Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, chciałbym przedstawić materiał zdjęciowy z Wrocław Model Show. Jest to około 300 zdjęć, które po kolei robiłem z lecąc po kolei stoły. Starałem się też uchwycić karty żeby było wiadomo co dany model przedstawia, co może być dobrą bazą informacji o sylwetkach modeli i ich nazwach. Oto pierwsza część materiału. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Stalooki Edycja tekstu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Wielkie Ci dzięki za zdjęcia, czekam na pozostałe. Niestety nie dane mi było przyjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Pełen podziwu pozostaję dla umiejętności wszystkich samolociarzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Witam Dołączam tutaj z komunikatem od organizatorów. Remanent powystawowy ujawnił następujące fanty: 1) model z giełdy 2) Modele pozostawione na stołach plus kaszkiet męski całoroczny: Właściciele proszeni o kontakt z organizatorem, np. poprzez stronę internetową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Druga część zdjęć: Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Trzecia część zdjęć: Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Stalooki Dodanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Czwarta część zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Piąta część zdjęć: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Szósta (ostatnia) część zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Taka uwaga do kolegi zamieszczającego zdjęcia na forum publicznym: jesteś pewny, że nikt nie przyczepi się o RODO? W końcu na wszystkich zdjęciach są nazwiska... PS. Żeby nie było, uważam, że te przepisy są chore, ale niestety są przepisami. W swojej pracy ciągle muszę mieć pozwolenia na piśmie, na każde zdjęcie umieszczone w gazecie (jeżeli figuruje na nim jakaś osoba lub dane osobowe) :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Nie na wszystkich zdjęciach są nazwiska. Wiem, to nieszczęsne RODO. W czasie rejestracji była opcja albo zamieszczać swoje dane osobowe (imię i nazwisko) albo nie na kartach modeli. Tym samym w pewnym sensie modelarz chciał poinformować że to on zrobił ten model. To zależy od indywidualnego podejścia. Ja osobiście z tym nie mam problem. Nie robię z niczego tajemnicy. Myślisz, że powinienem wykasować te zdjęcia gdzie są imiona i nazwiska? Bo już sam nie wiem. Chciałem trochę udostępnić modele i ich nazwy, tak dla informacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Może nie tyle usunąć zdjęcia co przy samych nazwiskach zrobiłbym rozmazanie... Nazwa modelu będzie czytelne - a o to przecież głównie chodzi na tym forum, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Zamieszczenie imienia i nazwiska to tak zwane dane zwykłe i nie są objęte "zakazem RODO". Dopiero połączenie ich z innymi danymi np. datą urodzenia to dane szczegółowe które nie mogą być publikowane. Ponadto skoro autor sam umieścił nazwisko i wystawił je do publicznej wiadomości (impreza miała charakter otwarty) to tym bardziej nie masz się czym przejmować. Gdyby na zdjęciu była osoba której nazwisko podajesz to musiałbyś mieć jej zgodę. Tak jeszcze dla informacji dla innych. Nie wolno umieszczać zdjęć osób, na których można je rozpoznać bez ich zgody. Zgoda nie jest wymagana, gdy zdjęcie jest grupowe, czyli jest na nim minimum 7 osób. