywa !

26169194_906944589482613_156412499331043

Edytowane przez radoslaw6363
  • Thanks 1
Napisano
39 minut temu, radoslaw6363 napisał:

Piękne olinowanie ! Z czego i jak zrobione jeżeli to nie jest tajne ?

Dzięki, "olinowanie" zrobione jest z żyłki wędkarskiej 0,08 mm

40 minut temu, radoslaw6363 napisał:

Brakuje małego ,,patyczka'' rozpierającego linki centralnie pomiędzy płatami

Owszem, rozważałem jego założenie jednak żyłki powinny przebiegać przez patyczek czyli trzeba wiercić. Z drugiej strony założyć  ("położyć" na linkach) można w każdej chwili :D

Napisano

Stosuję włókna z rajstop. Mają swoje plusy ,ale szukam innych metod ,czy do mocowania żyłki trzeba było wiercić otwory w płatach ?

Napisano
17 minut temu, radoslaw6363 napisał:

czy do mocowania żyłki trzeba było wiercić otwory w płatach ?

Tak, ma to tą wadę że potem trzeba zalać otwory kroplą CA i szlifować miejsca otworów. Zaletą jest to że montaż jest właściwie bezproblemowy a mocowanie wieczne i nie ma obawy że przy czyszczeniu "strzeli" linka. Dodatkowo "linka" jest napięta na wieczność.

cNDI8Y3.jpg

KLMOcQI.jpg

latawce "popełnione" z 15 lat temu i jak widać "dają radę"

Napisano

Bardzo super !! Korba zestawowa ??

• Thanks 1
Napisano
35 minut temu, spiton napisał:

Korba zestawowa ??

Tak :D