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Ok, tak więc wszystko jasne. Mogę zostawić nazwiska i imiona na kartkach. Na niektórych zdjęciach są np. tylko dwie osoby (poniżej 7). Czy mam wykasować te zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Chyba trochę przesadzacie. RODO, RODEM ale trochę zdrowego rozsądku tez by się przydało. Jestem jednym z tych dwóch łysiejących gości siedzących za moim kompem z pierwszego zdjęcia w temacie . Chciałem dzisiaj na spotkaniu pokazać to zdjęcie drugiemu łysiejącemu czyli Robertowi . I co? Nie ma kompa i nie ma łysiejących. Z tego co wiem Robert nie ma nic przeciwko opublikowaniu zdjęcia, ja tez. Komputer się nie wypowiedział ale jego RODO chyba nie obejmuje, zresztą stary już jest ledwo chodzi i to całe RODO ma w głębokim poważaniu. A tak na poważnie czy wam się wydaje że będziemy mieli jakieś obiekcje co do zdjęć pokazujących imprezę która organizowaliśmy? Zdjęcie zrobione podczas pracy przy przyjmowaniu zgłoszeń i o co mielibyśmy mieć pretensję ? Tym bardziej że widziałem kiedy to zdjęcie zostało zrobione ( zresztą kilka innych również) i gdyby nie było naszej zgody autor usłyszałby zastrzeżenia. Po zamieszczeniu zdjęcia tez uwag nie było a widziałem je zaraz po upublicznieniu. Tak więc jeśli to możliwe proszę po przywrócenie zdjęcia. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Witek Cisłak 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Thalgonis weź idź do muzeum i zamaluj obraz np. Rembrandta lub innego artysty dajse spokój z ty Rodo środo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 16 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Już pokazuję zdjęcie na nowo. Wykasowałem bo już sam nie wiedziałem co zrobić. Na początku moim zamiarem było zrobienie suchego reportażu z imprezy. A później to już tylko myślałem że niech będą same modele. Chciałem dobrze a wyszło jak wyszło. Samo zdjęcie warte jest pokazania nawet dla wypisanych sentencji na ścianie. Pozdrawiam. Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Hej, Stalooki - dzięki wielkie za relację! Dyskusja na temat danych osobowych nie podważa w żaden sposób wartości twoich fotek. Wręcz cieszę się że podnoszony jest temat prezentacji danych autora przy jego modelu bo to okazja żeby wyjaśnić tą sprawę. Rejestrując model każdy ma możliwość zaprezentowania (lub nie) tych danych i tym samym zgadza się na całą resztę polityki RODO zgodnie z jej brzmieniem na stronie www WMS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 Jedyne (w swoim rodzaju ) zdjęcie ode mnie. Dziękuję za przyjemność udziału w Waszej imprezie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Być może od przyszłego roku zrobimy nagrodę specjalną dla uczestnika, który zjawi się u nas jako pierwszy. Konkurencja zaznaczam jest wysoka, bo od 3 lat zwycięzca póki co jest jeden. Nie wiem co na to RODO i sam uczestnik, ale zapytam i dam znać, aha... (zaznaczam, że prezentuję zdjęcie uczestnika bez jego). Pozdrawiam serdecznie Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Robroy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Kwietnia 2019 Share Napisano 16 Kwietnia 2019 11 godzin temu, Arni44 napisał: Thalgonis weź idź do muzeum i zamaluj obraz np. Rembrandta lub innego artysty dajse spokój z ty Rodo środo Przypominam, że to NIE ja wymyśliłem te przepisy, i jak pisalem wyżej sam uważam je za z d.u.p.y wzięte. Ale w swojej pracy mogę płakać z tego powodu, lecz muszę się z nimi ciągle mierzyć. Przyjmijmy, że PRZESADZIŁEM pisząc o tym tutaj - niniejszym przepraszam i zakładam sobie miesięcznego bana na pisanie tutaj, zadowolony? EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 16 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2019 W dniu 14.04.2019 o 22:14, Thalgonis napisał: PS. Żeby nie było, uważam, że te przepisy są chore, ale niestety są przepisami. Tak dokładnie powiedziałeś i trochę dziwnie się rozwinęła ta dyskusja o tym RODO itd. Ja ze spraw prawnych mało co rozumiem. Lubię się kierować po prostu zdrowym rozsądkiem. Nie musisz mieć bana na miesiąc. Przeprosiłeś a ja mogłem na wstępie powiedzieć, że jest to tylko reportaż z otwartej imprezy i nikt nie zakazywał mi robić tych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi